Verzet door en vervolging van Nederlandse communisten: W-Z

Waage, Herman Jan, Zaandam 13-8-1916
Woonachtig: Bronckhorststraat 36, Amsterdam
Onderscheiding: Verzetsherdenkingskruis.
Opmerkingen: Hij was lid van de Persoonbewijscentrale. Rose Marie Gompertz vervalste bij hem thuis persoonsbewijzen.

Waage-Kramer, Catharina Gretha (Tine), Oterleek 24-1-1919
Woonachtig: Bronckhorststraat 36, Amsterdam
Lid: Was lid van de sabotage- en liquidatiegroep CS6 (Corellistraat 6).
Gearresteerd: 8-1943
Gevangenschap in: Vught, Kopenick, Ravensbrück
Onderscheiding: Verzetsherdenkingskruis.
Opmerkingen: Zij was lid van de Persoonbewijscentrale. Rose Marie Gompertz vervalste bij haar thuis persoonsbewijzen. Zij vervalste persoonsbewijzen en zocht adressen voor onderduikers.

Waagenaar, Judik, Amsterdam 11-5-1906, Naaister
Woonachtig: Transvaalkade 112, Amsterdam
Afkomst: Van Joodse afkomst
Gearresteerd: 11-11-1942
Gevangenschap in: Oranjehotel, Westerbork, Auschwitz
Overleden: Auschwitz 3-12-1942
Opmerkingen: Ten tijde van arrestatie was zij werkneemster van het bedrijf Hollandia-Kattenburg, dat regenjassen voor onder andere de Wehrmacht produceerde. Zij was betrokken bij de illegale bedrijfscel van de CPN binnen dat bedrijf; de belangrijkste activiteit van de bedrijfscel was het verspreiden en lezen van De Waarheid.
Bij het oprollen van de Nederlandse Volksmilitie in Rotterdam door de Rotterdamse Sicherheitsdienst werd een connectie ontdekt met een groep communisten in het Amsterdamse bedrijf Hollandia-Kattenburg en vervolgens dat De Waarheid daar op vrij grote schaal verspreid werd. De chef van de Rotterdamse Sicherheitsdienst Kriminalrat Herbert Wölk gaf het door aan de centrale Sicherheitsdienst in Den Haag en die deed onder leiding van Albert Barkov een inval, pakte alle Joodse werknemers op en liet een eerder gearresteerde voormalige werkneemster de lezers van De Waarheid onder hen aanwijzen. Ook zij werd aangewezen. Verder werd een groot aantal gezinsleden van de arrestanten van huis opgehaald. De aangewezen lezers werden naar het Oranjehotel overgebracht, waar ze tijdens verhoren mishandeld werden. De overige gearresteerde werknemers en alle gezinsleden gingen rechtstreeks naar Westerbork. Bij de verhoren van de lezers werden aanwijzingen voor sabotage van de kwaliteit van de productie ontdekt. De lezers werden op 26 november ook naar Westerbork overgebracht. Bijna alle opgepakten, inclusief de opgepakte gezinsleden, werden op 30 november naar Auschwitz afgevoerd, waar bijna iedereen op respectievelijk 3 december 1942 en 28 februari 1943 vermoord werd. Slechts een paar opgepakte mensen overleefden de actie. De actie was in de eerste plaats gericht tegen de communistische Nederlandse Volksmilitie, waar overigens slechts een paar werknemers bij betrokken waren. De actie had daarnaast ook een sterk antisemitisch karakter, wat duidelijk blijkt dat ook kleine kinderen vermoord werden. De Duitse actie resulteerde in enige honderden doden.

Waal, Gerardus de, Woerden 15-9-1899
Woonachtig: Utrecht
Verwantschap: Hij was een broer van Gijsbertus de Waal.
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Werkman. Communist. Spreker.
Naoorlogse Communistenjacht: Voormalige Gestapo-medewerkers die tijdens de oorlog de dood van grote aantallen communisten veroorzaakten en na de oorlog in dienst van de Binnenlandse Veiligheidsdienst traden, registreerden haar toen als staatsgevaarlijk.

Waal, Gijsbertus de, Woerden 6-1-1905, Metaalbewerker
Woonachtig: Paramaribostraat 54, Utrecht
Verwantschap: Hij was een broer van Gerardus de Waal.
Godsdienst: Rooms Katholiek
Gearresteerd: 25-6-1941
Aktion CPN: Stond vermeld op een van de door de Sicherheitsdienst of de lokale Politie Inlichtingendiensten samengestelde lijsten van op 25 juni 1941 te arresteren personen tijdens de Aktion CPN naar aanleiding van de Duitse inval in de Sovjet Unie.
Gevangenschap in: Schoorl, Amersfoort, Neuengamme
Overleden: Neuengamme 4-4-1942
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.
Nationale Eerelijst: Stond daarop opgenomen als gevallene in het verzet.
Opmerkingen: Hij was buurman van het echtpaar Schreuders-Van Oosten.
Verantwoordelijkheid: Hij werd door de Utrechtse Politie Inlichtingendienst aangewezen om vermoord te worden; burgemeester Gerhard ter Pelkwijk was medeverantwoordelijk omdat hij in mei 1940 geen opdracht gaf de gegevens van de Politie Inlichtingendienst te laten vernietigen.

Waal, Nicolaas Gerardus de, Amersfoort 6-6-1893, Fabrieksarbeider
Woonachtig: Curaçaostraat 46, Utrecht

Waalewijn, Antonius Hendrikus, Amsterdam 27-4-1901, Horlogemaker
Woonachtig: Marnixstraat 88, Amsterdam
Verwantschap: Hij was een broer van Maria Waalewijn.
Godsdienst: Geen
Lid: Was voor de oorlog lid van de Bellamy-beweging.
Gearresteerd: 1-8-1944
Gevangenschap in: Amstelveenscheweg, Amersfoort, Neuengamme, Meppen-Versen
Overleden: Meppen-Versen 15-12-1944
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.
Nationale Eerelijst: Stond daarop opgenomen als gevallene in het verzet.
Opmerkingen: Hij verspreidde De Waarheid en luisterde via de verboden radio naar buitenlandse zenders en gaf het nieuws door. Hij werd door de landwachter Mollema gearresteerd en vervolgens in het gebouw van de Landwacht zwaar mishandeld, omdat hij niet wilde vertellen waar hij de krantjes vandaan had. Hij werd in opdracht van het Deutsche Obergeicht in Amersfoort opgesloten.

Waalewijn, Maria, Amsterdam 11-8-1904, Verpleegster
Woonachtig: Johan Vermeerstraat 44, Amsterdam
Verwantschap: Zij was een zuster vab Antonius Hendrikus Waalewijn en een schoonzuster van Alida Allegonda Balvers. Zij huwde op 22-4-1948 met Jacob Balvers.
Spanje: Was tijdens de burgeroorlog als vrijwilliger in Spanje.
Gearresteerd: 14-7-1943, vrijgekomen 22-12-1943
Gevangenschap in: Vught
Opmerkingen: Zij werd gearresteerd vanwege het bij haar laten onderduiken van Joden. Tijdens haar opsluiting werd er in augustus in haar woning ingebroken; vermoed wordt door de Duitsche politie om goederen van de Joden in beslag te nemen, maar er zijn ook bezittingen van Maria verdwenen. Later in augustus werd voor een tweede keer ingebroken en in september voor een derde keer en op1 oktober wordt een ruit ingeslagen.
Naoorlogse Communistenjacht: Voormalige Gestapo-medewerkers die tijdens de oorlog de dood van grote aantallen communisten veroorzaakten en na de oorlog in dienst van de Binnenlandse Veiligheidsdienst traden, registreerden haar toen als staatsgevaarlijk.

Waard, Dirk de, Delft 7-5-1891, Ingenieur
Woonachtig: Utrechtschelaan 100, Hilversum
Verkiezingen: Was kandidaat voor de Gemeenteraad.
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Ingenieur. Leraar H.B.S. (Vroeger) Communist. Kandidaat C.P. verkiezing gemeenteraad 1923. Bestuurslid afdeling Communistische partij. Contact Darsono. Geïnteresseerd in Wereldstrijdcongres tegen de Oorlog Amsterdam 1932. Correspondent C.A.O.C. (1932).
Naoorlogse Communistenjacht: Voormalige Gestapo-medewerkers die tijdens de oorlog de dood van grote aantallen communisten veroorzaakten en na de oorlog in dienst van de Binnenlandse Veiligheidsdienst traden, registreerden hem toen als staatsgevaarlijk.

Waas, Elias (Harry de Bruin, Eli, Eduard), Amsterdam 6-3-1914, Kapper
Woonachtig: Daguerrestraat 50, Den Haag
Afkomst: Van Joodse afkomst.
Lid: Was lid of werd gearresteerd vanwege verdenking lid te zijn van de Nederlandse Volks Militie (NVM).
Gearresteerd: 27-10-1942
Gevangenschap in: Oranjehotel, Vught, Utrecht, Amersfoort
Overleden: Leusden 5-2-1943 Gefusilleerd
Onderscheiding: Verzetsherdenkingskruis.
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.
Nationale Eerelijst: Stond daarop opgenomen als gevallene in het verzet.
Opmerkingen: Hij verrichtte werkzaamheden voor De Waarheid in Rotterdam. Hij zat ondergedoken in de Daguerrestraat 50 in Den Haag. Hij werd van levensmiddelen voorzien door Samuel Velleman. Hij woonde voor de oorlog in Heerlen. Hij gebruikte de niet-Joodse voornaam Eduard; hij gebruikte de schuilnaam Harry de Bruin. Hoewel voornamelijk in Rotterdam actief, stond hij via De Gast met de Haagse CPN in contact. Hij verwierf wapens, munitie en springstoffen, verzamelde persoonsbewijzen voor onderduikers en deed sabotagewerk in Rotterdam en Den Haag. Hij leverde wapens, munitie en springstoffen onder andere aan de Nederlandse Volks Militie. Hij zorgde voor persoonsbewijzen voor onderduikers. Hij verrichtte sabotagewerk. Waas maakte een afspraak met de V-Mann Klaas Roos, die springstoffen zou kunnen leveren, voor een ontmoeting op station Hofplein. Roos waarschuwde Sicherheitsdienst. De Sicherheitsdienstman Martin Kohlen besprong Waas van achteren, maar die kon zich ontworstelen en krabde Kohlen in het gezicht. Hij trok een pistool. Een toevallig aanwezige Duitse militair kwam te hulp en sloeg Waas de schedel, zodat die afgevoerd kon worden. Hij werd ter dood veroordeeld.

Waas-Enning, Johanna (Hannie), Bodelschwingh (Duitsland) 12-11-1916
Woonachtig: Daguerrestraat 50, Den Haag
Lid: Was lid van de Nederlandse Volks Militie (NVM).

Waas, Salomon, Amsterdam 25-1-1899, Diamantversteller
Woonachtig: Christiaan de Wetstraat 56 III
Afkomst: Van Joodse afkomst.
Godsdienst: Nederlands Israëlitisch
Opmerkingen: Hij woonde in 1940 in de Eemsstraat 20 I bij Bernardus Hendricus Johannes van den Berg, Alfred August Rudolf Kowalke en het echtpaar Cornelis en Marietje Harthoorn-IJzerman en vanaf 1964 in de Uiterwaardenstraat 144 II boven het echtpaar Pieter en Johanna Gnirrep-Harthoorn.

Waas-De Bruin, Eva, Avereest 24-11-1917
Woonachtig: Staalstraat 13 I, Amsterdam
Afkomst: Van Joodse afkomst
Gearresteerd: 11-11-1942
Gevangenschap in: Oranjehotel, Westerbork, Auschwitz
Overleden: Auschwitz 3-12-1942
Opmerkingen: In hetzelfde pand een verdieping hoger woonde het echtpaar Slier-Venetianer. Ten tijde van arrestatie was zij werkneemster van het bedrijf Hollandia-Kattenburg, dat regenjassen voor onder andere de Wehrmacht produceerde. Zij was betrokken bij de illegale bedrijfscel van de CPN binnen dat bedrijf; de belangrijkste activiteit van de bedrijfscel was het verspreiden en lezen van De Waarheid.
Bij het oprollen van de Nederlandse Volksmilitie in Rotterdam door de Rotterdamse Sicherheitsdienst werd een connectie ontdekt met een groep communisten in het Amsterdamse bedrijf Hollandia-Kattenburg en vervolgens dat De Waarheid daar op vrij grote schaal verspreid werd. De chef van de Rotterdamse Sicherheitsdienst Kriminalrat Herbert Wölk gaf het door aan de centrale Sicherheitsdienst in Den Haag en die deed onder leiding van Albert Barkov een inval, pakte alle Joodse werknemers op en liet een eerder gearresteerde voormalige werkneemster de lezers van De Waarheid onder hen aanwijzen. Ook zij werd aangewezen. Verder werd een groot aantal gezinsleden van de arrestanten van huis opgehaald. De aangewezen lezers werden naar het Oranjehotel overgebracht, waar ze tijdens verhoren mishandeld werden. De overige gearresteerde werknemers en alle gezinsleden gingen rechtstreeks naar Westerbork. Bij de verhoren van de lezers werden aanwijzingen voor sabotage van de kwaliteit van de productie ontdekt. De lezers werden op 26 november ook naar Westerbork overgebracht. Bijna alle opgepakten, inclusief de opgepakte gezinsleden, werden op 30 november naar Auschwitz afgevoerd, waar bijna iedereen op respectievelijk 3 december 1942 en 28 februari 1943 vermoord werd. Slechts een paar opgepakte mensen overleefden de actie. De actie was in de eerste plaats gericht tegen de communistische Nederlandse Volksmilitie, waar overigens slechts een paar werknemers bij betrokken waren. De actie had daarnaast ook een sterk antisemitisch karakter, wat duidelijk blijkt dat ook kleine kinderen vermoord werden. De Duitse actie resulteerde in enige honderden doden.
Haar partner werd ook meteen opgepakt, naar Westerbork overgebracht en die verdween omstreeks maart 1994 in Midden Europa van de aarde.

Wacht, Jacob de, Recklinghausen (Duitsland) 5-6-1909, Werktuigkundige
Woonachtig: Oostersingel 26, Leeuwarden
Godsdienst: Rooms Katholiek
Verkiezingen: Was kandidaat voor de Gemeenteraad.
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Communist. Kandidaat gemeenteraad voor de C.P.N. (1939).
Gearresteerd: 26-5-1941
Aktion CPN: Hij werd in Amersfoort gevoegd bij de arrestanten van de Aktion CPN in verband met de Duitse inval in de Sovjet Unie.
Gevangenschap in: Leeuwarden, Groningen, Leeuwarden, Amersfoort, Neuengamme
Overleden: Neuengamme 24-12-1942
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.
Opmerkingen: Hij stencilde en verspreidde De Waarheid.
Verantwoordelijkheid: Zijn vermelding op de lijst van de Centrale Inlichtingendienst is vrijwel zeker van invloed geweest op zijn arrestatie en / of lot gedurende zijn gevangenschap. De ministers van Justitie Van Schaik (Katholiek), Goseling (Katholiek) en Gerbrandy (Antirevolutionair) zijn medeverantwoordelijk voor de ondergane wreedheden in gevangenschap, omdat ze de lijst aan de Gestapo in Berlijn ter beschikking hebben gesteld en de Amsterdamse burgemeester De Vlugt (Antirevolutionair) en Broekhoff van de Amsterdams Politie Inlichtingendienst voor de overhandiging aan Heinrich Müller (moordenaar van vier miljoen mensen, waarbij 75.000 Amsterdamse Joden) van de Gestapo.

Waert, Adrianus van (Andries), Amsterdam 6-12-1915, Boekhouder
Woonachtig: Sleutelbloemstraat 53, Amsterdam
Februaristaking: Was actief betrokken bij de voorbereiding en organisatie van de staking.
Gearresteerd: 20-4-1941
Gevangenschap in: Weteringschans, Amstelveenscheweg, Oranjehotel, Kleve, Rheinbach
Overleden: Rheinbach 9-6-1942
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.
Nationale Eerelijst: Stond daarop opgenomen als gevallene in het verzet.
Opmerkingen: Hij was een van de driehonderd communisten die de Februaristaking tot stand gingen brengen, die op 24 februari 1941 op de Noordermarkt bijeenkwamen. Hij werd voor zijn rol tot tien jaar tuchthuis veroordeeld. Hij werd in zijn cel vermoord

Wagenaar, Douwe, Amsterdam 8-9-1909, Stuurman grote vaart
Woonachtig: Esmoreitstraat 56 I, Amsterdam
Verwantschap: Hij was een broer van Gerben Wagenaar en een zwager van Hendrik Jan Hiensch.
Opmerkingen: Hij en zijn broer Gerben waren met twee zusters Hiensch gehuwd.
Naoorlogse Communistenjacht: Voormalige Gestapo-medewerkers die tijdens de oorlog de dood van grote aantallen communisten veroorzaakten en na de oorlog in dienst van de Binnenlandse Veiligheidsdienst traden, registreerden hem toen als staatsgevaarlijk.

Wagenaar, Gerben (Freek, Klaas), Amsterdam 27-9-1912, Meteropnemer
Woonachtig: Clematisstraat 5, Amsterdam
Verwantschap: Hij was een broer van Gerben Wagenaar en een zwager van Hendrik Jan Hiensch.
Lid: Hij was oprichter en leider van het Militair Contact (mil). Hij was lid van de Raad van Verzet.
Februaristaking: Was actief betrokken bij de voorbereiding en organisatie van de staking.
Opmerkingen: Hij en zijn broer Douwe waren met twee zusters Hiensch gehuwd. In 1941 ging hij deel uitmakende van het leidende driemanschap van de CPN in het district Amsterdam. Hij was samen met Jan Hendrik van Gilse en Maurits Meijer in juni 1941 oprichter van de mil die gewapend verzet ging plegen en was lange tijd de leider van de mil. Na de arrestatie van Jan Postma in november 1943 werd de leiding van de illegale CPN overgenomen door het zestal Jaap Brandenburg, Frits Reuter, Gerben Wagenaar, Anton Koejemans, Bob Gilliéron, Friedl Baruch en Wim Puister.
In februari 1943 liep Wagenaar bijna in de val toen hij bij station Staatsspoor in Den Haag een ontmoeting met Piet Wapperom zou hebben. Wagenaar had voor de gezelligheid zijn zwager Henk Hiensch meegenomen. Wapperom was echter al eerder gearresteerd en de Sicherheitsdienst vond een aantekening van de afspraak, die Wapperom op instigatie van Gerrit Kastein had opgeschreven. De Sicherheitsdienst stelde Wapperom op diens aanwijzingen op de verkeerde plek op met een bezemsteel in een broekspijp, zodat die niet kon vluchten. Toen Wagenaar Wapperom op een verkeerde plek zag staan en opvallend veel stilstaande personen er om heen (het waren Sicherheitsdienst- en politiemannen) wilde Wagenaar weg gaan, maar Hiensch dacht dat hij het er wel op kon wagen, maar was vergeten dat hij De Waarheid op zak had. Hiensch werd gearresteerd en kwam later in een concentratiekamp om het leven. Wagenaar beschuldigde na de oorlog Wapperom ten onrechte van verraad en hield hem en zijn diens vrouw, die nota bene een paar keer per dag een zuigeling borstvoeding moest geven, wraakzuchtig een week lang gevangen onder de Munttoren in Amsterdam.
Na de oorlog werd hij adjudant van eerst koningin Wilhelmina en daarna Prins Bernhard. Eind jaren vijftig splitste hij zich af van de CPN middels de door de combinatie van Binnenlandse Veiligheidsdienst en Amerikaanse CIA gestichte Brug-groep, die later Socialistische Werkerspartij ging heten. Hiermee waren Wagenaar en de Binnenlandse Veiligheidsdienst schuldig aan verkiezingsfraude en het organiseren van buitenlandse inmenging in de Nederlandse Tweede Kamer verkiezingen.
Naoorlogse Communistenjacht: Voormalige Gestapo-medewerkers die tijdens de oorlog de dood van grote aantallen communisten veroorzaakten en na de oorlog in dienst van de Binnenlandse Veiligheidsdienst traden, registreerden hem toen als staatsgevaarlijk.

Wagenaar-Hiensch, Gerritje Cornelia, Amsterdam 31-7-1914
Woonachtig: Clematisstraat 5, Amsterdam
Verwantschap: Zij was een zuster van Hendrik Jan Hiensch.
Naoorlogse Communistenjacht: Voormalige Gestapo-medewerkers die tijdens de oorlog de dood van grote aantallen communisten veroorzaakten en na de oorlog in dienst van de Binnenlandse Veiligheidsdienst traden, registreerden hem toen als staatsgevaarlijk.

Wagenaar, Johannes (Jo), Groningen 11-6-1906, Inspecteur verzekeringsmaatschappij
Woonachtig: Van Heemskerckstraat 8 B, Groningen
Lid: Hij was lid van de Raad van Verzet.
Gearresteerd: 6-9-1944
Gevangenschap in: Groningen
Overleden: Exloo 19-9-1944 Gefusilleerd
Onderscheiding: Verzetsherdenkingskruis.
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.
Nationale Eerelijst: Stond daarop opgenomen als gevallene in het verzet.
Opmerkingen: Hij haalde geld op voor het Solidariteitsfonds. Hij was organisator van De Waarheid in Groningen. Hij publiceerde samen met Geertje van der Molen in Groningen onder de naam Verzet tijdens de april-mei stakingen en enkele maanden daarna De Waarheid. Hij verzorgde bonkaarten voor onderduikers. Hij stencilde samen met Hendrik Goudkuil De Waarheid. Hij werd gearresteerd op zijn onderduikadres in de Ravenstraat toen hij een ontmoeting had met Hendrik Goudkuil, die via het raam ontkomen. Zijn lichaam werd in droge sloot gegooid en met bladeren overdekt. Het werd pas na de bevrijding op aanwijzen van de daders teruggevonden.

Wagner, Johan Philip (Pluto), Den Haag 4-1-1894, Stratenmaker
Woonachtig: Rijksbrugstraat 113, Voorburg
Verwantschap: Hij was de vader van Johan Philip Wagner
Godsdienst: Evangelisch Luthers
Gearresteerd: 27-2-1943
Infiltratie: Gearresteerd ten gevolge van de infiltratie in de CPN door Johannes Hubertus van Soolingen in opdracht van burgemeester De Monchy: Van Soolingen wist in september 1942 opnieuw in contact met Haagse communisten te komen en kwam vervolgens met de stadsleider Jaap Boekman in contact, hetgeen hij aan Johannes Hubertus Veefkind van de Haagse Politie Inlichtingendienst meldde. Hij liet in december 1942 Boekman in een door de Haagse Politie Inlichtingendienst opgezette val lopen, zodat die gearresteerd kon worden. Door gebruik te maken van een celspion die psychologische trucs toepaste, kwam veel informatie voor de Sicherheitsdienst vrij, waarna tientallen mensen gearresteerd konden worden.
Gevangenschap in: Oranjehotel, Rheinbach
Onderscheiding: Verzetsherdenkingskruis.
Opmerkingen: Hij was sinds de zomer 1940 voor de Haagse CPN actief. Hij zat in illegale vijfmanscel onder leiding van Nico de Goede. Hij dook in zomer 1941 onder in tuinhuisje in de Loolaan in Voorburg. Hij stond ten gevolge van de eerste actie tegen de communisten sinds augustus 1941 op een opsporingslijst. Hij kreeg 20 krantjes voor verdere distributie van Willem Herder. Hij werkte samen met Leen Triep. Hij kon gearresteerd doordat Otto Lange vernam dat hij wel eens bij een van zijn zoons op bezoek kwam. Hij werd op 20-7-1943 in het proces Boekman veroordeeld tot 12 jaar tuchthuis wegens sabotage.
Verantwoordelijkheid: De ministers van Justitie Goseling (Katholiek) en Gerbrandy (Antirevolutionair) zijn medeverantwoordelijk voor de ondergane wreedheden in gevangenissen, omdat ze opdracht hebben gegeven dat de Politie Inlichtingendiensten tijdens de bezetting voor de bezetter moesten blijven door werken; burgemeester De Monchy (Liberaal) is medeverantwoordelijk omdat hij op 15 mei 1940 opdracht aan de Haagse Politie Inlichtingendienst gaf om voor de bezetter communisten te blijven opsporen.
Naoorlogse Communistenjacht: Voormalige Gestapo-medewerkers die tijdens de oorlog de dood van grote aantallen communisten veroorzaakten en na de oorlog in dienst van de Binnenlandse Veiligheidsdienst traden, registreerden hem toen als staatsgevaarlijk.

Wagner, Johan Philip, Den Haag 22-9-1919
Woonachtig: Isinghstraat 221, Den Haag
Verwantschap: Hij was een zoon van Johan Philip Wagner
Godsdienst: Geen
Gearresteerd: 27-2-1943
Gevangenschap in: Oranjehotel, Rheinbach
Opmerkingen: Hij verspreidde 8-10 exemplaren van De Waarheid. Hij werd gearresteerd vanwege ‘sabotage’. Hij werd tot 12 jaar tuchthuis veroordeeld.
Verantwoordelijkheid: De ministers van Justitie Goseling (Katholiek) en Gerbrandy (Antirevolutionair) zijn medeverantwoordelijk voor de ondergane wreedheden in gevangenissen, omdat ze opdracht hebben gegeven dat de Politie Inlichtingendiensten tijdens de bezetting voor de bezetter moesten blijven door werken; burgemeester De Monchy (Liberaal) is medeverantwoordelijk omdat hij op 15 mei 1940 opdracht aan de Haagse Politie Inlichtingendienst gaf om voor de bezetter communisten te blijven opsporen.

Wagter, Arp, Groningen 17-1-1907, Smid-bankwerker
Woonachtig: St. Stephanusstraat 47, Nijmegen
Gearresteerd: 6-6-1944
Gevangenschap in: Amersfoort
Overleden: Leusden 21-7-1944 Gefusilleerd
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.
Nationale Eerelijst: Stond daarop opgenomen als gevallene in het verzet.
Opmerkingen: Hij typte en verspreidde pamfletten.

Wal, C. de
Woonachtig: Weimansweg 115, Rotterdam
Opmerkingen: Mogelijk is de achternaam Weerts de Wall. In het bevolkingsregister is regelmatig verwarring of ‘Weerts’ een voornaam of een deel van de achternaam is, terwijl tegelijkertijd varianten met ‘Wal’ en ‘Wall’ voorkomen. In dit geval is Carl Weerts de Wall een buurman, wat op een familierelatie kan wijzen.

Wal, Fokke van der, Kollummerzwaag 14-3-1881, Zeeman
Woonachtig: De Haasstraat 6, Haarlem
Godsdienst: Geen
Gearresteerd: 12-1-1942
Amersfoort, Buchenwald, Dachau
Opmerkingen: Hij meldde in Buchenwald als arrestatiereden: ‘Mitglied der CPN’.

Wal, H. G. de
Woonachtig: Weimansweg 115, Rotterdam
Opmerkingen: Mogelijk is de achternaam Weerts de Wall. In het bevolkingsregister is regelmatig verwarring of ‘Weerts’ een voornaam of een deel van de achternaam is, terwijl tegelijkertijd varianten met ‘Wal’ en ‘Wall’ voorkomen. In dit geval is Carl Weerts de Wall een buurman, wat op een familierelatie kan wijzen.

Wal, I. de
Woonachtig: Weimansweg 115, Rotterdam
Opmerkingen: Mogelijk is de achternaam Weerts de Wall. In het bevolkingsregister is regelmatig verwarring of ‘Weerts’ een voornaam of een deel van de achternaam is, terwijl tegelijkertijd varianten met ‘Wal’ en ‘Wall’ voorkomen. In dit geval is Carl Weerts de Wall een buurman, wat op een familierelatie kan wijzen.

Wal, Marinus van der, Vlaardingen 12-8-1910, Krantenverkoper
Woonachtig: Oudaenstraat 31 B, Rotterdam
Godsdienst: Rooms Katholiek
Lid: Was lid of werd gearresteerd vanwege verdenking lid te zijn van de Nederlandse Volks Militie (NVM).
Gearresteerd: 18-10-1942
Gevangenschap in: Oranjehotel, Amersfoort, Vught, Natzweiler, Dachau
Was Nacht-und-Nebel-gevangene.
Overleden: Bloemendaal 17-2-1946
Opmerkingen: Hij is overleden aan de gevolgen van gevangenschap.

Wal, Wed. J van der
Woonachtig: Burgemeester van Esstraat 117, Pernis

Wal, van der
Woonachtig: Emmastraat 166, Leiden

Walet, Jan, Amsterdam 21-8-1917, Banketbakker
Woonachtig: Haarlemmerstraat 155, Amsterdam
Verwantschap: Hij was een broer van Karel Jacobus Walet.

Walet, Karel Jacobus, Amsterdam 8-3-1915, Loodgieter
Woonachtig: Admiraal de Ruijterweg 144, Amsterdam
Verwantschap: Hij was een broer van Jan Walet.
Gearresteerd: 31-8-1942
Gevangenschap in: Wilhelmina Gasthuis, Weteringschans, Utrecht, Oranjehotel
Overleden: Waalsdorpervlakte 2-7-1943 Gefusilleerd
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.
Nationale Eerelijst: Stond daarop opgenomen als gevallene in het verzet.
Opmerkingen: Hij verspreidde illegale lectuur en plakte pamfletten aan. Hij pleegde samen met Douwinus Janse aanslagen (o.a. in de Kalverstraat, Rokin en Weteringschans). Hij ging naar Nieuw Vennep om daar een kameraad te waarschuwen dat er verraad gepleegd was. Hij kwam daar in gevecht met Duitsers, waarbij hij in zijn long geschoten werd. Hij werd naar het Wilhelmina Gasthuis overgebracht. Bij een ontvluchtingspoging werd hij door een verpleger verraden en vervolgens naar de Weteringschans overgebracht.

Walraven, Leendert van, Rotterdam 14-5-1906, Los werkman
Woonachtig: Breede Hilledijk 151 A, Rotterdam
Godsdienst: Nederlands Hervormd
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Verdacht van medeplichtigheid bomaanslag (1935). L.A.O. (1936).
Gearresteerd: 24-9-1942, vrijgelaten 19-11-1943
Gijzeling:
Gijzeling: Zijn naam kwam voor op de Rotterdamse lijst van communistische gijzelaars, die in september 1942 gearresteerd moesten worden, ondanks dat hij al eerder gearresteerd was. De lijst was door de Sicherheitsdienst samengesteld op basis van de lijst van de Centrale Inlichtingendienst die in 1936 en 1939 door de Nederlandse regering aan de Gestapo in Berlijn werd overhandigd.
Gevangenschap in: Amersfoort, Vught
Opmerkingen: Bij de Sicherheitsdienst werd hij omschreven als ‘Medeplichtige bij springstofovertreding, terrorist.
Verantwoordelijkheid: De ministers van Justitie Van Schaik (Katholiek), Goseling (Katholiek) en Gerbrandy (Antirevolutionair) zijn medeverantwoordelijk voor de ondergane wreedheden in gevangenschap, omdat ze de lijst van de Centrale Inlichtingendienst aan de Gestapo in Berlijn ter beschikking hebben gesteld en de Amsterdamse burgemeester De Vlugt (Antirevolutionair) en Broekhoff van de Amsterdams Politie Inlichtingendienst voor de overhandiging aan Heinrich Müller (moordenaar van vier miljoen mensen, waarbij 75.000 Amsterdamse Joden) van de Gestapo.

Walraven, Pieter, Amsterdam 31-3-1900, Koperslager
Woonachtig: Javastraat 215 II, Amsterdam
Opmerkingen: Hij verspreidde De Waarheid.

Walraven-Visser, Roelofje Johanna, Amsterdam 22-9-1900
Woonachtig: Javastraat 215 II, Amsterdam
Opmerkingen: Zij verspreidde De Waarheid.
Naoorlogse Communistenjacht: Voormalige Gestapo-medewerkers die tijdens de oorlog de dood van grote aantallen communisten veroorzaakten en na de oorlog in dienst van de Binnenlandse Veiligheidsdienst traden, registreerden haar toen als staatsgevaarlijk.

Walraven, Wilhelmus Albertus, Arnhem 6-8-1867, Sigarenmaker
Woonachtig: Arbeidstraat 35, Arnhem
Verkiezingen: Was kandidaat voor de Provinciale Staten.
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Sigarenmaker. Communist. Lid C.P. gemeenteraad. Kandidaat C.P. verkiezing Provinciale Staten 1923. Lijsten van Nederlandse revolutionairen (1924).
Gijzeling: Zijn naam kwam voor op de Arnhemse lijst van communistische gijzelaars, die in september 1942 gearresteerd moesten worden. De lijst was door de Sicherheitsdienst samengesteld op basis van de lijst van de Centrale Inlichtingendienst die in 1936 en 1939 door de Nederlandse regering aan de Gestapo in Berlijn werd overhandigd.

Walvis, Samuel, Amsterdam 12-10-1916, Plakker
Woonachtig: Blasiusstraat 102 III, Amsterdam
Afkomst: Van Joodse afkomst
Gearresteerd: 11-11-1942
Gevangenschap in: Oranjehotel, Westerbork, Auschwitz
Overleden: Midden Europa 28-2-1943
Opmerkingen: Ten tijde van arrestatie was hij werknemer van het bedrijf Hollandia-Kattenburg, dat regenjassen voor onder andere de Wehrmacht produceerde. Hij was betrokken bij de illegale bedrijfscel van de CPN binnen dat bedrijf; de belangrijkste activiteit van de bedrijfscel was het verspreiden en lezen van De Waarheid.
Bij het oprollen van de Nederlandse Volksmilitie in Rotterdam door de Rotterdamse Sicherheitsdienst werd een connectie ontdekt met een groep communisten in het Amsterdamse bedrijf Hollandia-Kattenburg en vervolgens dat De Waarheid daar op vrij grote schaal verspreid werd. De chef van de Rotterdamse Sicherheitsdienst Kriminalrat Herbert Wölk gaf het door aan de centrale Sicherheitsdienst in Den Haag en die deed onder leiding van Albert Barkov een inval, pakte alle Joodse werknemers op en liet een eerder gearresteerde voormalige werkneemster de lezers van De Waarheid onder hen aanwijzen. Ook hij werd aangewezen. Verder werd een groot aantal gezinsleden van de arrestanten van huis opgehaald. De aangewezen lezers werden naar het Oranjehotel overgebracht, waar ze tijdens verhoren mishandeld werden. De overige gearresteerde werknemers en alle gezinsleden gingen rechtstreeks naar Westerbork. Bij de verhoren van de lezers werden aanwijzingen voor sabotage van de kwaliteit van de productie ontdekt. De lezers werden op 26 november ook naar Westerbork overgebracht. Bijna alle opgepakten, inclusief de opgepakte gezinsleden, werden op 30 november naar Auschwitz afgevoerd, waar bijna iedereen op respectievelijk 3 december 1942 en 28 februari 1943 vermoord werd. Slechts een paar opgepakte mensen overleefden de actie. De actie was in de eerste plaats gericht tegen de communistische Nederlandse Volksmilitie, waar overigens slechts een paar werknemers bij betrokken waren. De actie had daarnaast ook een sterk antisemitisch karakter, wat duidelijk blijkt dat ook kleine kinderen vermoord werden. De Duitse actie resulteerde in enige honderden doden.

Walree, Hendrik van, Groningen 12-1-1894, Directeur van de ‘De Lach
Woonachtig: Zomerdijkstraa30 III, Amsterdam
Verwantschap: Hij was een broer van Trijntje Vleeschdrager-Van Walree.
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Reiziger/ conducteur N.S. Was in juni 1924 bestuurslid der afdeling Communistische partij, bedankt in mei 1925 voor deze functie en wordt bestuurslid gecombineerde Bloks der C.P. Lijst van revolutionairen (1925). Secretaris-penningmeester der Sectie Holland van de I.A.H. (1926; 1928 niet herkozen). Was in Rusland. Volgeling van Wijnkoop (1926). Beschuldigd van fraude door J. van Veen. Secretaris van Jef Last (1937).
Naoorlogse Communistenjacht: Voormalige Gestapo-medewerkers die tijdens de oorlog de dood van grote aantallen communisten veroorzaakten en na de oorlog in dienst van de Binnenlandse Veiligheidsdienst traden, registreerden hem toen als staatsgevaarlijk.

Wandelen, Paulus van (Paul), Den Haag 7-11-1903, Timmerman
Woonachtig: Paulus Potterstraat 197, Den Haag
Godsdienst: Nederlands Hervormd
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Stukadoor. Communist.
Gearresteerd: 11-9-1941
Infiltratie: Gearresteerd ten gevolge van de sinds 1923 voor de Haagse Politie Inlichtingendienst werkende infiltrant Johannes Hubertus van Soolingen, die door burgemeester De Monchy in mei 1940 opnieuw de CPN werd ingestuurd.
Gevangenschap in: Oranjehotel, Amersfoort, Buchenwald, Groß-Rosen, Dachau
Overleden: Dachau 18-8-1942|
Onderscheiding: Verzetsherdenkingskruis.
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.
Nationale Eerelijst: Stond daarop opgenomen als gevallene in het verzet.
Opmerkingen: Hij verspreidde De Vonk en zamelde geld in voor het Solidariteitsfonds. Hij bood onderdak aan vier communisten die moesten onderduiken. Hij zamelde geld in voor onderduikers. Hij en de vier bij hem ondergedoken communisten werden door Otto Lange gearresteerd. Hij werd in het Oranjehotel mishandeld door Otto Lange van de Sicherheitsdienst en Johannes Veefkind van de Haagse Politie Inlichtingendienst. Hij meldde in Buchenwald als arrestatiereden ‘Beherbergung von der Polizei gesuchten Mitglieder d. C.P.N.
Verantwoordelijkheid: De ministers van Justitie Goseling (Katholiek) en Gerbrandy (Antirevolutionair) zijn medeverantwoordelijk voor de moord, omdat ze opdracht hebben gegeven dat de Politie Inlichtingendiensten tijdens de bezetting voor de bezetter moesten blijven door werken; burgemeester De Monchy (Liberaal) is medeverantwoordelijk omdat hij op 15 mei 1940 opdracht aan de Haagse Politie Inlichtingendienst gaf om voor de bezetter communisten te blijven opsporen; het latere hoofd van de Binnenlandse Veiligheidsdienst is medeverantwoordelijk omdat hij in nauwe samenwerking met de Sicherheitsdienst leiding gaf aan de opsporing van communisten.

Wandelen-Vastavond, Aleida Wilhelmina Leonora, Den Haag 20-7-1907
Woonachtig: Paulus Potterstraat 197, Den Haag
Godsdienst: Nederlands Hervormd
Gearresteerd: 11-9-1941
Onderscheiding: Verzetsherdenkingskruis.
Gevangenschap in: Oranjehotel
Opmerkingen: Zij bood onderdak aan vier communisten die moesten onderduiken. Zij werd in het Oranjehotel mishandeld door Otto Lange van de Sicherheitsdienst en Johannes Veefkind van de Haagse Politie Inlichtingendienst. Na vrijlating dook zij met haar drie kinderen in Dodewaard onder.

Wanink, Hendrik (Henk), Den Haag 6 2 1910, Drukker
Woonachtig: Vondelstraat 13 Den Haag
Verwantschap: Hij huwde in 1944 met Elisabeth Theresia Pierôt.
Opmerkingen: Hij woonde voor de oorlog in het communistisch gemeenschapshuis aan de Koning Wilheminalaan 308 in Voorburg en verhuisde in september 1937 met het gemeenschapshuis mee naar de Bankastraat 131 in Den Haag.

Wanrooij, Artje, Zaltbommel 30-11-1900
Woonachtig: Aleidisstraat 68 A, Rotterdam
Godsdienst: Nederlands Hervormd
Gearresteerd: <10-1942
Gevangenschap in: Ravensbrück, Mauthausen
Was Nacht-und-Nebel-gevangene.
Opmerkingen: Op 22 april 1945 werd zij tegelijkertijd met 750 NN-gevangenen afkomstig uit Ravensbrück door het Rode Kruis vanuit Mauthausen door het oorlogsgebied van Duitsland naar Sankt Gallen in Zwitserland geëvacueerd.

Wapperom, Hugo Cornelis (Melis), Dordrecht 6-1-1915, Groentehandelaar / kapper
Woonachtig: Hobbemastraat 212, Den Haag
Verwantschap: Hij was een broer van Pieter Wapperom
Godsdienst: Geen
Gearresteerd: 12-8-1941
Infiltratie: Gearresteerd ten gevolge van de sinds 1923 voor de Haagse Politie Inlichtingendienst werkende infiltrant Johannes Hubertus van Soolingen, die door burgemeester De Monchy in mei 1940 opnieuw de CPN werd ingestuurd.
Gevangenschap in: Oranjehotel, Amersfoort, Buchenwald, Groß-Rosen
Overleden: Groß-Rosen 7-8-1942
Nationale Eerelijst: Stond daarop opgenomen als gevallene in het verzet.
Opmerkingen: Hij verspreidde De Waarheid. Zijn naam werd gevonden op een adressenlijstje van een gearresteerde krantjesbezorger. Hij meldde in Buchenwald als arrestatiereden ‘Verdacht illegaler Tätigkeit C.P.N.
Verantwoordelijkheid: De ministers van Justitie Goseling (Katholiek) en Gerbrandy (Antirevolutionair) zijn medeverantwoordelijk voor de moord, omdat ze opdracht hebben gegeven dat de Politie Inlichtingendiensten tijdens de bezetting voor de bezetter moesten blijven door werken; burgemeester De Monchy (Liberaal) is medeverantwoordelijk omdat hij op 15 mei 1940 opdracht aan de Haagse Politie Inlichtingendienst gaf om voor de bezetter communisten te blijven opsporen; het latere hoofd van de Binnenlandse Veiligheidsdienst is medeverantwoordelijk omdat hij in nauwe samenwerking met de Sicherheitsdienst leiding gaf aan de opsporing van communisten.

Wapperom, Pieter (Melis, Henk), Dordrecht 6-4-1913, Kantoorbediende
Woonachtig: Werkenhovenstraat 87, Den Haag
Verwantschap: Hij was een broer van Hugo Cornelis Wapperom; Cornelis Daamen was een zwager van de echtgenoot van een zuster van Piet.
Godsdienst: Geen
Gearresteerd: 11-2-1943, vrijgekomen 1-9-1943
Gevangenschap in: Haagsche Veer Rotterdam, Binnenhof, Oranjehotel, Utrecht, Oranjehotel
Opmerkingen: Hij ving voor de oorlog Duitse vluchtelingen op. Hij deed werkzaamheden voor De Waarheid, zoals het typen van copy en stencilen bij Henri Pieck en later in de Hemsterhuisstraat. Willem Herder dook korte tijd bij hem onder. Hij dook in februari 1941 onder bij Toon van der Kroft. In april 1941 probeerden Lange en Van Duivenboden hem te arresteren. Hij vermenigvuldigde De Waarheid. Ter gelegenheid van de 1 mei in 1941 hing hij samen met een paar anderen op het Rijswijkscheplein een spandoek met hamer en sikkel aan de bovenleiding van de tram. Over de gebeurtenissen op 1 mei in Den Haag bracht de Haagse Sicherheitsdienst schriftelijk verslag uit aan het hoofd van de Gestapo in Berlijn Brigadeführer Heinrich Müller (de hoofdverantwoordelijke voor alle moorden in de concentratiekampen, inclusief het vergassen van Joden), die al sinds 1935 door de Nederlandse regering bij de bestrijding van het communisme in Nederland betrokken was. In mei, na de eerste arrestaties in De Vonk-groep, verplaatste hij met anderen de stencilmachine voor De Vonk en De Waarheid van het atelier bij Henri Pieck naar een gehuurd vertrek in de Hemsterhuisstraat. Hij dook vervolgens onder bij Cornelis Wijling in de Anteunisstraat. Hij stond vermeld op de Fahndungsliste van 1 februari 1942. In opdracht van Jan van Kalsbeek stichtte hij een sabotagegroep, waarover Kalsbeek de leiding had en waarvan Piet ook Evert Ruivenkamp, Dominicus Middendorp, Jan Kloostra, Leen Triep en Gerard van der Laan lid waren. Hij onderhield contacten met Jan van Weelde, Gerrit van ’t Veen, Grada Rademakers, Nico Peeters, Sebald van Roijen uit Vlaardingen, Jaap Ligtenberg, Aleida Dortwegt en Bram Leget. Hij deed een mislukte poging het slachthuis in de Lulolfsdwarsstraat in brand te steken. Hij stond op de uitkijk tijdens de brandstichting in oktober 1942 in de opslagplaats voor hooi en stro voor de Wehrmacht in de Lulolfsdwarsstraat. Hij werd door Gerrit Kastein betrokken bij een plan om tegelijkertijd over heel Nederland een groot aantal arbeidsbureaus in brand te steken om zo de verplichte uitzending van arbeidskrachten naar Duitsland te hinderen. Er waren ook plannen om het metaalwarenbedrijf Escher met explosieven op te blazen en de bioscoop Asta en een Duits filmtheater in brand te steken. Hij kocht twee revolvers van zijn zwager Cornelis Daamen en gaf er een, die defect was, aan Jan van Kalsbeek. Hij werd door Kastein in contact met Gerben Wagenaar en Nico Bergsma gebracht voor activiteiten met betrekking tot de mil.
Hij werd in Utrecht gearresteerd in het kader van de actie tegen de Nederlandse Volksmilitie, toen hij een ontmoeting met Nicolaas Johannes Bergsma zou hebben. Hij werd naar het Huis van Bewaring in Rotterdam overgebracht. Bij zijn in bewaringstelling werd geregistreerd: ‘CPN’. Hij werd door de Sicherheitsdienstmannen Heurer en Johannes Wilhelm Hoffmann verhoord en gemarteld. Hij werd geslagen en krom geboeid. Hij werd dagenlang aan een hete verwarming geketend, zodanig dat hij alleen met zijn tenen op de vloer kon komen. Er werd in zijn zakken een notitieboekje gevonden met een reeks afspraken, waarna hij op de afgesproken plekken met een stok in de broekspijpen als lokaas werd neergezet. Hierdoor liep Gerrit Kastein in de val en Gerben Wagenaar door onvoorzichtigheid bijna ook. De arrestatie van Kastein verhinderde liquidatie van Anton van der Waals, die daardoor nog lang door kon gaan met het binnendringen van allerlei (niet-communistische) verzetsgroepen. De zwager Hendrik Pieter Hiensch van Wagenaar liep door onvoorzichtigheid in de val en verloor daardoor in een concentratiekamp het leven. Kort na de zelfmoord van Kastein werd Wapperom op het Binnenhof van zijn stoel gesleurd en drie trappen naar beneden naar de cellen in de kelders geschopt en daar afgeranseld. Hij werd aan kettingen geketend in een cel gelegd, geslagen en bespuugd. Hij werd ervan verdacht generaal Seijffardt te hebben doodgeschoten.
Hij werd ondervraagd door de Befehlshaber der Sicherheitsdienst und SD Oberführer und Oberst der Polizei Wilhelm Harster. De Sicherheitsdienst verleende hem privileges omdat zijn broer Hugo al om het leven was gekomen en hij een zoontje van twee jaar had met blauwe ogen en blond haar (edelgermaans uiterlijk). Daardoor gingen zijn strijdmakkers hem wantrouwen, vooral ook doordat er veel doodvonnissen vielen, terwijl Wapperom werd vrijgelaten (net zoals 26 andere communisten). Hierdoor werd Wapperom van verraad verdacht, maar de omstandigheden achter zijn arrestatie en gevangenschap en de pogingen tot misleiding van de Sicherheitsdienst bij de arrestatiepogingen op de afspraakplekken lijken het tegendeel aan te tonen. Na de oorlog was Wagenaar wraakzuchtig en hield Wapperom en zijn echtgenote in de kelder van de Munttoren in Amsterdam onrechtmatig gevangen. Iets later werd hij gearresteerd en tussen NSB’ers opgesloten en vervolgd vanwege verraad en werd pas in hoger beroep vrijgesproken. Er volgde een rechtszaak tegen Wapperom, waarbij Wapperom tot drie jaar rijkswerkinrichting werd veroordeeld, maar in hoger beroep vrijgesproken. Desalniettemin heeft de goede verzetsman Wapperom aldus onschuldig enige jaren tussen NSB’ers gevangen gezeten. (Mijn uitgebreide onderzoek heeft geen enkele schuld van Wapperom aangetoond, terwijl de arrestatie van Hiensch aan eigen onverantwoord gedrag te wijten was: het op zak hebben van De Waarheid toen hij op Wapperom toeliep terwijl hij wist dat er veel Sicherheitsdienstmannen in de nabijheid waren).
Naoorlogse Communistenjacht: Voormalige Gestapo-medewerkers die tijdens de oorlog de dood van grote aantallen communisten veroorzaakten en na de oorlog in dienst van de Binnenlandse Veiligheidsdienst traden, registreerden hem toen als staatsgevaarlijk.

Wapperom-Van Gent, Catharina (Kitty), Den Haag 15-1-1917, Groenteverkoopster
Woonachtig: Werkenhovenstraat 87, Den Haag
Verwantschap: Zij was een zuster van Cornelis Johannes Hendrikus van Gent en Engelina Catharina Wijling-Van Gent.
Godsdienst: Rooms Katholiek
Gearresteerd: 17/18-2-1943
Gevangenschap in: Oranjehotel
Opmerkingen: Zij dook onder bij haar zwager Cornelis van Gent. Nadat haar echtgenoot Piet Wapperom was gearresteerd gaf ze zijn revolver, gekocht van zijn zwager Cornelis Daamen, aan Evert Ruivenkamp. Zij werd na de oorlog onschuldig en onrechtmatig door Gerben Wagenaar in de kelder van de Munttoren gevangen gehouden en het werd haar onmogelijk gemaakt haar net geboren kind de borst te geven (er is nooit enige beschuldiging tegen haar ingediend).

Warmenhoven, Simon Nicolaas, Velsen 21-9-1904, Betonwerker
Woonachtig: Bakkerstraat 32, Velsen
Verkiezingen: Was lid van de Gemeenteraad.
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Landelijke leiding R.S.E. (1933). Gemeenteraad voor de C.P.N. (1938).
Gearresteerd: 22-1-1943
Gevangenschap in: Weteringschans
Overleden: Bloemendaal 2-2-1943 Gefusilleerd
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.
Nationale Eerelijst: Stond daarop opgenomen als gevallene in het verzet.
Verantwoordelijkheid: Zijn vermelding op de lijst van de Centrale Inlichtingendienst is vrijwel zeker van invloed geweest op zijn arrestatie en / of lot gedurende zijn gevangenschap. De ministers van Justitie Van Schaik (Katholiek), Goseling (Katholiek) en Gerbrandy (Antirevolutionair) zijn medeverantwoordelijk voor de ondergane wreedheden in gevangenschap, omdat ze de lijst aan de Gestapo in Berlijn ter beschikking hebben gesteld en de Amsterdamse burgemeester De Vlugt (Antirevolutionair) en Broekhoff van de Amsterdams Politie Inlichtingendienst voor de overhandiging aan Heinrich Müller (moordenaar van vier miljoen mensen, waarbij 75.000 Amsterdamse Joden) van de Gestapo.

Warnaar, Harme, Rotterdam 14-3-1883, Slotenmaker
Woonachtig: Proveniersstraat 13, Rotterdam
Godsdienst: Geen
Lid: Was lid of werd gearresteerd vanwege verdenking lid te zijn van de Nederlandse Volks Militie (NVM).
Gearresteerd: eerste arrestatie 26-3-1943, vrijgekomen 29-3-1943, tweede arrestatie 5-5-1943, vrijgelaten 6-5-1943, derde arrestatie 17-5-1943
Gevangenschap in: Haagsche Veer Rotterdam, Vught, Sachsenhausen, Buchenwald
Opmerkingen: Hij woonde bij Pieter Ligtlijf. Hij werd de tweede keer gearresteerd bij de Sonderaktion tegen deelnemers aan de april-mei stakingen; de arrestatie stond onder leiding van Kohlen van de Rotterdamse Sicherheitsdienst. Daarnaast woonden ook twee zwervers, Abraham Hoogmoed en Harm Christiaans, op hetzelfde adres, die meerdere keren gearresteerd zijn geweest door resp. de Inlichtingendienst en groep X, die zich voornamelijk met de bestrijding met het communisme bezig hielden. Het is onduidelijk of de zwervers bij de communistische activiteiten van Warnaar of Ligtlijf betrokken waren.

Warrink, Hendrik, Emmen 18-11-1908, Arbeider
Woonachtig: Mesdagstraat 15, Heerlen
Verwantschap: Hij was een zoon van Jan en Wietske Warrink-Herder.
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Arbeider. Communist. Voorzitter V.V.S.U. district Zuid-Limburg (1938).
Gearresteerd: eerste arrestatie 28-2-1941, vrijgekomen 28-3-1941, tweede arrestatie 25-6-1941
Aktion CPN: Stond vermeld op een van de door de Sicherheitsdienst of de lokale Politie Inlichtingendiensten samengestelde lijsten van op 25 juni 1941 te arresteren personen tijdens de Aktion CPN naar aanleiding van de Duitse inval in de Sovjet Unie.
Gevangenschap in: Maastricht, Aken, Schoorl, Amersfoort, Vught, Haaren
Verantwoordelijkheid: Hij werd door de Heerlense Politie Inlichtingendienst aangewezen om vermoord te worden; burgemeester Marcellus van Grunsven was medeverantwoordelijk omdat hij in mei 1940 geen opdracht gaf de gegevens van de Politie Inlichtingendienst te laten vernietigen.

Warrink, Jan, Klijndijk 4-1-1882, Schoenmaker
Woonachtig: Mesdagstraat 16, Heerlen
Verwantschap: Hij was de vader van Hendrik Warrink.
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Schoenmaker. Communist. Organiseert vergaderingen bij hem aan huis.

Warrink-Herder, Wietske, Ooststellingwerf 27-1-1889
Woonachtig: Mesdagstraat 16, Heerlen
Verwantschap: Zij was de moeder van Hendrik Warrink.
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Bestuur communistische vrouwenbeweging (1938).
Gearresteerd: 22-10-1940, vrijgekomen 3-1942
Gevangenschap in: Maastricht, Aken
Opmerkingen: Gearresteerd ten gevolge van informatie die voor de oorlog door Nederlandse Inlichtingendiensten aan de Duitse Gestapo werd verstrekt.
Naoorlogse Communistenjacht: Voormalige Gestapo-medewerkers die tijdens de oorlog de dood van grote aantallen communisten veroorzaakten en na de oorlog in dienst van de Binnenlandse Veiligheidsdienst traden, registreerden hem toen als staatsgevaarlijk.

Wassenaar, Dirk, Nunspeet 26-4-1913
Gearresteerd: <2-1942
Gevangenschap in: Arnhem, Oranjehotel

Wateringen, Johannes van de, Amsterdam 4-1-1896, Schipper
Woonachtig: Borssenburgerplein 6, Amsterdam
Godsdienst: Geen
Gearresteerd: 14-5-1944
Gevangenschap in: Weteringschans, Vught, Marienburg, Neuengamme
Overleden: Neuengamme 11-2-1945
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.
Nationale Eerelijst: Stond daarop opgenomen als gevallene in het verzet.
Opmerkingen: Hij verzorgde valse persoonsbewijzen en bonkaarten. Hij verspreidde illegale lectuur.

Waterman, Morest, Londen (Groot-Brittannië) 26-7-1917, Uniformmaker
Woonachtig: Miquelstraat 52III, Amsterdam
Afkomst: Van Joodse afkomst.
Godsdienst: Nederlands Israëlitisch
Gearresteerd: 22-2-1941
Gevangenschap in: Schoorl, Buchenwald, Mauthausen
Overleden: Mauthausen 26-8-1941
Opmerkingen: Hij werd gearresteerd tijdens de razzia van 22 februari 1941 die tot de Februaristaking leidde. Volgens meestal valse Duitse opgave ‘Auf der Flucht erschossen’, vermoedelijk door wreedheden of vergassing om het leven gekomen.

Waterreus-Gisolf, Hendrika, Wadenoijen 2-7-1866, Eigenaresse delicatessenwinkel
Woonachtig: Noordeinde 62, Den Haag
Godsdienst: Nederlands Hervormd

Webeling, Albertus Christiaan (Bertus), Amsterdam 4-6-1913, Timmerman
Woonachtig: Schoutenweg 2 A, Deventer
Verwantschap: Hij was een zoon van Willem en Christina Alberta Webeling-Beenke,
Gearresteerd: 28-7-1941
Opmerkingen: Hij huurde de woning in Deventer speciaal voor het onderduiken van Louis Jansen als leidend CPN-functionaris. Hij was betrokken bij de ‘drukkerij’ van De Waarheid. Hij en zijn vrouw vestigden zich in Deventer om een onderduikadres voor Lou Jansen te bieden.
Naoorlogse Communistenjacht: Voormalige Gestapo-medewerkers die tijdens de oorlog de dood van grote aantallen communisten veroorzaakten en na de oorlog in dienst van de Binnenlandse Veiligheidsdienst traden, registreerden hem toen als staatsgevaarlijk.

Webeling-Hoeijenbos, Guurijna Maria (Reina), Utrecht 21-6-1912
Woonachtig: Schoutenweg 2 A, Deventer
Gearresteerd: 9-2-1943
Gevangenschap in: Haagsche Veer Rotterdam, Vught, Ravensbrück
Opmerkingen: Zij en haar man vestigden zich in Deventer om een onderduikadres voor Lou Jansen te bieden. Zij werd gearresteerd omdat zij lid zou zijn van de CPN.

Webeling, Willem, Nieuwer Amstel 19-3-1887, Letterzetter
Woonachtig: Woestduinstraat 146, Amsterdam
Verwantschap: Hij was de vader van Albertus Christiaan Webeling.
Godsdienst: Nederlands Hervormd
Gearresteerd: 28-7-1941
Aktion CPN: Hij werd na zijn arrestatie gevoegd bij arrestanten van de Aktion CPN in Schoorl.
Gevangenschap in: Weteringschans, Schoorl, Amersfoort, Neuengamme
Overleden: Neuengamme 27-1-1942
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.
Nationale Eerelijst: Stond daarop opgenomen als gevallene in het verzet.
Opmerkingen: Hij stelde zijn woning beschikbaar voor bijeenkomsten. Hij huisvestte emigranten (Duitsche politieke vluchtelingen). Hij verspreidde De Waarheid en andere illegale lectuur en plakte pamfletten aan. Hij zamelde geld voor het Solidariteitsfonds in. Hij werd op aanwijzen door twee personen door de agenten van politie Spijker en Hoofdman gearresteerd toen hij samen met G. Rus pamfletten met anti-Duitse propaganda in brievenbussen in de Haarlemmerstraat stopte.
Verantwoordelijkheid: Hij werd door commissaris Karel Henri Broekhoff van de Amsterdamse Politie Inlichtingendienst (‘Bureau Falsificaten’) aangewezen om vermoord te worden; burgemeester De Vlugt (Antirevolutionair) was medeverantwoordelijk omdat hij in mei 1940 geen opdracht gaf de gegevens van de Politie Inlichtingendienst te laten vernietigen.

Webeling-Beenke, Christina Alberta, Amsterdam 7-11-1886
Woonachtig: Woestduinstraat 146, Amsterdam
Verwantschap: Zij was de moeder van Albertus Christiaan Webeling.
Naoorlogse Communistenjacht: Voormalige Gestapo-medewerkers die tijdens de oorlog de dood van grote aantallen communisten veroorzaakten en na de oorlog in dienst van de Binnenlandse Veiligheidsdienst traden, registreerden hem toen als staatsgevaarlijk.

Weber, Marius, Den Haag 12-5-1920
Woonachtig: Den Haag
Gearresteerd: 28-5-1943
Gevangenschap in: Oranjehotel

Weck, Jacobus van der (Koos), Rotterdam 17-8-1877, Ketelmaker
Woonachtig: Lavendelstraat 26, Rotterdam
Godsdienst: Rooms Katholiek
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Communist.

Weck-Groen, Gerritje van der, Egmond aan Zee 15-10-1896
Woonachtig: Lavendelstraat 26, Rotterdam
Godsdienst: Oud Katholiek

Weeda, Louis Cornelis, Rotterdam 18-1-1920, Melkbezorger
Woonachtig: Blokweg 45 A, Rotterdam
Godsdienst: Gereformeerde Kerken
Gearresteerd: 29-10-1942, vrijgekomen 2-11-1942
Gevangenschap in: Haagsche Veer Rotterdam
Opmerkingen: Op hetzelfde adres woonden Willem en Harmen Hendrik Goosenaerts.

Weelden, Johannes van (Jan), Rotterdam 27-1-1911, Vertegenwoordiger
Woonachtig: Westerbeekstraat 16 B, Rotterdam
Verwantschap: Hij was een stiefzoon van Simon Ponte, een broer van Meereke van Gemert-Van Weelden en een halfbroer van Simon Ponte.
Godsdienst: Nederlands Hervormd
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Bankwerker. Beheerder communistische boekhandel Pegasus (1939). Spreker op vergaderingen.
Gearresteerd: 25-6-1941
Aktion CPN: Stond vermeld op een van de door de Sicherheitsdienst of de lokale Politie Inlichtingendiensten samengestelde lijsten van op 25 juni 1941 te arresteren personen tijdens de Aktion CPN naar aanleiding van de Duitse inval in de Sovjet Unie.
Gevangenschap in: Schoorl, Amersfoort, Neuengamme, Dachau
Overleden: Dachau 6-8-1942
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.
Nationale Eerelijst: Stond daarop opgenomen als gevallene in het verzet.
Verantwoordelijkheid: Hij werd door de Rotterdamse Politie Inlichtingendienst aangewezen om vermoord te worden.

Weeling, Christiaan Cornelis Johannes (Chris), Amsterdam 13-1-1902, Metselaar
Woonachtig: Marnixstraat 121 I voor, Amsterdam
Godsdienst: Rooms Katholiek
Gearresteerd: 25-6-1941
Aktion CPN: Stond vermeld op een van de door de Sicherheitsdienst of de lokale Politie Inlichtingendiensten samengestelde lijsten van op 25 juni 1941 te arresteren personen tijdens de Aktion CPN naar aanleiding van de Duitse inval in de Sovjet Unie.
Gevangenschap in: Schoorl, Amersfoort, Buchenwald, Groß-Rosen
Overleden: Groß-Rosen 14-5-1942
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.
Nationale Eerelijst: Stond daarop opgenomen als gevallene in het verzet.
Opmerkingen: Hij was voor de oorlog tot 3 weken gevangenisstraf veroordeeld omdat hij militair ongehoorzaam was geweest. Hij hielp bij de organisatie van de stakingen bij de Werkverschaffing in oktober 1940 en de Februaristaking. Hij meldde in Buchenwald als arrestatiereden ‘Verdacht Kommunistische Agitation’.
Verantwoordelijkheid: Hij werd door commissaris Karel Henri Broekhoff van de Amsterdamse Politie Inlichtingendienst (‘Bureau Falsificaten’) aangewezen om vermoord te worden; burgemeester De Vlugt (Antirevolutionair) was medeverantwoordelijk omdat hij in mei 1940 geen opdracht gaf de gegevens van de Politie Inlichtingendienst te laten vernietigen.

Weenen, Samuel (Sam), Amsterdam 6-5-1900, Fabrieksarbeider
Woonachtig: Louis Bothastraat 35 I, Amsterdam
Afkomst: Van Joodse afkomst.
Godsdienst: Nederlands Israëlitisch
Gearresteerd: <10-1942
Gevangenschap in: Westerbork, Auschwitz
Overleden: Auschwitz 30-6-1943
Holocaust: Hij werd in Westerbork vastgezet zonder dat de politie of Sicherheitsdienst hem in verband met verzetsdaden bracht en vervolgens vermoord in het kader van de holocaust.
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.

Weenen-Van Bever, Saartje, Amsterdam 9-1-1902, Naaister
Woonachtig: Louis Bothastraat 35 I, Amsterdam
Afkomst: Van Joodse afkomst.
Godsdienst: Nederlands Israëlitisch
Gearresteerd: <10-1942
Gevangenschap in: Westerbork, Auschwitz
Overleden: Auschwitz 8-10-1942
Holocaust: Zij werd in Westerbork vastgezet zonder dat de politie of Sicherheitsdienst haar in verband met verzetsdaden brachten en vervolgens vermoord in het kader van de holocaust.
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.
Opmerkingen: Zij ondersteunde haar echtgenoot bij zijn verzetsactiviteiten.

Weerd, Frederik de, Terwolde 10-2-1921, Tuinman
Woonachtig: Terwolde
Verwantschap: Hij was een broer van Willem de Weerd.
Lid: Was lid of werd gearresteerd vanwege verdenking lid te zijn van de Nederlandse Volks Militie (NVM).
Gearresteerd: 16-10-1942
Gevangenschap in: Amersfoort
Overleden: Soesterberg 19-11-1942 Gefusilleerd
Nationale Eerelijst: Stond daarop opgenomen als gevallene in het verzet.
Opmerkingen: Hij trad toe tot de sabotagegroep van Anton Kleinbussink in Terwolde. De groep pleegde aanslagen op spoorlijnen, stichtte branden bij NSB-boeren en vernietigde voorraden van de Wehrmacht. Hij werd op 13-11-1942 ter dood veroordeeld.

Weerd, Willem de, Apeldoorn 16-3-1916, Chauffeur
Woonachtig: Terwolde
Verwantschap: Hij was een broer van Frederik de Weerd.
Lid: Was lid of werd gearresteerd vanwege verdenking lid te zijn van de Nederlandse Volks Militie (NVM).
Gearresteerd: 16-10-1942
Gevangenschap in: Amersfoort
Overleden: Soesterberg 19-11-1942 Gefusilleerd
Nationale Eerelijst: Stond daarop opgenomen als gevallene in het verzet.
Opmerkingen: Hij trad toe tot de sabotagegroep van Anton Kleinbussink in Terwolde. De groep pleegde aanslagen op spoorlijnen, stichtte branden bij NSB-boeren en vernietigde voorraden van de Wehrmacht. Hij werd op 13-11-1942 ter dood veroordeeld.

Weerdt, Hendrik Johan de, Zwolle 10-12-1896, Directeur van het Volksdagblad
Woonachtig: Surmontstraat 87, Amstelveen
Verkiezingen: Was kandidaat voor de Tweede Kamer.
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Echtgenoot van A. v. Linden v.d. Heuvel. Kantoorbediende. Communist. Spreekt voor De Zaaier (Den Haag 1920). Secretaris C.P. afdeling Den Haag en lid hoofdbestuur Revolutionair Socialistische Jongeren. Directeur van Het Volksdagblad. Secretaris-penningmeester Stichting ter bevordering van de pers van de Nederlandse arbeidersklasse. Spreekt voor V.J.V. IJmuiden 1932. S.T.F. Landelijk bestuur (1933). Secretaris en feitelijk leider Nederlands Boeren Comité (1932). Administrateur Agentschap Amstel. Partijcongres C.P.N. (Amsterdam 1935). Partijbestuur C.P.N. (tot 1936). Kandidaat C.P.N. verkiezingen Tweede Kamer (1937).

Weerdt, Johannes van der, Amsterdam 19-5-1910, Chauffeur
Woonachtig: 1e Schinkelstraat 35, Amsterdam
Lid: Hij was aangesloten bij het Militair Contact (mil) dat onder leiding van Gerben Wagenaar stond.
Gearresteerd: 25-11-1942
Gevangenschap in: Weteringschans, Utrecht
Overleden: Bunnik 22-9-1943 Gefusilleerd
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.
Nationale Eerelijst: Stond daarop opgenomen als gevallene in het verzet.
Opmerkingen: Hij verspreidde De Waarheid en plakte pamfletten aan. Hij was lid van een sabotage-ploeg met onder meer Willem Huijsen en Hendrik Prins (Aalsmeerweg) die onder andere branden stichtte in Duitse opslagplaatsen. Hij werd lid van de mil en kwam daarbij in een sabotageploeg van Krijn Breur. Hij werd ter dood veroordeel onder andere voor spoorwegsabotage en vuurwapenwapenbezit.

Weeren, Gerrit Abraham van, Amsterdam 7-7-1909, Kantoorbediende
Woonachtig: Transvaalstraat 52 III, Amsterdam
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Districtsbestuur C.P.N. (1938).
Februaristaking: Was actief betrokken bij de voorbereiding en organisatie van de staking.
Gearresteerd: 1-9-1944
Overleden: Zwolle 1-9-1944
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.
Nationale Eerelijst: Stond daarop opgenomen als gevallene in het verzet.
Opmerkingen: In hetzelfde pand een verdieping lager woonde Aron Blitz; Van Weeren een buurman van Meijer Gompertz.Hij was voor de oorlog lid van de SDAP. Hij werkte in het verzet samen met Jacob de Haan. Hij werkte voor het Solidariteitsfonds en De Waarheid. Hij deed verschillende pogingen om binnen het verzet een samenwerking tussen sociaaldemocraten en communisten tot stand te brengen. Hij werd in Enschede gearresteerd.
Verantwoordelijkheid: Zijn vermelding op de lijst van de Centrale Inlichtingendienst is vrijwel zeker van invloed geweest op zijn arrestatie en / of lot gedurende zijn gevangenschap. De ministers van Justitie Van Schaik (Katholiek), Goseling (Katholiek) en Gerbrandy (Antirevolutionair) zijn medeverantwoordelijk voor de ondergane wreedheden in gevangenschap, omdat ze de lijst aan de Gestapo in Berlijn ter beschikking hebben gesteld en de Amsterdamse burgemeester De Vlugt (Antirevolutionair) en Broekhoff van de Amsterdams Politie Inlichtingendienst voor de overhandiging aan Heinrich Müller (moordenaar van vier miljoen mensen, waarbij 75.000 Amsterdamse Joden) van de Gestapo.

Weeren, Wilhelm Leonardus van, Amsterdam 30-9-1888, Boekhandelaar
Woonachtig: Heemraadstraat 384, Den Haag
Godsdienst: Nederlands Hervormd
Gearresteerd: 1941,vrijgelaten 1941
Infiltratie: Gearresteerd ten gevolge van de sinds 1923 voor de Haagse Politie Inlichtingendienst werkende infiltrant Johannes Hubertus van Soolingen, die door burgemeester De Monchy in mei 1940 opnieuw de CPN werd ingestuurd.
Gevangenschap in: Oranjehotel

Weers, Hermanus Johannes, Amsterdam 22-9-1917, Machinehoutbewerker
Woonachtig: Johan Coussetstraat 6, Diemen
Onderscheiding: Verzetsherdenkingskruis.
Opmerkingen: In zijn woning werd De Waarheid gestencild.

Weertman, Albert Jan, Heino 24-5-1897, Stoker NS
Woonachtig: Seringstraat 2, Amersfoort
Gearresteerd: 17-2-1943
Gevangenschap in: Arnhem, Weteringschans, Vught
Overleden: Vught 9-4-1943
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.
Nationale Eerelijst: Stond daarop opgenomen als gevallene in het verzet.
Opmerkingen: Hij werkte samen met Hendrik Koelewijn, Gijsbertus Bliekendaal, Lammert Frankena en Jan Reijmerink. Hij verspreidde De Waarheid en pamfletten. Hij werd tijdens verhoren in Arnhem zwaar mishandeld.

Weerts, Arnoldus Christoffel Johannes (Nol), Rotterdam 26-7-1906, Los werkman
Woonachtig: Rusthofstraat 38 I, Rotterdam
Godsdienst: Evangelisch Luthers
Verkiezingen: Was kandidaat voor de Gemeenteraad.
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Huisschilder. Districtsbestuur C.P.N. (1939). Kandidaat gemeenteraad voor de C.P.N. (1939).
Gearresteerd: 1-3-1941, vrijgekomen 11-3-1941
Gijzeling: Zijn naam kwam voor op de Rotterdamse lijst van communistische gijzelaars, die in september 1942 gearresteerd moesten worden. De lijst was door de Sicherheitsdienst samengesteld op basis van de lijst van de Centrale Inlichtingendienst die in 1936 en 1939 door de Nederlandse regering aan de Gestapo in Berlijn werd overhandigd.
Gevangenschap in: Noordsingel Rotterdam
Opmerkingen: De Rotterdamse Politie registreerde op zijn arrestantenkaart als reden van arrestatie: ‘communist’.
Naoorlogse Communistenjacht: Voormalige Gestapo-medewerkers die tijdens de oorlog de dood van grote aantallen communisten veroorzaakten en na de oorlog in dienst van de Binnenlandse Veiligheidsdienst traden, registreerden hem toen als staatsgevaarlijk.

Weerts de Wall, Carl, Rotterdam 6-3-1901, Conducteur
Woonachtig: Weimansweg 117, Rotterdam
Godsdienst: Geen
Gearresteerd: 4-2-1943, vrijgekomen 18-5-1944
Gevangenschap in: Haagsche Veer Rotterdam, Vught
Opmerkingen: Hij werd gearresteerd omdat hij lid zou zijn van de CPN. Hij kon ontvluchten uit het buitenkommando Breda

Weessies, Wildrik (Willem), Groningen 17-7-1904, Machine meubelmaker
Woonachtig: Kleine Brandenburgerstraat 5, Groningen
Verkiezingen: Was kandidaat voor de Gemeenteraad.
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Arbeider. Kandidaat gemeenteraad voor de C.P.N. (1939).
Gearresteerd: 12-5-1941
Aktion CPN: Hij werd in Schoorl gevoegd bij de arrestanten van de Aktion CPN in verband met de Duitse inval in de Sovjet Unie.
Gevangenschap in: Groningen, Schoorl, Amersfoort, Haaren, Vught, Sachsenhausen, Bergen-Belsen, Neuengamme
Overleden: Neuengamme 15-3-1945
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.
Nationale Eerelijst: Stond daarop opgenomen als gevallene in het verzet.
Verantwoordelijkheid: Zijn vermelding op de lijst van de Centrale Inlichtingendienst is vrijwel zeker van invloed geweest op zijn arrestatie en / of lot gedurende zijn gevangenschap. De ministers van Justitie Van Schaik (Katholiek), Goseling (Katholiek) en Gerbrandy (Antirevolutionair) zijn medeverantwoordelijk voor de ondergane wreedheden in gevangenschap, omdat ze de lijst aan de Gestapo in Berlijn ter beschikking hebben gesteld en de Amsterdamse burgemeester De Vlugt (Antirevolutionair) en Broekhoff van de Amsterdams Politie Inlichtingendienst voor de overhandiging aan Heinrich Müller (moordenaar van vier miljoen mensen, waarbij 75.000 Amsterdamse Joden) van de Gestapo.

Weezel, Joseph Jacques van (Joop), Amsterdam 19-12-1909, Chemicus
Woonachtig: Pretoriusplein 3, Amsterdam
Afkomst: Van Joodse afkomst.
Verwantschap: Hij was een broer van Liesbeth van Weezel.
Godsdienst: Nederlands Israëlitisch
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Bestuurslid van A.F.S.C. (plaatselijk en landelijk) (1936, 1937).
Februaristaking: Was actief betrokken bij de voorbereiding en organisatie van de staking.
Gearresteerd: 6-3-1941
Gevangenschap in: Weteringschans, Amstelveenscheweg, Oranjehotel, Rheinbach, Siegburg, Papenburg, Rottenberg, Dachau
Overleden: Ötztal 23-4-1945
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.
Nationale Eerelijst: Stond daarop opgenomen als gevallene in het verzet.
Opmerkingen: Hij was een van de driehonderd communisten die de Februaristaking tot stand gingen brengen, die op 24 februari 1941 op de Noordermarkt bijeenkwamen. Hij werd voor zijn rol tot tien jaar tuchthuis veroordeeld. Hij werd in opdracht van de Gestapo in Stuttgart in Dachau opgesloten. Hij stierf tijdens een transport uit Dachau naar een onbekende bestemming.

Weezel, Liesbeth van, Amsterdam 20-11-1908, Klerk bij Gemeentebelastingen
Woonachtig: Pretoriusplein 3, Amsterdam
Afkomst: Van Joodse afkomst.
Verwantschap: Zij was een zuster van Joseph Jacques van Weezel.
Naoorlogse Communistenjacht: Voormalige Gestapo-medewerkers die tijdens de oorlog de dood van grote aantallen communisten veroorzaakten en na de oorlog in dienst van de Binnenlandse Veiligheidsdienst traden, registreerden haar toen als staatsgevaarlijk.

Wegewijs, Hein Martinus Franciscus (Nijs), Amsterdam 13-5-1909, Timmerman
Woonachtig: Ambonstraat 23 III, Amsterdam

Wegman, Franciscus Wilhelmus (Frans), Den Haag 3-5-1898, Boekdrukker
Woonachtig: Vierhoutenstraat 16, Den Haag
Verwantschap: Johannes Wimmers heeft voor de oorlog ruim een jaar bij hem gewoond.
Godsdienst: Nederlands Hervormd
Opmerkingen: Op hetzelfde adres woonde Ferdinand Johannes Wimmers. Hij verrichtte vanaf december 1944 werkzaamheden voor De Waarheid. Hij zat in de redactie van Jeugd, een blad voor jongeren dat door De Waarheid werd samengesteld.

Wehrman, Karel, Den Haag 28-9-1905, Schoenmaker
Woonachtig: Honthorststraat 68, Den Haag
Gearresteerd: 1941,vrijgelaten 1941
Infiltratie: Gearresteerd ten gevolge van de sinds 1923 voor de Haagse Politie Inlichtingendienst werkende infiltrant Johannes Hubertus van Soolingen, die door burgemeester De Monchy in mei 1940 opnieuw de CPN werd ingestuurd.
Gevangenschap in: Oranjehotel

Weide, Marinus van der, Hoogeveen 22-6-1901, Grondwerker
Woonachtig: Kerkrade
Verkiezingen: Was kandidaat voor de Gemeenteraad.
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Kandidaat gemeenteraad voor de C.P.N. (1935). Secretaris afdeling V.V.S.U. (1937).
Gearresteerd: 24-9-1940, vrijgekomen 7-1943
Gevangenschap in: Maastricht, Aken
Opmerkingen: Gearresteerd ten gevolge van informatie die voor de oorlog door Nederlandse Inlichtingendiensten aan de Duitse Gestapo werd verstrekt.

Weidgraaf, Diele Jacobus, Vries 1-9-1887, Grondwerker
Woonachtig: Dahliastraat 23, Assen
Godsdienst: Geen
Verkiezingen: Was kandidaat voor de Gemeenteraad.
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Arbeider. Kandidaat C.P.N. voor de gemeenteraad (1935).
Gearresteerd: 16-4-1941
Aktion CPN: Hij werd in Schoorl gevoegd bij de arrestanten van de Aktion CPN in verband met de Duitse inval in de Sovjet Unie.
Gevangenschap in: Assen, Schoorl, Amersfoort, Buchenwald, Dachau
Overleden: Dachau 26-7-1942
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.
Nationale Eerelijst: Stond daarop opgenomen als gevallene in het verzet.
Opmerkingen: Hij verspreidde Het Noorderlicht en zamelde geld in. Hij meldde in Buchenwald als arrestatiereden ‘Verdacht illeg. kom. Tätigkeit’. In Dachau werd hij onderworpen aan medische experimenten.
Verantwoordelijkheid: Zijn vermelding op de lijst van de Centrale Inlichtingendienst is vrijwel zeker van invloed geweest op zijn arrestatie en / of lot gedurende zijn gevangenschap. De ministers van Justitie Van Schaik (Katholiek), Goseling (Katholiek) en Gerbrandy (Antirevolutionair) zijn medeverantwoordelijk voor de ondergane wreedheden in gevangenschap, omdat ze de lijst aan de Gestapo in Berlijn ter beschikking hebben gesteld en de Amsterdamse burgemeester De Vlugt (Antirevolutionair) en Broekhoff van de Amsterdams Politie Inlichtingendienst voor de overhandiging aan Heinrich Müller (moordenaar van vier miljoen mensen, waarbij 75.000 Amsterdamse Joden) van de Gestapo.

Weidmann, Johannes Christiaan, Den Haag 22-3-1908, Vleeshouwer
Woonachtig: Stieltjesstraat 42, Den Haag
Opmerkingen: Hij betaalde in de eerste oorlogsjaren geld uit aan ondergedoken CPN-leden. Hij werd na de oorlog door Johann Gottlieb Crabbendam van het Bureau Nationale Veiligheid (tijdens de oorlog als chef van de Documentatiedienst hulpje van de Sicherheitsdienst, vanaf 1948 hoofd van de Binnenlandse Veiligheiddienst) gesignaleerd als lid van de CPN.

Weij, Pieter (Piet), Velsen 22-11-1903, Transportarbeider
Woonachtig: Zeeweg 257, IJmuiden
Verkiezingen: Was lid van de Gemeenteraad.
Verkiezingen: Was kandidaat voor de Provinciale Staten.
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Voorzitter C.P.N. afdeling IJmuiden (1938). Kandidaat Provinciale Staten en gekozen als gemeenteraadslid voor de C.P.N. (1939).
Gearresteerd: 22-1-1943
Gevangenschap in: Euterpestraat, Weteringschans
Overleden: Bloemendaal 2-2-1943 Gefusilleerd
Onderscheiding: Verzetsherdenkingskruis.
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.
Opmerkingen: Zijn zoon Kees Weij zag kans om omstreeks 2010 een nieuw onderzoek naar de Velser affaire te laten starten, dat overigens niets zou opleveren.
Nationale Eerelijst: Stond daarop opgenomen als gevallene in het verzet.
Verantwoordelijkheid: Zijn vermelding op de lijst van de Centrale Inlichtingendienst is vrijwel zeker van invloed geweest op zijn arrestatie en / of lot gedurende zijn gevangenschap. De ministers van Justitie Van Schaik (Katholiek), Goseling (Katholiek) en Gerbrandy (Antirevolutionair) zijn medeverantwoordelijk voor de ondergane wreedheden in gevangenschap, omdat ze de lijst aan de Gestapo in Berlijn ter beschikking hebben gesteld en de Amsterdamse burgemeester De Vlugt (Antirevolutionair) en Broekhoff van de Amsterdams Politie Inlichtingendienst voor de overhandiging aan Heinrich Müller (moordenaar van vier miljoen mensen, waarbij 75.000 Amsterdamse Joden) van de Gestapo.

Weijden, Johannes van der, Leiden 21-4-1906, Banketbakker
Woonachtig: Joubertstraat 10, Leiden
Gearresteerd: 25-6-1941
Aktion CPN: Stond vermeld op een van de door de Sicherheitsdienst of de lokale Politie Inlichtingendiensten samengestelde lijsten van op 25 juni 1941 te arresteren personen tijdens de Aktion CPN naar aanleiding van de Duitse inval in de Sovjet Unie.
Gevangenschap in: Schoorl, Amersfoort
Opmerkingen: Hij was voor de oorlog actief voor de Roode Hulp.
Verantwoordelijkheid: Hij werd door de Leidse Politie Inlichtingendienst aangewezen om vermoord te worden; burgemeester Adriaan van de Sande Bakhuyzen (CHU) was medeverantwoordelijk omdat hij in mei 1940 geen opdracht gaf de gegevens van de Politie Inlichtingendienst te laten vernietigen.

Weijden, Teunis Bartolomeus ter, Blaricum 14-4-1896, Tuinman
Woonachtig: Eemnesserweg 29, Blaricum
Gearresteerd: 4-1945
Gevangenschap in: Utrecht
Overleden: Utrecht 16-4-1945 Gefusilleerd
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.
Nationale Eerelijst: Stond daarop opgenomen als gevallene in het verzet.

Weijmar, Johan, Rotterdam 5-2-1916, Instrumentmaker
Woonachtig: Saftlevenstraat 38 A, Rotterdam
Gearresteerd: 19-1-1942
Martelmoord: Gearresteerd ten gevolge van de gruwelijke martelmoord op Herman Holstege waaraan Johannes Hubertus Veefkind van de Haagse Politie Inlichtingendienst medeplichtig was en daarmee een gevolg van de opdracht van burgemeester De Monchy van mei 1940 om de CPN opnieuw te laten infiltreren door Johannes Hubertus van Soolingen.
Gevangenschap in: Oranjehotel, Haagsche Veer Rotterdam, Amersfoort, Neuengamme, Ravensbrück, Rheinbach, Siegburg, Landsberg, Lech
Opmerkingen: Hij werd gearresteerd door de Haagse Sicherheitsdienst. Hij werd tijdens een proces van 20-23 oktober 1942 in Amsterdam ter dood veroordeeld wegens ‘Feindbegünstigung’, maar het vonnis werd omgezet in 15 jaar tuchthuis.
Verantwoordelijkheid: De ministers van Justitie Goseling (Katholiek) en Gerbrandy (Antirevolutionair) zijn medeverantwoordelijk voor de ondergane wreedheden in gevangenschap en gevangenissen, omdat ze opdracht hebben gegeven dat de Politie Inlichtingendiensten tijdens de bezetting voor de bezetter moesten blijven door werken; burgemeester De Monchy (Liberaal) is medeverantwoordelijk omdat hij op 15 mei 1940 opdracht aan de Haagse Politie Inlichtingendienst gaf om voor de bezetter communisten te blijven opsporen; het latere hoofd van de Binnenlandse Veiligheidsdienst is medeverantwoordelijk omdat hij in nauwe samenwerking met de Sicherheitsdienst leiding gaf aan de opsporing van communisten.

Weima, Sjerp, Leeuwarden 19-10-1899
Woonachtig: Assen
Verkiezingen: Was lid van de Gemeenteraad.
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Gemeenteraad voor C.P.N. (1939).
Gearresteerd: 26-6-1941
Aktion CPN: Stond vermeld op een van de door de Sicherheitsdienst of de lokale Politie Inlichtingendiensten samengestelde lijsten van op 25 juni 1941 te arresteren personen tijdens de Aktion CPN naar aanleiding van de Duitse inval in de Sovjet Unie.
Gevangenschap in: Assen, Schoorl, Amersfoort, Neuengamme, Druthe Brunswijk, Neuengamme, Farge Bremen, Neuengamme
Verantwoordelijkheid: Hij werd door Assense Politie Inlichtingendienst aangewezen om vermoord te worden; burgemeester Hugo Bloemers (Liberaal) was medeverantwoordelijk omdat hij in mei 1940 geen opdracht gaf de gegevens van de Politie Inlichtingendienst te laten vernietigen en de Duitse opdracht om mensen aan te wijzen in juni 1941 doorspeelde.

Weissglas, Willij, Wien 10-9-1915, Advocaat
Woonachtig: Jacob Catsstraat 92, Voorburg
Afkomst: Van Joodse afkomst.
Godsdienst: Nederlands Israëlitisch
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Student (1934). Communist. W.S.C. (1934). Deelnemer aan 1e Wereld Jeugd Congres (Genève 1936). Voorzitter afdeling Leiden en hoofdredacteur van orgaan de Sleutel van A.F.S.C. (1937).
Gearresteerd: 9-8-1942
Gijzeling: Zijn naam kwam voor op de Haagse lijst van communistische gijzelaars, die in september 1942 gearresteerd moesten worden. De lijst was door de Sicherheitsdienst samengesteld op basis van de lijst van de Centrale Inlichtingendienst die in 1936 en 1939 door de Nederlandse regering aan de Gestapo in Berlijn werd overhandigd.
Gevangenschap in: Pithiviers, Drancy, Auschwitz
Overleden: Auschwitz 29-8-1942
Holocaust: Hij werd in het kader van de holocaust vermoord.
Opmerkingen: Hij kwam in 1920 naar Nederland. Toen de politie hem op 10 september 1942 kwam arresteren, troffen ze de woning verlaten aan en buren vertelden dat ze hem en zijn vrouw al zes weken niet meer gezien hadden. Het echtpaar was naar Zwitserland vertrokken, maar werd op 9 augustus 1942 in Frankrijk gearresteerd en in het verzamelkamp voor Joden in Drancy opgesloten. Vandaar werden ze op 26 augustus 1942 naar Auschwitz afgevoerd, waar ze op 29 augustus vermoord werden.

Weissglas-Wessel, Clara Johanna, Den Haag 21-5-1915
Woonachtig: Jacob Catsstraat 92, Voorburg
Afkomst: Van Joodse afkomst.
Godsdienst: Nederlands Israëlitisch
Gearresteerd: 9-8-1942
Gevangenschap in: Drancy, Auschwitz
Overleden: Auschwitz 29-8-1942
Holocaust: Zij werd in het kader van de holocaust vermoord.
Opmerkingen: Toen de politie hem op 10 september 1942 kwam arresteren, troffen ze de woning verlaten aan en buren vertelden dat ze hem en zijn vrouw al zes weken niet meer gezien hadden. Het echtpaar was naar Zwitserland vertrokken, maar werd op 9 augustus 1942 in Frankrijk gearresteerd en in het verzamelkamp voor Joden in Drancy opgesloten. Vandaar werden ze op 26 augustus 1942 naar Auschwitz afgevoerd, waar ze op 29 augustus vermoord werden.

Weistra, Johannes (Jan), Leeuwarden 1-2-1915, Loodgieter
Woonachtig: Oostersingel 26, Leeuwarden
Godsdienst: Nederlands Hervormd
Gearresteerd: 29-5-1941
Gevangenschap in: Leeuwarden, Groningen, Leeuwarden, Amersfoort, Buchenwald
Onderscheiding: Verzetsherdenkingskruis.
Opmerkingen: Hij meldde in Buchenwald als arrestatiereden ‘Kommun. Propaganda’.

Welbergen, Marinus Hendrikus, Lochem 7-6-1905, Grondwerker
Woonachtig: Westerwal 12, Lochem
Verkiezingen: Was kandidaat voor de Gemeenteraad.
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Communist. Kandidaat gemeenteraad voor de C.P.N. (1935).
Gearresteerd: 3-5-1943, vrijgelaten 12-6-1943
Gevangenschap in: Vught
Opmerkingen: Hij werd gefusilleerd in verband met de april-mei stakingen.

Welling, Theo, 1923
Woonachtig: Leiden
Gearresteerd: 7-1942
Opmerkingen: Hij werkte samen met broers Dubbeldeman. Hij werd gearresteerd na een inbraak in een lokaal van de WA, waar hij vernielingen aanbracht, goederen stal en brand stichtte. Hij werd tot 1 jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Welters, Cornelis (Kees), Bergen op Zoom 24-10-1902, Betonkister
Woonachtig: Bennekom
Verkiezingen: Was kandidaat voor de Provinciale Staten.
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Bedrijfscel C.P.N. voor Kunstzijdefabriek Ede. Ontslagen. Voorzitter afdeling C.P.N. (1937). Kandidaat Provinciale Staten voor de C.P.N. (1939).
Gearresteerd: 25-6-1941
Aktion CPN: Stond vermeld op een van de door de Sicherheitsdienst of de lokale Politie Inlichtingendiensten samengestelde lijsten van op 25 juni 1941 te arresteren personen tijdens de Aktion CPN naar aanleiding van de Duitse inval in de Sovjet Unie.
Gevangenschap in: Schoorl, Amersfoort, Neuengamme, Flensburg
Verantwoordelijkheid: Zijn vermelding op de lijst van de Centrale Inlichtingendienst is vrijwel zeker van invloed geweest op zijn arrestatie en / of lot gedurende zijn gevangenschap. De ministers van Justitie Van Schaik (Katholiek), Goseling (Katholiek) en Gerbrandy (Antirevolutionair) zijn medeverantwoordelijk voor de ondergane wreedheden in gevangenschap, omdat ze de lijst aan de Gestapo in Berlijn ter beschikking hebben gesteld en de Amsterdamse burgemeester De Vlugt (Antirevolutionair) en Broekhoff van de Amsterdams Politie Inlichtingendienst voor de overhandiging aan Heinrich Müller (moordenaar van vier miljoen mensen, waarbij 75.000 Amsterdamse Joden) van de Gestapo.
Naoorlogse Communistenjacht: Voormalige Gestapo-medewerkers die tijdens de oorlog de dood van grote aantallen communisten veroorzaakten en na de oorlog in dienst van de Binnenlandse Veiligheidsdienst traden, registreerden hem toen als staatsgevaarlijk.

Welzen, Hendrik van (Henk), Leiden 12-3-1893, Sigarenmaker
Woonachtig: Lombokstraat 17, Leiden
Verwantschap: Hij was een broer van Willem Frederik van Welzen.
Afkomst: Van Joodse afkomst.
Godsdienst: Geen
Verkiezingen: Was lid van de Gemeenteraad.
Verkiezingen: Was lid van de Provinciale Staten.
Verkiezingen: Was kandidaat voor de Tweede Kamer.
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Sigarenmaker. Secretaris P.A.S. Kandidaat C.P. verkiezing Provinciale Staten en gemeenteraad 1923. Voorzitter Congres tegen Oorlog en Fascisme. Partijraad C.P.H. (1924). Behoort tot de oppositie in de C.P. Mei 1925 lid hoofdbestuur C.P.H. Kandidaat verkiezing Tweede Kamer voor de C.P.H. (1928). Partijcongres C.P.N. (Amsterdam 1935). Lid controlecommissie C.P.N. (1938). (Kandidaat-) lid partijbestuur C.P.N. (1936, 1939). Gemeenteraad Leiden (1940). I.A.H. (1939).
Gearresteerd: 22-6-1941
Aktion CPN: Hij werd in Schoorl gevoegd bij de arrestanten van de Aktion CPN in verband met de Duitse inval in de Sovjet Unie.
Gevangenschap in: Oranjehotel, Schoorl, Amersfoort, Neuengamme, Dachau, Buchenwald
Opmerkingen: Hij was gehuwd met Alida Antje Harthoorn. Daardoor zocht hij in Dachau contact met Willem Lodewijk Harthoorn, maar die bleek geen verwant van zijn vrouw te zijn. Hendrik kon echter wel zonder wantrouwen van de kampcensuur op te roepen, aan zijn vrouw vragen een boodschap aan Willems vrouw over te brengen zodat die te weten kwam dat Willem in Dachau zat; Willem kon dat niet zelf doen omdat hij als NN-gevangene een schrijfverbod had.
Verantwoordelijkheid: Zijn vermelding op de lijst van de Centrale Inlichtingendienst is vrijwel zeker van invloed geweest op zijn arrestatie en / of lot gedurende zijn gevangenschap. De ministers van Justitie Van Schaik (Katholiek), Goseling (Katholiek) en Gerbrandy (Antirevolutionair) zijn medeverantwoordelijk voor de ondergane wreedheden in gevangenschap, omdat ze de lijst aan de Gestapo in Berlijn ter beschikking hebben gesteld en de Amsterdamse burgemeester De Vlugt (Antirevolutionair) en Broekhoff van de Amsterdams Politie Inlichtingendienst voor de overhandiging aan Heinrich Müller (moordenaar van vier miljoen mensen, waarbij 75.000 Amsterdamse Joden) van de Gestapo.
Naoorlogse Communistenjacht: Voormalige Gestapo-medewerkers die tijdens de oorlog de dood van grote aantallen communisten veroorzaakten en na de oorlog in dienst van de Binnenlandse Veiligheidsdienst traden, registreerden hem toen als staatsgevaarlijk.

Welzen-Meijers, Elisabeth van (Bets), Leiden 16-9-1891
Woonachtig: Lombokstraat 17, Leiden
Verwantschap: Zij was een zuster van Catharina Maria Marijt-Meijers.
Opmerkingen: Zij verrichtte werkzaamheden voor De Waarheid en bleef die na de arrestatie van haar echtgenoot doen.
Naoorlogse Communistenjacht: Voormalige Gestapo-medewerkers die tijdens de oorlog de dood van grote aantallen communisten veroorzaakten en na de oorlog in dienst van de Binnenlandse Veiligheidsdienst traden, registreerden haar toen als staatsgevaarlijk.

Welzen, Willem Frederik van, Leiden 31-1-1903
Woonachtig: P.J. Blokstraat 16, Leiden
Verwantschap: Hij was een broer van Hendrik van Welzen.
Afkomst: Van Joodse afkomst.
Opmerkingen: Hij verspreidde De Waarheid.

Wenz zu Niederlahnstein, Walter Karl Alexander Heinrich von, Landau (Duitsland) 21-8-1898, Tekenaar
Woonachtig: Krammerstraat 3 I,, Amsterdam
Verwantschap: Hij was het grootste deel van de jaren deel gehuwd met Geziena van Gelder, die de voormalige echtgenote van Henri Christiaan Pieck was; daardoor was hij enige tijd stiefvader van Han Pieck.
Opmerkingen: Hij stond in nauw contact met Henri Pieck; Han Piek woonde van eind 1936 tot tot zijn moeders scheiding in 1938 bij hem in huis.
Naoorlogse Communistenjacht: Voormalige Gestapo-medewerkers die tijdens de oorlog de dood van grote aantallen communisten veroorzaakten en na de oorlog in dienst van de Binnenlandse Veiligheidsdienst traden, registreerden hem toen als staatsgevaarlijk.

Wenzel, Johann (Hermann, Professor), Niedau (Pommeren, Duitsland, nu Polen) 9-3-1902
Woonachtig: Amsterdam
Lid: Was voor of tijdens de oorlog bij de sabotage- en spionagegroep Wollweber aangesloten.
Gearresteerd: 30-6-1942, vrijgekomen 17-11-1942
Gevangenschap in: St. Gilles Brussel, Breendonck
Opmerkingen: Hij had de Duitse nationaliteit. Hij was een Duitse communistische vluchteling. Zijn schuilnaam was Hermann. Hij was een van de ‘pianisten’ van ‘die Rote Kapelle’. Alhoewel hij zich in 1936 in Brussel vestigde, verbleef hij regelmatig periodes in Amsterdam, waar hij Nederlanders voor het bedienen van zenders opleidde. Hij seinde in juli 1940 het bericht naar Moskou dat bij Pander in Den Haag duizenden onderstellen op ski’s voor Juncker-52 transportvliegtuigen zouden worden geproduceerd voor een winteroorlog in de Sovjet Unie. Andere gegevens die door de hem en de onder zijn leiding staande vijf marconisten naar Moskou werden geseind gingen over het moreel van de Duitse troepen, de legering van Luftwaffe-eenheden, verplaatsingen van legereenheden en Duitse productiegegevens. Voor dat laatste was de informatie afkomstig van Duitse communisten,, die onder anderen door Hans Tiemeijer over de grens werden geholpen, van essentieel belang. Bij de inval die tot zijn arrestatie leidde, kon hij in eerste instantie nog naar het dak vluchten en op zijn belagers schieten. Hij werd uiteindelijk in de kelder van een naburig gebouw gevonden. Na zijn arrestatie werd hij gemarteld en gaf hij zijn seincode prijs en zegde medewerking aan een zend-Spiel met Moskou toe, maar kon door het weglaten van de veiligheidscode en een alarmsignaal mee te zenden Moskou waarschuwen. Toen zijn bewaker in november 1943 de kachel opporde en hem de rug toekeerde kon hij deze doden en vluchten. Daarna nam hij deel aan het communistisch verzet in België. Hij werd in Brussel gearresteerd, maar kon ontsnappen, waarna hij zich in Nederland bij een communistische verzetsgroep voegde.
Naoorlogse Communistenjacht: Voormalige Gestapo-medewerkers die tijdens de oorlog de dood van grote aantallen communisten veroorzaakten en na de oorlog in dienst van de Binnenlandse Veiligheidsdienst traden, registreerden hem toen als staatsgevaarlijk.

Weren-Druijf, Hendrina van, Amsterdam 3-9-1910, Controleuse
Woonachtig: Koningsstraat 16, Amsterdam
Afkomst: Van Joodse afkomst
Gearresteerd: 11-11-1942
Gevangenschap in: Oranjehotel, Westerbork, Auschwitz
Overleden: Auschwitz 3-12-1942
Opmerkingen: Ten tijde van arrestatie was zij werkneemster van het bedrijf Hollandia-Kattenburg, dat regenjassen voor onder andere de Wehrmacht produceerde. Zij was betrokken bij de illegale bedrijfscel van de CPN binnen dat bedrijf; de belangrijkste activiteit van de bedrijfscel was het verspreiden en lezen van De Waarheid.
Bij het oprollen van de Nederlandse Volksmilitie in Rotterdam door de Rotterdamse Sicherheitsdienst werd een connectie ontdekt met een groep communisten in het Amsterdamse bedrijf Hollandia-Kattenburg en vervolgens dat De Waarheid daar op vrij grote schaal verspreid werd. De chef van de Rotterdamse Sicherheitsdienst Kriminalrat Herbert Wölk gaf het door aan de centrale Sicherheitsdienst in Den Haag en die deed onder leiding van Albert Barkov een inval, pakte alle Joodse werknemers op en liet een eerder gearresteerde voormalige werkneemster de lezers van De Waarheid onder hen aanwijzen. Ook zij werd aangewezen. Verder werd een groot aantal gezinsleden van de arrestanten van huis opgehaald. De aangewezen lezers werden naar het Oranjehotel overgebracht, waar ze tijdens verhoren mishandeld werden. De overige gearresteerde werknemers en alle gezinsleden gingen rechtstreeks naar Westerbork. Bij de verhoren van de lezers werden aanwijzingen voor sabotage van de kwaliteit van de productie ontdekt. De lezers werden op 26 november ook naar Westerbork overgebracht. Bijna alle opgepakten, inclusief de opgepakte gezinsleden, werden op 30 november naar Auschwitz afgevoerd, waar bijna iedereen op respectievelijk 3 december 1942 en 28 februari 1943 vermoord werd. Slechts een paar opgepakte mensen overleefden de actie. De actie was in de eerste plaats gericht tegen de communistische Nederlandse Volksmilitie, waar overigens slechts een paar werknemers bij betrokken waren. De actie had daarnaast ook een sterk antisemitisch karakter, wat duidelijk blijkt dat ook kleine kinderen vermoord werden. De Duitse actie resulteerde in enige honderden doden.
Haar partner en kind werden ook meteen opgepakt, naar Westerbork overgebracht; het kind werd op 3 december 1942 in Auschwitz vermoord en haar partner verdween omstreeks maart 1944 in Midden Europa van de aarde.

Werff, Gerardus Marinus van der, Den Haag 17-7-1895, Bankklerk
Woonachtig: Hoenderloostraat 23 A, Den Haag
Godsdienst: Gereformeerde Kerken
Verwantschap hij was een broer van Jan Hermanus.

Werff, Jan Hermanus van der, Den Haag 10-5-1885, 2e stuurman grote vaart, toneelspeler
Woonachtig: Pretoriusstraat 69 / Zwarteweg 70 G, Den Haag
Verwantschap hij was een broer van Gerardus Marinus van der Werff.
Godsdienst: Geen
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Declameert op Vredesmeeting. Bestuur afdeling C.P.N. (1937). Leider De Schijnwerpers (1937). Redacteur Den Haag voor het Volksdagblad.
Gearresteerd: 8-9-1942
Gijzeling: Zijn naam kwam voor op de Haagse lijst van communistische gijzelaars, die in september 1942 gearresteerd moesten worden, ondanks dat hij al eerder gearresteerd was. De lijst was door de Sicherheitsdienst samengesteld op basis van de lijst van de Centrale Inlichtingendienst die in 1936 en 1939 door de Nederlandse regering aan de Gestapo in Berlijn werd overhandigd.
Gevangenschap in: Oranjehotel, Amersfoort, Vught
Overleden: Vught 21-2-1943
Nationale Eerelijst: Stond daarop opgenomen als gevallene in het verzet.
Opmerkingen: Op de lijst van te arresteren communistische gijzelaars stond Jozef Antonius van der Werff vermeld met hetzelfde woonadres. Deze persoon bestaat niet, zodat waarschijnlijk Johannes werd bedoeld. Hij kreeg een oproep om zich bij de Sicherheitsdienst te melden en werd toen door Friedrich August Enkelstroth als gijzelaar gearresteerd. Hij liep in Vught een negenoog (verzameling steenpuisten) op.
Verantwoordelijkheid: De ministers van Justitie Van Schaik (Katholiek), Goseling (Katholiek) en Gerbrandy (Antirevolutionair) zijn medeverantwoordelijk voor de moord, omdat ze de lijst van de Centrale Inlichtingendienst aan de Gestapo in Berlijn ter beschikking hebben gesteld en de Amsterdamse burgemeester De Vlugt (Antirevolutionair) en Broekhoff van de Amsterdams Politie Inlichtingendienst voor de overhandiging aan Heinrich Müller (moordenaar van vier miljoen mensen, waarbij 75.000 Amsterdamse Joden) van de Gestapo.

Werff, Johannes van der, Hoek van Holland 25-7-1901, Conciërge
Woonachtig: Oudelft 199, Delft
Gearresteerd: 2-7-1942
Infiltratie: Gearresteerd ten gevolge van de infiltratie in de CPN door Johannes Hubertus van Soolingen in opdracht van burgemeester De Monchy: in een rapport schreef Johannes Hubertus Veefkind van de Haagse Politie Inlichtingendienst dat Van Soolingen gemeld had dat na het oprollen in 1941 de Haagse CPN in 1942 ‘domicilie’ had in Delft.
Gevangenschap in: Oranjehotel

Werff, Pieter Johannes, Haarlem 4-5-1895, Stuurman grote vaart
Woonachtig: Mathenesserdijk 227 D, Rotterdam
Godsdienst: Nederlands Hervormd
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: 2e Stuurman grote vaart. Sectiebestuur C.P.N. (1938); regelt de brochurehandel.
Gijzeling: Zijn naam kwam voor op de Rotterdamse lijst van communistische gijzelaars, die in september 1942 gearresteerd moesten worden. De lijst was door de Sicherheitsdienst samengesteld op basis van de lijst van de Centrale Inlichtingendienst die in 1936 en 1939 door de Nederlandse regering aan de Gestapo in Berlijn werd overhandigd.

Werk, Jan Hendrik George de, Rotterdam 25-3-1916
Woonachtig: Tuindersstraat 118 B, Rotterdam
Godsdienst: Nederlands Hervormd
Gearresteerd: 26-6-1943
Gevangenschap in: Oranjehotel

Werkendam, David, Amsterdam 17-6-1890, Koopman
Woonachtig: 2e Jan Steenstraat 74, Amsterdam
Verwantschap: Hij was de vader van Max Werkendam.
Afkomst: Van Joodse afkomst.
Godsdienst: Nederlands Israëlitisch
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Koopman. Communist. Bestuur W.A.C. (1927). Deelnemer volkscongres voor werk en welvaart van de C.P.H. Ex-1e voorzitter Landelijke Werklozen Organisatie.
Gearresteerd: 25-6-1941
Aktion CPN: Stond vermeld op een van de door de Sicherheitsdienst of de lokale Politie Inlichtingendiensten samengestelde lijsten van op 25 juni 1941 te arresteren personen tijdens de Aktion CPN naar aanleiding van de Duitse inval in de Sovjet Unie.
Gevangenschap in: Schoorl, Amersfoort, Neuengamme
Overleden: Neuengamme 1-2-1942
Verantwoordelijkheid: Hij werd door commissaris Karel Henri Broekhoff van de Amsterdamse Politie Inlichtingendienst (‘Bureau Falsificaten’) aangewezen om vermoord te worden; burgemeester De Vlugt (Antirevolutionair) was medeverantwoordelijk omdat hij in mei 1940 geen opdracht gaf de gegevens van de Politie Inlichtingendienst te laten vernietigen.

Werkendam, Max, Amsterdam 30-3-1916, Autospuiter
Woonachtig: Javastraat 211 I, Amsterdam
Verwantschap: Hij was een zoon van David Werkendam.
Afkomst: Van Joodse afkomst.
Gearresteerd: 10-12-1942
Gevangenschap in: Oranjehotel
Overleden: Waalsdorpervlakte 9-2-1944 Gefusilleerd
Nationale Eerelijst: Stond daarop opgenomen als gevallene in het verzet.
Opmerkingen: Hij was in eerste instantie betrokken bij het Marx-Lenin-Luxemburg-Front. Vervolgens is hij samenwerking met de CPN aangegaan. Hij werd in het pand Meerhuizenplein 9 II, waar hij zonder verhuisvergunning vertoefde, gearresteerd door de rechercheurs Hagedoorn, Theunissen, Van Donk en Van Eijsden van het bureau Joodsche Zaken. Hij was niet voorzien van een Jodenster en was in het bezit van een vals persoonsbewijs en een automatisch pistool met zeven scherpe patronen. Hij werd ter dood veroordeeld wegens wapenbezit en het vervalsen van identiteitspapieren. In hetzelfde pand werden op verzoek van de politieke dienst in Rotterdam tegelijkertijd gearresteerd de Joden Elias Bremer, Veronica Sara Zegerius, Mietje Bremer-Koekoek en Max Bremer. Verder werden toen in hetzelfde pand gearresteerd de Joden Mathilda Bremer en Dora Werkendam. Daarnaast werd de niet-Jood Cornelis Franciscus van Willes gearresteerd vanwege hulp bij het verbergen van Joden. In het politierapport werd vermeld dat het niet aan de pers mocht worden doorgegeven.

Werkman, Hendrik Nicolaas, Leens 29-4-1882, Drukker, kunstschilder
Woonachtig: Prinsesscheweg 30, Groningen
Gearresteerd: 13-3-1945
Gevangenschap in: Scholtenshuis Groningen
Overleden: Bakkeveen 10-4-1945 Gefusilleerd
Nationale Eerelijst: Stond daarop opgenomen als gevallene in het verzet.

Werst, Arnoldus Hermanus Johannes, Amsterdam 1-8-1914, Timmerman
Woonachtig: Vespuccistraat 20 III, Amsterdam
Gearresteerd: 22-12-1944
Gevangenschap in: Weteringschans
Overleden: Amsterdam 31-1-1945 Gefusilleerd
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.
Opmerkingen: Hij is bij het theehuis Rozenoord aan de Amsteldijk gefusilleerd

Wertheim, Elisabeth, Amsterdam 18-8-1897, Regenjassenplakker
Woonachtig: Karel du Jardinstraat 72 A II, Amsterdam
Afkomst: Van Joodse afkomst
Gearresteerd: 11-11-1942
Gevangenschap in: Oranjehotel, Westerbork, Auschwitz
Overleden: Auschwitz 3-12-1942
Opmerkingen: Ten tijde van arrestatie was zij werkneemster van het bedrijf Hollandia-Kattenburg, dat regenjassen voor onder andere de Wehrmacht produceerde. Zij was betrokken bij de illegale bedrijfscel van de CPN binnen dat bedrijf; de belangrijkste activiteit van de bedrijfscel was het verspreiden en lezen van De Waarheid.
Bij het oprollen van de Nederlandse Volksmilitie in Rotterdam door de Rotterdamse Sicherheitsdienst werd een connectie ontdekt met een groep communisten in het Amsterdamse bedrijf Hollandia-Kattenburg en vervolgens dat De Waarheid daar op vrij grote schaal verspreid werd. De chef van de Rotterdamse Sicherheitsdienst Kriminalrat Herbert Wölk gaf het door aan de centrale Sicherheitsdienst in Den Haag en die deed onder leiding van Albert Barkov een inval, pakte alle Joodse werknemers op en liet een eerder gearresteerde voormalige werkneemster de lezers van De Waarheid onder hen aanwijzen. Ook zij werd aangewezen. Verder werd een groot aantal gezinsleden van de arrestanten van huis opgehaald. De aangewezen lezers werden naar het Oranjehotel overgebracht, waar ze tijdens verhoren mishandeld werden. De overige gearresteerde werknemers en alle gezinsleden gingen rechtstreeks naar Westerbork. Bij de verhoren van de lezers werden aanwijzingen voor sabotage van de kwaliteit van de productie ontdekt. De lezers werden op 26 november ook naar Westerbork overgebracht. Bijna alle opgepakten, inclusief de opgepakte gezinsleden, werden op 30 november naar Auschwitz afgevoerd, waar bijna iedereen op respectievelijk 3 december 1942 en 28 februari 1943 vermoord werd. Slechts een paar opgepakte mensen overleefden de actie. De actie was in de eerste plaats gericht tegen de communistische Nederlandse Volksmilitie, waar overigens slechts een paar werknemers bij betrokken waren. De actie had daarnaast ook een sterk antisemitisch karakter, wat duidelijk blijkt dat ook kleine kinderen vermoord werden. De Duitse actie resulteerde in enige honderden doden.

Werven, Gerrit van, Welsum 10-6-1916, Landarbeider
Woonachtig: Twelloscheweg, Terwolde
Lid: Was lid of werd gearresteerd vanwege verdenking lid te zijn van de Nederlandse Volks Militie (NVM).
Gearresteerd: 2-11-1942
Gevangenschap in: Arnhem, Amersfoort
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.
Overleden: Soesterberg 19-11-1942 Gefusilleerd
Nationale Eerelijst: Stond daarop opgenomen als gevallene in het verzet.
Opmerkingen: Hij trad toe tot de sabotagegroep van Anton Kleinbussink in Terwolde. De groep pleegde aanslagen op spoorlijnen, stichtte branden bij NSB-boeren en vernietigde voorraden van de Wehrmacht. Hij werd op 13-11-1942 ter dood veroordeeld.

Werven, Hermen Jan van, Epe 5-6-1909, Fabrieksarbeider bij ijzergieterij
Woonachtig: Vaassen
Gearresteerd: 3-5-1943
Gevangenschap in: Arnhem
Overleden: Arnhem 4-5-1943 Gefusilleerd
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.
Opmerkingen: Hij was actief voor De Waarheid en werkte samen met Hendrik Proper. Hij werd gefusilleerd in verband met de april-mei stakingen.

Wesseling, Johan Cornelis, Arnhem 6-9-1911, Schrijver
Woonachtig: Staringstraat 63, Arnhem
Opmerkingen: Hij werkte samen met Dirk van der Voort.

West, Aron van, Amsterdam 11-7-1894, Autogenisch lasser
Woonachtig: Marsstraat 27, Amsterdam
Afkomst: Van Joodse afkomst.
Godsdienst: Geen
Gearresteerd: 28-8-1941
Gevangenschap in: Amersfoort, Buchenwald
Overleden: Buchenwald 26-3-1942
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.
Opmerkingen: Hij verrichtte werkzaamheden voor De Waarheid. Hij werd gearresteerd door de agenten van politie Daudt en Fuchs van de Amsterdamse Politie Inlichtingendienst gevestigd in het bureau Nieuwe Doelenstraat. Hij werd op 24-2-1942 Buchenwald binnengevoerd. Hij meldde in Buchenwald als arrestatiereden ‘Verdacht komm. Betätigung’.

West, Emanuel van, Amsterdam 29-7-1919, Voddensorteerder
Woonachtig: Zandstraat 11 II, Amsterdam
Verwantschap: Hij was een broer van Levie van West.
Afkomst: Van Joodse afkomst.
Godsdienst: Nederlands Israëlitisch
Gearresteerd: 22-2-1941
Gevangenschap in: Schoorl, Buchenwald, Mauthausen
Overleden: Mauthausen 5-9-1941
Opmerkingen: Hij werd gearresteerd tijdens de razzia van 22 februari 1941 die de aanleiding voor de Februaristaking vormde.

West, Levie van, Amsterdam 31-12-1913, Stuurman
Woonachtig: Zandstraat 11 II, Amsterdam
Verwantschap: Hij was een broer van Emanuel van West.
Afkomst: Van Joodse afkomst.
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Communist.
Gearresteerd: <11-1942
Gevangenschap in: Mauthausen
Overleden: Mauthausen 7-11-1942
Verantwoordelijkheid: Zijn vermelding op de lijst van de Centrale Inlichtingendienst is vrijwel zeker van invloed geweest op zijn arrestatie en / of lot gedurende zijn gevangenschap. De ministers van Justitie Van Schaik (Katholiek), Goseling (Katholiek) en Gerbrandy (Antirevolutionair) zijn medeverantwoordelijk voor de ondergane wreedheden in gevangenschap, omdat ze de lijst aan de Gestapo in Berlijn ter beschikking hebben gesteld en de Amsterdamse burgemeester De Vlugt (Antirevolutionair) en Broekhoff van de Amsterdams Politie Inlichtingendienst voor de overhandiging aan Heinrich Müller (moordenaar van vier miljoen mensen, waarbij 75.000 Amsterdamse Joden) van de Gestapo.

West, Meijer van, Amsterdam 13-8-1897, Reiziger metaalwaren
Woonachtig: Betelgeuzestraat 3, Amsterdam
Afkomst: Van Joodse afkomst.
Gearresteerd: Eerste arrestatie 30-4-1942, tweede arrestatie 20-5-1943
Gevangenschap in: Amersfoort, Westerbork
Opmerkingen: Hij werd de eerste keer gearresteerd vanwege het frauduleus vervoer van vlees en vet. Hij werd de tweede keer gearresteerd door het bureau Joodsche Zaken.

West, Meijer van (Mark), Amsterdam 8-2-1915, Diamantslijper
Woonachtig: Amsteldijk 91 II, Amsterdam
Afkomst: Van Joodse afkomst.
Gearresteerd <2-1943
Gevangenschap in: Vught, Westerbork, Auschwitz
Overleden: Auschwitz 4-1945
Opmerkingen: Hij maakte deel uit van Joodse knokploeg op het Waterlooplein

Westerbeek, Jacob Hendrik, Noordwolda 3-6-1895, Mandenmaker
Woonachtig: Van Mierisstraat 76, Den Haag
Godsdienst: Geen
Gearresteerd: 1941,vrijgelaten 1941
Infiltratie: Gearresteerd ten gevolge van de sinds 1923 voor de Haagse Politie Inlichtingendienst werkende infiltrant Johannes Hubertus van Soolingen, die door burgemeester De Monchy in mei 1940 opnieuw de CPN werd ingestuurd.
Gevangenschap in: Oranjehotel

Westerdijk, Hendrik, Leeuwarden 15-2-1899, Machinist NS
Woonachtig: Leeuwarden

Westerhof, Hendrik Jacob (Hennie), Lonneker 13-2-1923
Gearresteerd: Datum onbekend
Gevangenschap in: Bremen
Overleden: Bremen 20-4-1945
Opmerkingen: Hij werd in Bremen te werk gesteld.

Westerhof, Jan, Haule 25-3-1891
Woonachtig: Polderweg 62, Haule
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Secretaris afdeling C.P.N. (1937).

Westering
Woonachtig: Berberisstraat 28, Amsterdam

Westervoorde, Hendrikus, Enschede 20-4-1922, Kantoorbediende
Woonachtig: Bombazijnstraat 22, Enschede
Godsdienst: Rooms Katholiek
Gearresteerd: <9-1944
Gevangenschap in: Amersfoort, Neuengamme, Husum-Schwesing
Overleden: Husum-Schwesing 12-11-1944
Opmerkingen: Hij werd gearresteerd vanwege ‘Arbeitsverweigerung’.

Westerweel, Johan Gerard, Zutphen 25-1-1899, Onderwijzer
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Onderwijzer. Medewerker De Werkplaats. Dienstweigeraar. In Nederlands-Indië wegens illegale actie ontslagen. Secretaris van Jeugd helpt Jeugd -actie. Ondertekent Dienstweigeringsmanifest Mobiliseren 1927. Int. Jugend Conf. (Reims 1939).
Gearresteerd: 11-3-1944
Woonachtig: Pleinweg 18 A, Rotterdam
Gevangenschap in: Vught
Overleden: 11-8-1944, Gefusilleerd
Opmerkingen: Hij was onderwijzer op een Montessorischool. Hij smokkelde tientallen mensen, vooral Joden, naar Frankrijk en Spanje.

Westerweel-Bosdriesz, Wilhelmina Dora, Amsterdam 18-3-1908
Woonachtig: Pleinweg 18 A, Rotterdam
Gearresteerd: 15-12-1943
Gevangenschap in: Noordsingel Rotterdam, Vught, Ravensbrück
Opmerkingen: Zij werd in opdracht van de Sicherheitsdienstman Johannes Hoffmannin het Huis van Bewaring opgesloten. Zij werd in april 1945 door het Zweedse Rode Kruis vanuit Ravensbrück door het oorlogsgebied in Duitsland via Denemarken naar Malmö in Zweden geëvacueerd.

Westhoff, Johannes, Loosduinen 3-2-1895, Behanger
Woonachtig: Nicolaas Tulpstraat 7, Den Haag
Godsdienst: Gereformeerde Kerken
Gearresteerd: 12-5-1941
Infiltratie: Gearresteerd ten gevolge van de sinds 1923 voor de Haagse Politie Inlichtingendienst werkende infiltrant Johannes Hubertus van Soolingen, die door burgemeester De Monchy in mei 1940 opnieuw de CPN werd ingestuurd.
Gevangenschap in: Oranjehotel, Amersfoort, Buchenwald, Weimar
Overleden: Kdo Weimar 28-9-1942
Opmerkingen: De Haagse Sicherheitsdienst vermeldde op een cartotheekkaart: ‘Er will nie Mitglied der CPN gewesen sein. Es wurden jedoch nach dem Verbot illeg. Hetzschriften bei ihm vorgefunden. In seiner Wohnung befanden sich noch die Bilder Lenins, Stalins und Dimitroffs. Da er als fanatischer Kommunist anzusehen ist, wurde er in ein KZ-Lager eingewiesen’. Hij meldde in Buchenwald als arrestatiereden ‘Hat im besitz komm. Zeitungen’.
Verantwoordelijkheid: De ministers van Justitie Goseling (Katholiek) en Gerbrandy (Antirevolutionair) zijn medeverantwoordelijk voor de moord, omdat ze opdracht hebben gegeven dat de Politie Inlichtingendiensten tijdens de bezetting voor de bezetter moesten blijven door werken; burgemeester De Monchy (Liberaal) is medeverantwoordelijk omdat hij op 15 mei 1940 opdracht aan de Haagse Politie Inlichtingendienst gaf om voor de bezetter communisten te blijven opsporen; het latere hoofd van de Binnenlandse Veiligheidsdienst is medeverantwoordelijk omdat hij in nauwe samenwerking met de Sicherheitsdienst leiding gaf aan de opsporing van communisten.

Westmaas, Gijsbertus, Den Haag 17-12-1894, Grossier Automaterialen
Woonachtig: Fannius Scholtenstraat 8, Den Haag
Verwantschap: Hij was de vader van Johannes Gijsbertus Westmaas.
Godsdienst: Nederlands Hervormd
Gearresteerd: 15-3-1943
Infiltratie: Gearresteerd ten gevolge van de infiltratie in de CPN door Johannes Hubertus van Soolingen in opdracht van burgemeester De Monchy: Van Soolingen wist in september 1942 opnieuw in contact met Haagse communisten te komen en kwam vervolgens met de stadsleider Jaap Boekman in contact, hetgeen hij aan Johannes Hubertus Veefkind van de Haagse Politie Inlichtingendienst meldde. Hij liet in december 1942 Boekman in een door de Haagse Politie Inlichtingendienst opgezette val lopen, zodat die gearresteerd kon worden. Door gebruik te maken van een celspion die psychologische trucs toepaste, kwam veel informatie voor de Sicherheitsdienst vrij, waarna tientallen mensen gearresteerd konden worden.
Gevangenschap in: Oranjehotel
Opmerkingen: Hij werd gearresteerd door Herbert Gross van de Sicherheitsdienst.

Westmaas, Johannes Gijsbertus, Den Haag 31-3-1920, Werktuigkundige
Woonachtig: Thorbeckelaan 305, Den Haag
Verwantschap: Hij was een zoon van Gijsbertus Westmaas.
Godsdienst: Nederlands Hervormd
Gearresteerd: 15-3-1943
Infiltratie: Gearresteerd ten gevolge van de infiltratie in de CPN door Johannes Hubertus van Soolingen in opdracht van burgemeester De Monchy: Van Soolingen wist in september 1942 opnieuw in contact met Haagse communisten te komen en kwam vervolgens met de stadsleider Jaap Boekman in contact, hetgeen hij aan Johannes Hubertus Veefkind van de Haagse Politie Inlichtingendienst meldde. Hij liet in december 1942 Boekman in een door de Haagse Politie Inlichtingendienst opgezette val lopen, zodat die gearresteerd kon worden. Door gebruik te maken van een celspion die psychologische trucs toepaste, kwam veel informatie voor de Sicherheitsdienst vrij, waarna tientallen mensen gearresteerd konden worden.
Gevangenschap in: Oranjehotel
Opmerkingen: Hij werd gearresteerd door Herbert Gross van de Sicherheitsdienst.

Westman, Jan, Zuidbroek 13-5-1884, Vishandelaar
Woonachtig: Driehavenstraat 20 A, Groningen
Godsdienst: Nederlands Hervormd
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Pakhuisknecht. Communist.
Gearresteerd: 19-5-1941
Gevangenschap in: Groningen, Amersfoort, Recklinghausen, Neuengamme
Overleden: Neuengamme 23-12-1942
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.
Nationale Eerelijst: Stond daarop opgenomen als gevallene in het verzet.
Verantwoordelijkheid: Zijn vermelding op de lijst van de Centrale Inlichtingendienst is vrijwel zeker van invloed geweest op zijn arrestatie en / of lot gedurende zijn gevangenschap. De ministers van Justitie Van Schaik (Katholiek), Goseling (Katholiek) en Gerbrandy (Antirevolutionair) zijn medeverantwoordelijk voor de ondergane wreedheden in gevangenschap, omdat ze de lijst aan de Gestapo in Berlijn ter beschikking hebben gesteld en de Amsterdamse burgemeester De Vlugt (Antirevolutionair) en Broekhoff van de Amsterdams Politie Inlichtingendienst voor de overhandiging aan Heinrich Müller (moordenaar van vier miljoen mensen, waarbij 75.000 Amsterdamse Joden) van de Gestapo.

Westphaal, Ferdinand George, Den Haag 30-1-1909, Verwarmingsmonteur
Woonachtig: Bloemfonteinstraat 207, Den Haag
Godsdienst: Geen
Gearresteerd: 9-2-1943
Infiltratie: Gearresteerd ten gevolge van de infiltratie in de CPN door Johannes Hubertus van Soolingen in opdracht van burgemeester De Monchy: Van Soolingen wist in september 1942 opnieuw in contact met Haagse communisten te komen en kwam vervolgens met de stadsleider Jaap Boekman in contact, hetgeen hij aan Johannes Hubertus Veefkind van de Haagse Politie Inlichtingendienst meldde. Hij liet in december 1942 Boekman in een door de Haagse Politie Inlichtingendienst opgezette val lopen, zodat die gearresteerd kon worden. Door gebruik te maken van een celspion die psychologische trucs toepaste, kwam veel informatie voor de Sicherheitsdienst vrij, waarna tientallen mensen gearresteerd konden worden.
Gevangenschap in: Oranjehotel
Opmerkingen: Hij verspreidde in1941 15-20 exemplaren van De Waarheid.

Wetering, Maricus van de, Heesch 6-5-1905, Mijnwerker
Woonachtig: Heggestraat 53, Schaesberg
Godsdienst: Rooms Katholiek
Gearresteerd: 30-5-1942
Gevangenschap in: Maastricht, Amersfoort, Neuengamme
Overleden: Neuengamme 20-12-1942
Onderscheiding: Verzetsherdenkingskruis.
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.
Nationale Eerelijst: Stond daarop opgenomen als gevallene in het verzet.
Opmerkingen: Hij was buurman van Heinrich Tholen. Hij verspreidde De Waarheid en De Vonk (in Limburg een samenwerkingsblad met andere linkse verzetsgroepen).

Wetselaar, Johannes (Jan), Den Haag 8-2-1917, Ambtenaar
Woonachtig: Pijnboomstraat 25, Den Haag
Godsdienst: Geen
Gearresteerd: 4-2-1945
Gevangenschap in: Oranjehotel, Amersfoort, Neuengamme, Hamburg-Hammerbrook
Overleden: Neuengamme 23-4-1945

Wetsteijn, Martinus Johannes (Martin), Alkmaar 20-10-1914, Tuindersknecht
Woonachtig: Huiswaard 8, Alkmaar
Godsdienst: Nederlands Hervormd
Gearresteerd: 9-5-1944
Gevangenschap in: Amersfoort, Neuengamme, Husum-Schwesing
Overleden: Husum-Schwesing 25-11-1944
Nationale Eerelijst: Stond daarop opgenomen als gevallene in het verzet.
Opmerkingen: Hij werd gearresteerd vanwege ‘Arbeitsverweigerung’.

Wever, Klaas (Nico), Rotterdam 28-7-1924, Typograaf
Woonachtig: Sassenheimstraat 31 II, Amsterdam
Gearresteerd: 26-2-1945
Gevangenschap in: Weteringschans
Overleden: Amsterdam 12-3-1945 Gefusilleerd
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.
Nationale Eerelijst: Stond daarop opgenomen als gevallene in het verzet.
Opmerkingen: Hij werd gefusilleerd vanwege bezit van vuurwapen.

Wevers, Dirk, Rotterdam 3-8-1906, Machinist
Woonachtig: Van der Sluysstraat 72 B, Rotterdam
Godsdienst: Nederlands Hervormd
Lid: Was lid of werd gearresteerd vanwege verdenking lid te zijn van de Nederlandse Volks Militie (NVM).
Gearresteerd: 18/24-10-1942
Gevangenschap in: Oranjehotel, Amersfoort, Vught, Dachau

Wevers, Gerardus Johannes, Weltevreden (Nederlandsch Oost Indië) 16-12-1923, Machinist / kantoorbediende
Woonachtig: Blekerslaan 21 A, Rijswijk
Godsdienst: Rooms Katholiek
Gearresteerd: <9-1944
Gevangenschap in: Oranjehotel, Amersfoort, Neuengamme, Ladelund
Overleden: Ladelund 12-11-1944
Opmerkingen: Hij werd gearresteerd vanwege ‘Arbeitsverweigerung’.

Wezel, Hendrik van (Henk), Almelo 28-6-1906, Bakker
Woonachtig: Almelo
Afkomst: Van Joodse afkomst.
Gearresteerd: 22-1-1945
Gevangenschap in: Almelo
Overleden: Varsseveld 2-3-1945 Gefusilleerd
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.
Nationale Eerelijst: Stond daarop opgenomen als gevallene in het verzet.
Opmerkingen: Hij bracht, voornamelijk Joodse, onderduikers op adressen onder en bezorgde ze hulpmiddelen.

Wibaut, Josine, Amsterdam 24-4-1918
Woonachtig: Oude Waal 31 I, Amsterdam
Opmerkingen: Eind 1940 heeft zij enige maanden op het adres ‘s-Gravenhekje 5 in Amsterdam gewoond, wat tijdens de oorlog een centrum van links verzet was.
Naoorlogse Communistenjacht: Voormalige Gestapo-medewerkers die tijdens de oorlog de dood van grote aantallen communisten veroorzaakten en na de oorlog in dienst van de Binnenlandse Veiligheidsdienst traden, registreerden haar toen als staatsgevaarlijk.

Wichman, Albrecht, Chicago (Verenigde Staten) 20-11-1914, Kapper
Woonachtig: Rozengracht 233, Amsterdam
Opmerkingen: Hij speelde een rol bij de verspreiding van De Waarheid. Zijn adres werd gevonden op een lijst die de politie bij een huiszoeking bij Cornelis Aarnouts vond.

Wied, Betje de, Rotterdam 1-7-1894
Woonachtig: Stadhoudersstraat 8, Arnhem
Afkomst: Van Joodse afkomst.
Gearresteerd: 29-9-1943
Gevangenschap in: Oranjehotel, Westerbork, Auschwitz
Overleden: Auschwitz 22-10-1943

Wiegerink, Daniël Petrus Joseph Maria, Groenlo 9-10-1917
Woonachtig: Den Haag
Gearresteerd: 1-2-1942
Gevangenschap in: Oranjehotel, Amersfoort

Wiekens, Hindrik, Onstwedde 4-6-1903, Transportarbeider
Woonachtig: Zuidveensterweg 8, Oude Pekela
Godsdienst: Nederlands Hervormd
Gearresteerd: 7-3-1941
Gevangenschap in: Groningen, Oranjehotel, Amersfoort, Buchenwald
Overleden: Buchenwald 22-4-1942
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.
Nationale Eerelijst: Stond daarop opgenomen als gevallene in het verzet.
Opmerkingen: Hij verspreidde Het Noorderlicht en De Waarheid. Hij meldde in Buchenwald als arrestatiereden ‘Verdacht der Verbreitung verbot. Zeitungen’.

Wiekens-Drent, Martha, Oude Pekela 8-5-1905
Woonachtig: Zuidveensterweg 8, Oude Pekela
Gearresteerd: Eerste arrestatie 3-1941, vrijgekomen 26-3-1941, tweede arrestatie 9-9-1941
Gevangenschap in: Groningen, Oranjehotel
Opmerkingen: Zij werd vrijgelaten

Wiel, Mattheus Anthonius Franciscus (Van Dalen, Bronckhorst, Van der Horst, Frans), Alkmaar 30-5-1913, Handelaar
Woonachtig: Papaverstraat 14, Haarlem
Lid: Hij was aangesloten bij het Militair Contact (mil) dat onder leiding van Gerben Wagenaar stond. Hij was lid van de Raad van Verzet.
Onderscheiding: Verzetsherdenkingskruis.
Opmerkingen: Hij zorgde voor ondergedoken communistische verzetsmensen met onderdak, geld, papieren, bonkaarten e.d. Hij stak het bevolkingsregister in IJmuiden in brand. Hij roofde wapens en handgranaten uit een school waar Duitse militairen gelegerd waren. Hij organiseerde aanslagen op gevaarlijke pro-Duitse Nederlandse beambten en schoot er zelf enkele neer. Hij pleegde bomaanslagen op spoorlijnen, zette wissels om zodat locomotieven op rangeerterrein ontspoorden. Hij werkte onder anderen samen met Hannie Schaft en Gerben Wagenaar. Hij pleegde sabotagedaden en spioneerde bij de Duitse militaire installaties rond Velsen. Hij maakte spoorwagons, een locomotief en vrachtwagens onklaar door zand in potten met smeerolie te gooien. Hij sneed telefoonlijnen naar Duitse militaire posities door. Hij maakte plannen voor een brandbomaanslag op het bevolkingsregister in Haarlem (o.a. belangrijk om Joden te redden en uitzending van arbeidskrachten naar Duitsland tegen te werken), maar dat werd door de Ordedienst tegen gewerkt.

Wielen, Egidius Matheus van der, Rotterdam 18-2-1912, Besteller P.T.T.
Woonachtig: Moerkerkestraat 27 B, Rotterdam
Godsdienst: Rooms Katholiek
Lid: Was lid of werd gearresteerd vanwege verdenking lid te zijn van de Nederlandse Volks Militie (NVM).
Gearresteerd: 24-10-1942
Gevangenschap in: Haagsche Veer Rotterdam, Oranjehotel, Vught, Dachau
Opmerkingen: Hij werd op zijn werk gearresteerd. Hij gaf in Vught als arrestatiereden op ‘Verdächtig von N.V.M. (Niederlandische Volkswehr)’.
Naoorlogse Communistenjacht: Voormalige Gestapo-medewerkers die tijdens de oorlog de dood van grote aantallen communisten veroorzaakten en na de oorlog in dienst van de Binnenlandse Veiligheidsdienst traden, registreerden hem toen als staatsgevaarlijk.

Wieringa, Hendrik, Breda 2-4-1902, Chauffeur
Woonachtig: Schiermonnikoogschestraat 9, Den Haag
Godsdienst: Nederlands Hervormd
Gearresteerd: 22-6-1941, vrijgekomen eind 7-1941
Infiltratie: Gearresteerd ten gevolge van de sinds 1923 voor de Haagse Politie Inlichtingendienst werkende infiltrant Johannes Hubertus van Soolingen, die door burgemeester De Monchy in mei 1940 opnieuw de CPN werd ingestuurd.
Gevangenschap in: Oranjehotel
Opmerkingen: Hij kreeg De Vonk van Gerrit Guit. Hij werd vrijgelaten omdat zijn vader een gepensioneerd politieagent was.

Wieringa, Wabe, Wageningen 27-3-1918
Gearresteerd: 28-5-1943
Gevangenschap in: Oranjehotel
Onderscheiding: Verzetsherdenkingskruis.

Wieringen, Jan van, Haarlemmermeer 23-5-1921, Vertegenwoordiger
Woonachtig: IJweg 479, Haarlemmermeer
Verwantschap: Hij huwde na de oorlog met Cornelia Fels.
Naoorlogse Communistenjacht: Voormalige Gestapo-medewerkers die tijdens de oorlog de dood van grote aantallen communisten veroorzaakten en na de oorlog in dienst van de Binnenlandse Veiligheidsdienst traden, registreerden hem toen als staatsgevaarlijk.

Wieringen, van, 1917
Woonachtig: Jacob Catsstraat, Delft
Gearresteerd: 14-5-1942
Infiltratie: Gearresteerd ten gevolge van de infiltratie in de CPN door Johannes Hubertus van Soolingen in opdracht van burgemeester De Monchy: in een rapport schreef Johannes Hubertus Veefkind van de Haagse Politie Inlichtingendienst dat Van Soolingen gemeld had dat na het oprollen in 1941 de Haagse CPN in 1942 ‘domicilie’ had in Delft.
Gevangenschap in: Oranjehotel

Wiesebron, David (Daav), Hellevoetsluis 19-8-1889, Leraar Frans
Woonachtig: Nassaukade 381, Amsterdam
Verwantschap: Hij was een broer van Jacob Wiesebron.
Afkomst: Van Joodse afkomst.
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Revolutionair. Medewerker Klassenstrijd (1925). Secretaris C.A.O.C. (1932). Bestuur S.T.F.
Gearresteerd: 9-3-1944
Gevangenschap in: Westerbork, Auschwitz
Overleden: Auschwitz 26-3-1944
Holocaust: Hij werd in Westerbork vastgezet zonder dat de politie of Sicherheitsdienst hem in verband met verzetsdaden bracht en vervolgens vermoord in het kader van de holocaust.
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.

Wiesebron-Spier, Anna, Hellevoetsluis 12-1-1889, Leraar Frans
Woonachtig: Nassaukade 381, Amsterdam
Afkomst: Van Joodse afkomst.
Naoorlogse Communistenjacht: Voormalige Gestapo-medewerkers die tijdens de oorlog de dood van grote aantallen communisten veroorzaakten en na de oorlog in dienst van de Binnenlandse Veiligheidsdienst traden, registreerden hem toen als staatsgevaarlijk.

Wiesebron, Jacob (Jaap), Hellevoetsluis 11-8-1888, Journalist
Woonachtig: Wolvenstraat 21 III, Amsterdam
Verwantschap: Hij was een broer van David Wiesebron.
Afkomst: Van Joodse afkomst.
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Communist. Bond van Socialistische Intellectuelen. Directeur drukkerij De Strijd (1925/1928). Secretaris Vereniging voor Volkscultuur (1928). Filmverhuur V.V.V.C. (1928). Directeur (1929) en redacteur De Tribune (1934). Bestuur V.V.S.U. Bestuur I.F.O. Bestuur S.T.F. Bestuur C.V.V. (1939).
Opmerkingen: Hij is op 22-3-1945 op zijn onderduikadres in Driebergen overleden.

Wiesebron-Van der Heim, Beligje, Amsterdam 5-7-1899
Woonachtig: Wolvenstraat 21 III, Amsterdam
Afkomst: Van Joodse afkomst.
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Communiste
Naoorlogse Communistenjacht: Voormalige Gestapo-medewerkers die tijdens de oorlog de dood van grote aantallen communisten veroorzaakten en na de oorlog in dienst van de Binnenlandse Veiligheidsdienst traden, registreerden hem toen als staatsgevaarlijk.

Wigmans, Reinirus Benedictus Alphonsus, Amsterdam 25-1-1882, Havenarbeider
Woonachtig: Bilderdijkkade 100 I, Amsterdam
Gearresteerd: 15-8-1941
Gevangenschap in: Amersfoort, Buchenwald
Opmerkingen: Hij werd samen met Albertus Baatsen gearresteerd door de agenten van politie Bouwmeester en Dubbeld, toen hij in de Kinkerstraat pamfletten verspreidde waarin opgeroepen werd tot een staking; beiden werden naar de Sicherheitsdienst in de Euterpestraat overgebracht.

Wijk, A.N.
Woonachtig: Smitstraat 23, Rijswijk

Wijk, Daniël van (Daan), Amsterdam 31-8-1906, Opperman
Woonachtig: Vrolikstraat 479 II, Amsterdam
Afkomst: Van Joodse afkomst.
Spanje: Was tijdens de burgeroorlog als vrijwilliger in Spanje.
Opmerkingen: Hij was stateloos. Hij huwde in 1943 met Wilhelmina Hendrika Roos.
De verzetsman Van Wijk, die tijdens de oorlog zijn leven voor Nederland waagde, kreeg pas in 1947 zijn Nederlanderschap terug van partijen als ARP, KVP en VVD, waarvan de voorgangers tijdens de oorlog op grote schaal met de Duitsers gecollaboreerd hadden en daarmee medeplichtig waren aan de massamoord op veel verzetsmensen.
Naoorlogse Communistenjacht: Voormalige Gestapo-medewerkers die tijdens de oorlog de dood van grote aantallen communisten veroorzaakten en na de oorlog in dienst van de Binnenlandse Veiligheidsdienst traden, registreerden hem toen als staatsgevaarlijk.

Wijk, Gerrit van, Roden 2-8-1910, Grondwerker
Woonachtig: Poelweg 35, Wieringen
Godsdienst: Geen
Verkiezingen: Was kandidaat voor de Gemeenteraad.
Verkiezingen: Was lid van de Provinciale Staten.
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Kandidaat C.P.N. voor gemeenteraad en Provinciale Staten (1939).
Gearresteerd: 7-7-1942
Gevangenschap in: Amstelveenscheweg, Amersfoort, Neuengamme
Overleden: Neuengamme 24-5-1943
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.
Nationale Eerelijst: Stond daarop opgenomen als gevallene in het verzet.
Opmerkingen: Hij werkte samen met Pieter de Munck. Hij verrichtte activiteiten voor het Solidariteitsfonds.
Verantwoordelijkheid: Zijn vermelding op de lijst van de Centrale Inlichtingendienst is vrijwel zeker van invloed geweest op zijn arrestatie en / of lot gedurende zijn gevangenschap. De ministers van Justitie Van Schaik (Katholiek), Goseling (Katholiek) en Gerbrandy (Antirevolutionair) zijn medeverantwoordelijk voor de ondergane wreedheden in gevangenschap, omdat ze de lijst aan de Gestapo in Berlijn ter beschikking hebben gesteld en de Amsterdamse burgemeester De Vlugt (Antirevolutionair) en Broekhoff van de Amsterdams Politie Inlichtingendienst voor de overhandiging aan Heinrich Müller (moordenaar van vier miljoen mensen, waarbij 75.000 Amsterdamse Joden) van de Gestapo.

Wijk-Spiegelaar, Evelina van (Evelien), Emmen 15-10-1917
Woonachtig: Poelweg 35, Wieringen
Lid: Zij was lid van de Raad van Verzet.

Wijk, Jan van
Woonachtig: Lairesschestraat, Amsterdam

Wijk, Nicolaas Alexander van, Gouda 3-9-1911, Machine houtbewerker
Woonachtig: Tulpstraat 1, Rijswijk
Lid: Was voor de oorlog lid van de RSAP, mogelijk eerder of later lid van de CPN.
Verkiezingen: Was kandidaat voor de Gemeenteraad.
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Kandidaat gemeenteraad voor de R.S.A.P. (1935).
Gearresteerd: 25-6-1941
Aktion CPN: Stond vermeld op een van de door de Sicherheitsdienst of de lokale Politie Inlichtingendiensten samengestelde lijsten van op 25 juni 1941 te arresteren personen tijdens de Aktion CPN naar aanleiding van de Duitse inval in de Sovjet Unie.
Gevangenschap in: Schoorl, Amersfoort, Neuengamme, Sandbostel
Onderscheiding: Verzetsherdenkingskruis.
Verantwoordelijkheid: Hij werd door de Politie Inlichtingendienst van Rijswijk aangewezen om vermoord te worden; burgemeester Jacques van Hellenberg Hubar (Katholiek) was medeverantwoordelijk omdat hij in mei 1940 geen opdracht gaf de gegevens van de Politie Inlichtingendienst te laten vernietigen. De burgemeester moest de namen inleveren bij Johannes Eckhardt van de Haagse Politie Inlichtingendienst. (Hellenberg Hubar leverde tegen de Duitse eis van alleen CPN’ers in ook vier namen van RSAP’ers in).
Naoorlogse Communistenjacht: Voormalige Gestapo-medewerkers die tijdens de oorlog de dood van grote aantallen communisten veroorzaakten en na de oorlog in dienst van de Binnenlandse Veiligheidsdienst traden, registreerden hem toen als staatsgevaarlijk.

Wijk, Rengert Christiaan Frederik van, Amsterdam 17-2-1910, Loopknecht
Woonachtig: Franklinstraat 67 I, Amsterdam
Verwantschap: Hij was een broer van Willem van Wijk.

Wijk, Rudolf Hermanus van, Amersfoort 17-8-1906, Kruidenier
Woonachtig: Sint Janslaan 68 A, Bussum
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Kruidenier. Communist en anti-militarist.

Wijk, Willem van, Amsterdam 23-12-1908, Magazijnbediende
Woonachtig: 1e Tuindwarsstraat 21, Amsterdam
Verwantschap: Hij was een broer van Rengert Christiaan Frederik van Wijk.
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Secretaris afdeling V.V.S.U. (1937).
Februaristaking: Was actief betrokken bij de voorbereiding en organisatie van de staking.
Gearresteerd: 23-4-1941
Gevangenschap in: Weteringschans, Amstelveenscheweg, Oranjehotel, Duitse tuchthuizen
Opmerkingen: Hij was een van de driehonderd communisten die de Februaristaking tot stand gingen brengen, die op 24 februari 1941 op de Noordermarkt bijeenkwamen. Hij werd samen met Johannes Christiaan Jansen gearresteerd door de bij de Sicherheitspolizei gedetacheerde rechercheurs Kaaij en Sweers op de fabriek Du Croo en Brauns, waar hij werkte; tegelijkertijd werd Pieter Adrianus van Heiningen op de Draka-fabriek gearresteerd. Hij werd voor zijn rol tot tien jaar tuchthuis veroordeeld.
Naoorlogse Communistenjacht: Voormalige Gestapo-medewerkers die tijdens de oorlog de dood van grote aantallen communisten veroorzaakten en na de oorlog in dienst van de Binnenlandse Veiligheidsdienst traden, registreerden hem toen als staatsgevaarlijk.

Wijler, Johan (Jo), Lochem 15-3-1894, Graanhandelaar
Woonachtig: Beukelsdijk 22 B, Rotterdam
Afkomst: Van Joodse afkomst.
Godsdienst: Nederlands Israëlitisch
Lid: Was lid of werd gearresteerd vanwege verdenking lid te zijn van de Nederlandse Volks Militie (NVM).
Gearresteerd: 7-1-1943
Gevangenschap in: Haagsche Veer Rotterdam, Westerbork
Overleden: Westerbork 2-3-1944
Opmerkingen: Hij werd gearresteerd omdat hij lid zou zijn van de NVM.

Wijling, Cornelis Gerardus Wilhelm (Nelis), Den Haag 21-1-1907, Sergeant-geweermaker
Woonachtig: Anteunisstraat 224, Den Haag
Godsdienst: Nederlands Hervormd

Wijling-Van Gent, Engelina Catharina (Lien), Den Haag 27-8-1909
Woonachtig: Anteunisstraat 224, Den Haag
Verwantschap: Zij was een zuster van Cornelis Johannes Hendrikus van Gent en Catharina Wapperom-Van Gent.
Godsdienst: Rooms Katholiek
Opmerkingen: Zij verspreidde De Waarheid gedurende een korte periode.

Wijman, Cornelis, Amsterdam 10-11-1889, Sigarenwinkelier
Woonachtig: Sumatraplantsoen 19, Amsterdam
Opmerkingen: Hij was betrokken bij de lokale productie van De Waarheid.

Wijman, Simon, Amsterdam 23-8-1904, Bouwkundig opzichter
Woonachtig: Zoutkeetplein 18 I, Amsterdam
Godsdienst: Geen
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Communist.
Gearresteerd: 21-5-1942
Gevangenschap in: Weteringschans, Amersfoort, Neuengamme
Overleden: Neuengamme 6-11-1944
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.
Nationale Eerelijst: Stond daarop opgenomen als gevallene in het verzet.
Opmerkingen: Hij stencilde en verspreidde De Waarheid en leverde stapeltjes exemplaren op diverse plekken af. Hij gaf onderduikers tijdelijk onderdak tot ze aan definitieve plek hadden. Hij hielp onderduikers.
Verantwoordelijkheid: Zijn vermelding op de lijst van de Centrale Inlichtingendienst is vrijwel zeker van invloed geweest op zijn arrestatie en / of lot gedurende zijn gevangenschap. De ministers van Justitie Van Schaik (Katholiek), Goseling (Katholiek) en Gerbrandy (Antirevolutionair) zijn medeverantwoordelijk voor de ondergane wreedheden in gevangenschap, omdat ze de lijst aan de Gestapo in Berlijn ter beschikking hebben gesteld en de Amsterdamse burgemeester De Vlugt (Antirevolutionair) en Broekhoff van de Amsterdams Politie Inlichtingendienst voor de overhandiging aan Heinrich Müller (moordenaar van vier miljoen mensen, waarbij 75.000 Amsterdamse Joden) van de Gestapo.

Wijmans, Bernardina Coleta, Rotterdam 4-1-1912
Woonachtig: Bloklandstraat 12 A, Rotterdam
Godsdienst: Nederlands Hervormd
Naoorlogse Communistenjacht: Voormalige Gestapo-medewerkers die tijdens de oorlog de dood van grote aantallen communisten veroorzaakten en na de oorlog in dienst van de Binnenlandse Veiligheidsdienst traden, registreerden haar toen als staatsgevaarlijk.

Wijnbergen, Jan Carel (Gerard Maas), Amsterdam 8-2-1926, Glazenwasser
Woonachtig: Nieuwmarkt 15 II, Amsterdam
Gearresteerd: 9-1944, ontsnapt 6-10-1944
Gevangenschap in: Euterpestraat, Amersfoort
Opmerkingen: Hij was sinds februari 1941 koerier voor Jaap Brandenburg. Als glazenwasser kwam hij gebouwen van de Sicherheitsdienst, waar hij op onbewaakte afdrukken van stempels en papieren stal, die konden worden gebruikt voor valse identiteitspapieren en allerlei vergunningen. Hij speelde voetbal bij Ajax en werd op het Ajax-terrein gearresteerd, omdat hij in bezit was van exemplaren van De Waarheid. Hij werd in de Euterpestraat zwaar mishandeld. Hij werd vanuit Amersfoort te werk gesteld op de vliegbasis Soesterberg, waarvan hij tijdens een geallieerd bombardement kon ontsnappen.

Wijnen, Nicolaas Pieter, Delft 6-1-1891, Kapper
Woonachtig: Weteringkade 46, Den Haag
Verwantschap: Hij was de vader van Nicolaas Wilhelmus Wijnen.
Onderscheiding: Verzetsherdenkingskruis.

Wijnen, Nicolaas Wilhelmus (Nico), Den Haag 27-11-1916, Kapper
Woonachtig: Weteringkade 46, Den Haag
Verwantschap: Hij was de zoon van Nicolaas Pieter Wijnen.
Godsdienst: Geen
Gearresteerd: 26-7-1941
Infiltratie: Gearresteerd ten gevolge van de sinds 1923 voor de Haagse Politie Inlichtingendienst werkende infiltrant Johannes Hubertus van Soolingen, die door burgemeester De Monchy in mei 1940 opnieuw de CPN werd ingestuurd.
Gevangenschap in: Weteringschans, Oranjehotel, Amersfoort, Buchenwald, Natzweiler, Dachau, Mauthausen, Solvay, Ebensee
Was Nacht-und-Nebel-gevangene.
Onderscheiding: Verzetsherdenkingskruis.
Opmerkingen: Hij was voor de oorlog al erg actief in de Haagse CPN. Hij had voor de oorlog en tijdens de oorlog veel contact met Anton de Kom. Hij werkte samen met Hans en Ben Polak. Hij frommelde pamfletten in de zakken van dronken Duitse militairen. Hij werkte samen met andere verzetsgroepen als het MLLF en de Ordedienst. Hij stelde De Vonk samen en tot maart 1941 ook De Vonk van het MLLF. Hij leverde springstoffen (verkregen via Sally Dormits) aan Jaap Sikkenga (van een andere verzetsgroep), die er een aanslag op de luchtmachtbasis Soesterberg mee pleegde. Ter gelegenheid van de 1 mei in 1941 hing hij samen met een paar anderen op het Rijswijkscheplein een spandoek met hamer en sikkel aan de bovenleiding van de tram. Hij dook onder bij (vermoedelijk Cornelis) Blom en Jan Keuvelaar (volgorde onbekend) en daarna in de Sinjeur Semeynsstraat in Amsterdam en vervolgens bij Henk Kos in de Sint-Janslaan in Bussum waar hij werd gearresteerd. In het Oranjehotel werd hij mishandeld door Van Duivenboden, die voor de oorlog voor de Haagse Politie Inlichtingendienst de CPN infiltreerde. Kort voor zijn arrestatie merkte hij dat hij geschaduwd werd. Drie dagen voor zijn arrestatie had hij in het Spanderswoud in Hilversum een bespreking met Jan Geluk, Toon van der Kroft en Henk Fokke. De Haagse Sicherheitsdienst vermeldde op een cartotheekkaart: ‘Er hat sich noch nach dem Verbot der CPN als Funktionär der “De Waarheid-Gruppe” betätigt und illegale Hetzschriften hergestellt und verbreitet’. In de Weteringschans werd hij afgeranseld met en gummislang. In het Oranjehotel kwam hij eerst bij Jack Thomassen uit de Stijkelgroep in de cel en vervolgens bij Wim van Dongen van Vrij Nederland. In het Oranjehotel werd hij tijdens verhoren mishandeld door de vooroorlogse Inlichtingendienstinfiltrant in de CPN Van Duivenboden. Hij gaf als reden voor arrestatie op in Buchenwald: War Mitglied der CPN. In Buchenwald ging hij met leden de verzetsgroep De Geuzen praten, toen die stonden te lachen toen de communisten bij driloefeningen afgeranseld werden (de Geuzen waren al een klein jaar eerder in Buchenwald gearriveerd; door het afranselen vielen er onder de oudere communisten al snel enige doden); hierna gingen de Geuzen zich fatsoenlijker gedragen. Hij was indirect betrokken bij de zelfbevrijding van het concentratiekamp Ebensee. Na de oorlog huwde hij Marie Christina Stephanie (Mimi) Knage die voor de oorlog voor GS III werkte; vanwege zijn huwelijk trok Wijnen zich terug uit de CPN. In 1989 publiceerde hij een boek met betrekking tot Anton de Kom: ‘A. de Kom, zijn strijd en ideeën.’
Verantwoordelijkheid: De ministers van Justitie Goseling (Katholiek) en Gerbrandy (Antirevolutionair) zijn medeverantwoordelijk voor de ondergane wreedheden in gevangenschap, omdat ze opdracht hebben gegeven dat de Politie Inlichtingendiensten tijdens de bezetting voor de bezetter moesten blijven door werken; burgemeester De Monchy (Liberaal) is medeverantwoordelijk omdat hij op 15 mei 1940 opdracht aan de Haagse Politie Inlichtingendienst gaf om voor de bezetter communisten te blijven opsporen; het latere hoofd van de Binnenlandse Veiligheidsdienst is medeverantwoordelijk omdat hij in nauwe samenwerking met de Sicherheitsdienst leiding gaf aan de opsporing van communisten.
Naoorlogse Communistenjacht: Voormalige Gestapo-medewerkers die tijdens de oorlog de dood van grote aantallen communisten veroorzaakten en na de oorlog in dienst van de Binnenlandse Veiligheidsdienst traden, registreerden hem toen als staatsgevaarlijk.

Wijngaard, Adrianus, Rotterdam 29-9-1905, Meubelmaker
Woonachtig: Rakstraat 18, Rotterdam
Godsdienst: Nederlands Hervormd
Lid: Was lid van de Nederlandse Volks Militie (NVM).
Gearresteerd: 22-2-1942
Martelmoord: Gearresteerd ten gevolge van de gruwelijke martelmoord op Herman Holstege waaraan Johannes Hubertus Veefkind van de Haagse Politie Inlichtingendienst medeplichtig was en daarmee een gevolg van de opdracht van burgemeester De Monchy van mei 1940 om de CPN opnieuw te laten infiltreren door Johannes Hubertus van Soolingen.
Gevangenschap in: Oranjehotel, Amersfoort, Vught, Dachau
Onderscheiding: Verzetsherdenkingskruis.
Opmerkingen: Hij werd gearresteerd door Sicherheitsdienstman Otto Lange en Inlichtingendienstman Veefkind. In Vught gaf hij op als arrestatiereden ‘Freundschaftliche Bezieung mit der CPN’.
Verantwoordelijkheid: De ministers van Justitie Goseling (Katholiek) en Gerbrandy (Antirevolutionair) zijn medeverantwoordelijk voor de ondergane wreedheden in gevangenschap, omdat ze opdracht hebben gegeven dat de Politie Inlichtingendiensten tijdens de bezetting voor de bezetter moesten blijven door werken; burgemeester De Monchy (Liberaal) is medeverantwoordelijk omdat hij op 15 mei 1940 opdracht aan de Haagse Politie Inlichtingendienst gaf om voor de bezetter communisten te blijven opsporen; het latere hoofd van de Binnenlandse Veiligheidsdienst is medeverantwoordelijk omdat hij in nauwe samenwerking met de Sicherheitsdienst leiding gaf aan de opsporing van communisten.
Naoorlogse Communistenjacht: Voormalige Gestapo-medewerkers die tijdens de oorlog de dood van grote aantallen communisten veroorzaakten en na de oorlog in dienst van de Binnenlandse Veiligheidsdienst traden, registreerden hem toen als staatsgevaarlijk.

Wijngaard, Ruurt, Veendam 31-12-1879, Boekbinder
Woonachtig: Boterstraat 12, Haarlem
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Typograaf. Secretaris afdeling I.A.M.V. (1926).

Wijngaarden, Johannes van (Pieters), Den Haag 3-8-1909, Bankwerker
Woonachtig: Van Ruysbroekstraat 130, Den Haag
Godsdienst: Nederlands Hervormd
Gearresteerd: Datum onbekend
Gevangenschap in: Erfurt
Overleden: Erfurt 11-5-1945
Opmerkingen: Hij werd in Erfurt te werk gesteld.

Wijnkoop, David (Dave, De Vries), Amsterdam 11-3-1876, Politicus
Woonachtig: Pretoriusplein 3 III, Amsterdam
Afkomst: Van Joodse afkomst.
Verkiezingen: Was lid van de Gemeenteraad.
Verkiezingen: Was lid van de Provinciale Staten.
Verkiezingen: Was lid van de Tweede Kamer.
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Communist. Voorzitter Communistische Partij in Nederland en redacteur Tribune. Politiek Bureau C.P.H. (1924). Lid der C.P. van de Tweede Kamer (vanaf 1929) en gemeenteraad (vanaf 1919). Bestuur C.P.H.L.C. (1926). 2e Voorzitter C.P.H.C.C. (1926 geroyeerd door C.P.H. en uit Komintern gezet, 1930 weer opgenomen). In 1925 uit partijbestuur gezet. Derde Internationale. Provinciale Staten voor de C.P.H.L.C. (1927). Afgevaardigde 2e Congres 3e Internationale te Moskou 1920. Executief bureau Komintern voor West-Europa (1920). Redactie Communistische Gids (1926). Commissie van Beroep op de 3e Internationale (1926). Antikoloniaal Congres Brussel 1927. Spreker op 1 Meiviering C.P.H. Rotterdam 1932. Nederlands Comité Wereldstrijdcongres tegen de oorlog (Genève 1932). Spreekt voor C.P.H. Winterswijk (1932). Kandidaat 2e Kamer voor de C.P.H. (1933). Partijbestuur C.P.N. (1936). Kandidaat C.P.N. verkiezingen Tweede Kamer (1937). Leider Nederlandse communisten (1919). Vertegenwoordiger van C.P.H.C.C. Amsterdam. Mei 1925 afgezet als voorzitter van C.P.H. Gemeenteraadslid Amsterdam (1927). C.P.H. Landelijk Comité (1927). Spreekt voor W.A.C. (Amsterdam 1927).
Gearresteerd: 10-5-1940, vrijgekomen 15-5-1940
Gearresteerd in verband met het uitbreken van de oorlog, waarbij de Nederlandse regering grote aantallen felle tegenstanders van Hitler arresteerde. Ze werden soms onder mensonwaardige omstandigheden gevangen gehouden.
Gevangenschap in: Krententuin Hoorn
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.
Opmerkingen: Hij trad in 1909 uit de SDAP en stichtte de Sociaal-Democratische Partij (SDP), die later Communistische Partij in Nederland ging heten (de veel gebruikte term CPHCommunistische Partij Holland is nooit de officiële naam geweest). Hij was lange tijd partijvoorzitter van de SDP. In 1925 verliet hij met ruzie de SDP, maar trad later weer toe. Hij was ook nadien erg populair binnen de CPN. Tijdens de bezetting moest hij vanwege zijn bekendheid deelname aan het verzet vermijden, maar hij werd wel regelmatig geconsulteerd. Hij overleed op 7-5-1941 aan een hartaanval. Tijdens zijn begrafenis werden de aanwezigen geobserveerd door de Sicherheitsdienst en leden van de Amsterdamse Politie Inlichtingendienst die onder leiding van Karel Henri Broekhoff stond.
Doordat zijn overlijden natuurlijk was, is de voordracht voor het Eereboek onterecht.

Wijnmaalen, Anthonie Lodewijk (Tim), Delft 30-9-1924, Boekdrukker
Woonachtig: Cellebroerstraat 61, Delft
Verwantschap: Hij was een zoon van Mees Wijnmaalen en een broer van Theodorus Robertus en Willem Wijnmaalen
Gearresteerd: <3-1944
Gevangenschap in: Oranjehotel, Vught, Dachau, Bergen-Belsen
Overleden: Bergen-Belsen 31-5-1945

Wijnmaalen, Mees, Delft 18-2-1891, Schilder
Woonachtig: Cellebroerstraat 61, Delft
Verwantschap: Hij was de vader van Anthonie Lodewijk, Theodorus Robertus en Willem Wijnmaalen.
Godsdienst: Nederlands Hervormd
Gearresteerd: 25-6-1941
Aktion CPN: Stond vermeld op een van de door de Sicherheitsdienst of de lokale Politie Inlichtingendiensten samengestelde lijsten van op 25 juni 1941 te arresteren personen tijdens de Aktion CPN naar aanleiding van de Duitse inval in de Sovjet Unie.
Gevangenschap in: Schoorl, Amersfoort, Neuengamme
Overleden: Neuengamme 2-2-1942
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.
Opmerkingen: Henk Molenkamp dook bij hem onder. Hij stond op een lijst van 19 ‘kommunistische Funktionäre’ die in de Haagse regio op 25 juni 1941 gearresteerd moesten worden.
Verantwoordelijkheid: Hij werd door Jan Lukas Bokhove van de Delftse Politie Inlichtingendienst aangewezen om vermoord te worden; burgemeester Gerardus van Baren (Antirevolutionair) was medeverantwoordelijk omdat hij in mei 1940 geen opdracht gaf de gegevens van de Politie Inlichtingendienst te laten vernietigen. In 1961 verklaarde minister van Binnenlandse Zaken Toxopeus (VVD) uit het kabinet van de fascist De Quay dat Bokhove tijdens de oorlog goed was, waarmee de Nederlandse regering zijn goedkeuring hechtte aan de massamoord op communisten; massamoordenaar Bokhove kreeg een Koninklijke Onderscheiding toegekend.

Wijnmaalen, Theodorus Robertus, Delft 7-9-1920, Glasblazer
Woonachtig: Cellebroerstraat 61, Delft
Verwantschap: Hij was een zoon van Mees Wijnmaalen en een broer van Anthonie Lodewijk en Willem Wijnmaalen
Gearresteerd: <1944
Gevangenschap in: Oranjehotel, Amersfoort, Langerooge, Wilhelmshaven
Opmerkingen: Hij werd gearresteerd wegens weigering voor de Arbeitseinsatz te werken. Hij werd na Amersfoort in Duitsland (Waddeneiland Langerooge) in de bouw te werk gesteld.

Wijnmaalen, Willem, Delft 1-10-1915
Woonachtig: Delft
Verwantschap: Hij was een zoon van Mees Wijnmaalen en een broer van Anthonie Lodewijk en Theodorus Robertus Wijnmaalen
Verkiezingen: Was kandidaat voor de Gemeenteraad.
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Agent Volksdagblad voor Delft (1938). Kandidaat gemeenteraad voor de C.P.N. (1939).

Wijnmaalen
Woonachtig: Raamstraat 163, Delft
Gearresteerd: 14-5-1942
Infiltratie: Gearresteerd ten gevolge van de infiltratie in de CPN door Johannes Hubertus van Soolingen in opdracht van burgemeester De Monchy: in een rapport schreef Johannes Hubertus Veefkind van de Haagse Politie Inlichtingendienst dat Van Soolingen gemeld had dat na het oprollen in 1941 de Haagse CPN in 1942 ‘domicilie’ had in Delft.
Gevangenschap in: Oranjehotel
Opmerkingen: Hij was een buurman van Gijsbertus Petrus van Slingerland. Hendrik Molenkamp zat in 1942 bij hem ondergedoken. Vermoedelijk is deze Wijnmaalen een naaste verwant van Mees Wijnmaalen en mogelijk identiek aan een van de genoemde Wijnmaalens.

Wijnnobel, Simon Hendrik, Leiden 31-8-1919, Slager
Woonachtig: Roodenburgerstraat 3, Leiden
Gearresteerd: 22-2-1943, vrijgekomen 25-8-1944
Gevangenschap in: Siegburg, Rheinbach
Opmerkingen: Hij was betrokken bij het blad De Vonk van het Marx-Lenin-Luxemburg Front. Hij werd om onbekende redenen op 25 augustus 1944 op transport naar Leiden gezet.
Naoorlogse Communistenjacht: Voormalige Gestapo-medewerkers die tijdens de oorlog de dood van grote aantallen communisten veroorzaakten en na de oorlog in dienst van de Binnenlandse Veiligheidsdienst traden, registreerden hem toen als staatsgevaarlijk.

Wijnstekers, Rudolphina, Rotterdam 19-10-1910
Woonachtig: Nieuwe Binnenweg 414 B, Rotterdam
Gearresteerd: 11-3-1942
Godsdienst: Rooms Katholiek
Gevangenschap in: Oranjehotel
Opmerkingen: Hij werd gearresteerd door Sicherheitsdienstman Otto Lange en Inlichtingendienstman Veefkind.

Wijntje, Nicolaas, Oud-Beijerland 26-9-1913, Huisschilder
Woonachtig: Carnisschelaan 48, Rotterdam
Verwantschap: Hij was een broer van Heiltje Schilperoort-Wijntje.
Godsdienst: Nederlands Hervormd
Gearresteerd: 20-1-1942
Martelmoord: Gearresteerd ten gevolge van de gruwelijke martelmoord op Herman Holstege waaraan Johannes Hubertus Veefkind van de Haagse Politie Inlichtingendienst medeplichtig was en daarmee een gevolg van de opdracht van burgemeester De Monchy van mei 1940 om de CPN opnieuw te laten infiltreren door Johannes Hubertus van Soolingen.
Gevangenschap in: Noordsingel Rotterdam, Rivierpolitie, Amersfoort, Neuengamme
Overleden: Neuengamme 14-11-1942
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.
Opmerkingen: Hij verspreidde De Waarheid. Hij werd gearresteerd vanwege het verspreiden van liedjes van de Watergeuzen.
Verantwoordelijkheid: De ministers van Justitie Goseling (Katholiek) en Gerbrandy (Antirevolutionair) zijn medeverantwoordelijk voor de moord, omdat ze opdracht hebben gegeven dat de Politie Inlichtingendiensten tijdens de bezetting voor de bezetter moesten blijven door werken; burgemeester De Monchy (Liberaal) is medeverantwoordelijk omdat hij op 15 mei 1940 opdracht aan de Haagse Politie Inlichtingendienst gaf om voor de bezetter communisten te blijven opsporen; het latere hoofd van de Binnenlandse Veiligheidsdienst is medeverantwoordelijk omdat hij in nauwe samenwerking met de Sicherheitsdienst leiding gaf aan de opsporing van communisten.

Wildbret, Hendrikus Johannes (Henk), Amsterdam 17-3-1895, Glazenwasser
Woonachtig: Anjelierstraat 187, Amsterdam
Afkomst: Van Joodse afkomst.
Godsdienst: Nederlands Hervormd
Gearresteerd: 25-6-1941
Aktion CPN: Stond vermeld op een van de door de Sicherheitsdienst of de lokale Politie Inlichtingendiensten samengestelde lijsten van op 25 juni 1941 te arresteren personen tijdens de Aktion CPN naar aanleiding van de Duitse inval in de Sovjet Unie.
Gevangenschap in: Schoorl, Amersfoort, Neuengamme, Dachau
Overleden: Dachau 25-2-1943
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.
Nationale Eerelijst: Stond daarop opgenomen als gevallene in het verzet.
Opmerkingen: Tijdens zijn gevangenschap werden beide benen afgezet.
Verantwoordelijkheid: Hij werd door commissaris Karel Henri Broekhoff van de Amsterdamse Politie Inlichtingendienst (‘Bureau Falsificaten’) aangewezen om vermoord te worden; burgemeester De Vlugt (Antirevolutionair) was medeverantwoordelijk omdat hij in mei 1940 geen opdracht gaf de gegevens van de Politie Inlichtingendienst te laten vernietigen.

Wildbret, Johannes Bernardus, Amsterdam 26-9-1923
Woonachtig: Cabralstraat 27 I, Amsterdam

Wilde, Gerrit de, Rotterdam 22-6-1900, Bouwkundig tekenaar
Woonachtig: Van der Meydestraat 15 B, Rotterdam
Godsdienst: Gereformeerde Kerken
Lid: Was voor de oorlog lid van de RSAP, mogelijk eerder of later lid van de CPN.
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Bouwkundig tekenaar. Ex-R.S.A.P. Groep van Bolsjewiki-Leninisten (1939).
Gearresteerd: 25-6-1941
Aktion CPN: Stond vermeld op een van de door de Sicherheitsdienst of de lokale Politie Inlichtingendiensten samengestelde lijsten van op 25 juni 1941 te arresteren personen tijdens de Aktion CPN naar aanleiding van de Duitse inval in de Sovjet Unie.
Gevangenschap in: Schoorl, Amersfoort, Neuengamme
Overleden: transport Neuengamme-Dachau 1-8-1942
Verantwoordelijkheid: Hij werd door de Rotterdamse Politie Inlichtingendienst aangewezen om vermoord te worden.

Wilde, Roel Sieds de, Bergum 9-8-1894, Boer
Woonachtig: Oudedijk 201, Terwispel (Opsterland)
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Boer/ melkrijder. Communist. S.T.F. Bestuur Boerencomité (1938).
Gearresteerd: 25-6-1941, vrijgekomen 31-7-1941
Aktion CPN: Stond vermeld op een van de door de Sicherheitsdienst of de lokale Politie Inlichtingendiensten samengestelde lijsten van op 25 juni 1941 te arresteren personen tijdens de Aktion CPN naar aanleiding van de Duitse inval in de Sovjet Unie.
Gevangenschap in: Schoorl
Opmerkingen: Hij werd vrijgelaten in het kader van een Duitse actie om gearresteerde Friezen vrij te laten. Vervolgens trad hij opnieuw toe tot het communistisch verzet.

Wilde, Simon de, Amsterdam 11-12-1921, Magazijnbediende
Woonachtig: Silenestraat 28, Amsterdam
Onderscheiding: Verzetsherdenkingskruis.
Naoorlogse Communistenjacht: Voormalige Gestapo-medewerkers die tijdens de oorlog de dood van grote aantallen communisten veroorzaakten en na de oorlog in dienst van de Binnenlandse Veiligheidsdienst traden, registreerden hem toen als staatsgevaarlijk.

Wildschut, Johan, Amsterdam 2-12-1921, Kelner
Woonachtig: Marnixstraat 205, Amsterdam
Gearresteerd: <9-1944
Gevangenschap in: Sachsenhausen, Bergen-Belsen
Overleden: Bergen-Belsen 5-1945

Willebrands, Albertus Franciscus (Bertus), Amsterdam 7-11-1915, Chemicus
Woonachtig: Roelf Hartplein 11 II, Amsterdam
Lid: Was betrokken bij De Vrije Katheder.

Willems, Frederik Gerrit, Den Haag 1-11-1893, Stratenmaker
Woonachtig: Marktweg 76, Den Haag
Godsdienst: Geen
Gearresteerd: 12-8-1941
Infiltratie: Gearresteerd ten gevolge van de sinds 1923 voor de Haagse Politie Inlichtingendienst werkende infiltrant Johannes Hubertus van Soolingen, die door burgemeester De Monchy in mei 1940 opnieuw de CPN werd ingestuurd.
Gevangenschap in: Oranjehotel, Amersfoort, Buchenwald, Dachau
Overleden: Dachau 1-9-1942
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.
Nationale Eerelijst: Stond daarop opgenomen als gevallene in het verzet.
Opmerkingen: Hij verspreidde De Vonk. Hij plakte pamfletten aan. De Haagse Sicherheitsdienst vermeldde op een cartotheekkaart: ‘Er ist für die illeg. CPN al Unterverteiler der Hetzschrift “De Waarheid” tätig gewesen’.
Verantwoordelijkheid: De ministers van Justitie Goseling (Katholiek) en Gerbrandy (Antirevolutionair) zijn medeverantwoordelijk voor de moord, omdat ze opdracht hebben gegeven dat de Politie Inlichtingendiensten tijdens de bezetting voor de bezetter moesten blijven door werken; burgemeester De Monchy (Liberaal) is medeverantwoordelijk omdat hij op 15 mei 1940 opdracht aan de Haagse Politie Inlichtingendienst gaf om voor de bezetter communisten te blijven opsporen; het latere hoofd van de Binnenlandse Veiligheidsdienst is medeverantwoordelijk omdat hij in nauwe samenwerking met de Sicherheitsdienst leiding gaf aan de opsporing van communisten.

Willemsen, Adrianus Maria, Rotterdam 10-7-1907, Eigenaar fotozaak
Woonachtig: Dordtschelaan 212 C, Rotterdam
Godsdienst: Geen
Gearresteerd: 11-3-1942
Martelmoord: Gearresteerd ten gevolge van de gruwelijke martelmoord op Herman Holstege waaraan Johannes Hubertus Veefkind van de Haagse Politie Inlichtingendienst medeplichtig was en daarmee een gevolg van de opdracht van burgemeester De Monchy van mei 1940 om de CPN opnieuw te laten infiltreren door Johannes Hubertus van Soolingen.
Gevangenschap in: Oranjehotel, Amersfoort, Neuengamme
Overleden: Neuengamme 21-11-1942
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.
Nationale Eerelijst: Stond daarop opgenomen als gevallene in het verzet.
Opmerkingen: In zijn huis werd De Waarheid gestencild.
Verantwoordelijkheid: De ministers van Justitie Goseling (Katholiek) en Gerbrandy (Antirevolutionair) zijn medeverantwoordelijk voor de moord, omdat ze opdracht hebben gegeven dat de Politie Inlichtingendiensten tijdens de bezetting voor de bezetter moesten blijven door werken; burgemeester De Monchy (Liberaal) is medeverantwoordelijk omdat hij op 15 mei 1940 opdracht aan de Haagse Politie Inlichtingendienst gaf om voor de bezetter communisten te blijven opsporen; het latere hoofd van de Binnenlandse Veiligheidsdienst is medeverantwoordelijk omdat hij in nauwe samenwerking met de Sicherheitsdienst leiding gaf aan de opsporing van communisten.

Willemsen, Anthonie Johannes (Tony), Amsterdam 9-3-1916, Rijwielmonteur
Woonachtig: Langeweg 19, Apeldoorn
Lid: Hij was aangesloten bij het Militair Contact (mil) dat onder leiding van Gerben Wagenaar stond.
Gearresteerd: 3-2-1942
Gevangenschap in: Arnhem, Oranjehotel, Amersfoort, Sachsenhausen
Overleden: Sachsenhausen 12-2-1943
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.
Opmerkingen: Hij verspreidde De Waarheid en andere illegale lectuur. Hij bouwde mil-groep voor Apeldoorn op. In de mil werkte hij samen met Jan Endeveld.

Willemsen, Jacob
Woonachtig: Deldenschestraat 156, Almelo

Willemszoon, Jacob (Jaap, Ome Jack), Urk 15-2-1894, Havenarbeider
Woonachtig: Richardstraat 1, Zaandam
Godsdienst: Nederlands Hervormd
Gearresteerd: 23-11-1943
Gevangenschap in: Weteringschans, Amersfoort, Neuengamme, Ladelund
Overleden: Ladelund 3-1-1945
Onderscheiding: Verzetsherdenkingskruis.
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.
Nationale Eerelijst: Stond daarop opgenomen als gevallene in het verzet.
Opmerkingen: Hij verrichtte werkzaamheden voor De Waarheid en deed andere verzetsdaden. Hij werd verraden door Johanna Francisca Munck-Siffels.

Wilmink, Gerrit Willem Eduard, Hengelo 29-8-1893, Architect
Woonachtig: Troelstrastraat 27, Hengelo
Lid: Was lid van de Hazemeijer-groep die deels door de Nederlandse Volks Militie werd aangestuurd.
Gearresteerd: 6-4-1942
Gevangenschap in: Utrecht
Overleden: Soesterberg 19-11-1942 Gefusilleerd
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.
Nationale Eerelijst: Stond daarop opgenomen als gevallene in het verzet.
Opmerkingen: Hij werd bij de Frans-Zwitserse grens gearresteerd. In bronnen op internet wordt vermeld dat hij lid was van het Oranjevendel, maar hij werd ook aangemeld voor het Eereboek voor mensen omgekomen in het CPN-verzet. Mogelijk moet dit gezien worden als een samenwerking van het Oranjevendel en de CPN in Twenthe.

Wils, Johannes Wilhelmus Cornelis, Roosendaal 29-8-1912
Woonachtig: Heerlen
Verkiezingen: Was kandidaat voor de Gemeenteraad.
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: C.P.N. Kandidaat gemeenteraad voor de C.P.N. (1939).
Gearresteerd: 28-12-1941, vrijgekomen 28-12-1941
Gevangenschap in: Maastricht

Wilschut, Gerard, Oegstgeest 29-4-1914, Buffetchef
Woonachtig: Thomas à Kempisstraat 34, Schiedam
Godsdienst: Gereformeerde Kerken
Gearresteerd: 11-2-1942
Martelmoord: Gearresteerd ten gevolge van de gruwelijke martelmoord op Herman Holstege waaraan Johannes Hubertus Veefkind van de Haagse Politie Inlichtingendienst medeplichtig was en daarmee een gevolg van de opdracht van burgemeester De Monchy van mei 1940 om de CPN opnieuw te laten infiltreren door Johannes Hubertus van Soolingen.
Gevangenschap in: Oranjehotel, Amersfoort
Overleden: Leusden 29-12-1942 Gefusilleerd
Onderscheiding: Verzetsherdenkingskruis.
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.
Nationale Eerelijst: Stond daarop opgenomen als gevallene in het verzet.
Opmerkingen: Hij maakte vanaf mei 1940 deel uit van het Rotterdams communistisch verzet. Hij verspreidde De Waarheid. Hij werkte in de groep van Gerrit Kastein. Hij werd gearresteerd door Sicherheitsdienstman Otto Lange en Inlichtingendienstman Veefkind. Na zijn arrestatie ontving zijn familie ondergoed dat onder het bloed zat. Hij werd tijdens een proces van 20-23 oktober 1942 in Amsterdam ter dood veroordeeld.
Verantwoordelijkheid: De ministers van Justitie Goseling (Katholiek) en Gerbrandy (Antirevolutionair) zijn medeverantwoordelijk voor de moord, omdat ze opdracht hebben gegeven dat de Politie Inlichtingendiensten tijdens de bezetting voor de bezetter moesten blijven door werken; burgemeester De Monchy (Liberaal) is medeverantwoordelijk omdat hij op 15 mei 1940 opdracht aan de Haagse Politie Inlichtingendienst gaf om voor de bezetter communisten te blijven opsporen; het latere hoofd van de Binnenlandse Veiligheidsdienst is medeverantwoordelijk omdat hij in nauwe samenwerking met de Sicherheitsdienst leiding gaf aan de opsporing van communisten.

Wilschut-De Goede, Alida (Lydia), Valtherveen 13-9-1919
Woonachtig: Thomas à Kempisstraat 35, Schiedam
Godsdienst: Gereformeerde Kerken

Wimmers, Ferdinand Johannes, Den Haag 6-2-1878, Timmerman
Woonachtig: Vierhoutenstraat 16, Den Haag
Verwantschap: Hij was de vader van Ferdinand Johannes en Johannes Wimmers.
Godsdienst: Nederlands Hervormd
Opmerkingen: Op hetzelfde adres woonde Franciscus Wilhelmus Wegman.
Naoorlogse Communistenjacht: Voormalige Gestapo-medewerkers die tijdens de oorlog de dood van grote aantallen communisten veroorzaakten en na de oorlog in dienst van de Binnenlandse Veiligheidsdienst traden, registreerden hem toen als staatsgevaarlijk.

Wimmers, Ferdinand Johannes, Den Haag 16-5-1909, Timmerman
Woonachtig: Loevenscheplein 10, Den Haag
Verwantschap: Hij was een zoon van Ferdinand Johannes Wimmers en een broer van Johannes Wimmers.
Godsdienst: Geen
Gearresteerd: <9-1941, vrijgelaten 1941
Infiltratie: Gearresteerd ten gevolge van de sinds 1923 voor de Haagse Politie Inlichtingendienst werkende infiltrant Johannes Hubertus van Soolingen, die door burgemeester De Monchy in mei 1940 opnieuw de CPN werd ingestuurd.
Gevangenschap in: Oranjehotel

Wimmers, Johannes, Den Haag 13-5-1911, Timmerman
Woonachtig: Vierhoutenstraat 16, Den Haag
Verwantschap: Hij was een zoon van Ferdinand Johannes Wimmers en een broer van Ferdinand Johannes Wimmers. Hij heeft voor de oorlog ruim een jaar bij Franciscus Wilhelmus Wegman gewoond.
Godsdienst: Nederlands Hervormd
Spanje: Was tijdens de burgeroorlog als vrijwilliger in Spanje.
Opmerkingen: Hij was stateloos. Hij kwam in december 1938 met een gewondentransport vanuit Spanje naar Nederland terug. Hij werd na de oorlog door Johann Gottlieb Crabbendam van het Bureau Nationale Veiligheid (tijdens de oorlog als chef van de Documentatiedienst hulpje van de Sicherheitsdienst, vanaf 1948 hoofd van de Binnenlandse Veiligheidsdienst) gesignaleerd als lid van de CPN.
Naoorlogse Communistenjacht: Voormalige Gestapo-medewerkers die tijdens de oorlog de dood van grote aantallen communisten veroorzaakten en na de oorlog in dienst van de Binnenlandse Veiligheidsdienst traden, registreerden hem toen als staatsgevaarlijk.

Windig, Adrianus (Ad), Rotterdam 8-11-1912, Fotograaf
Woonachtig: Oude Zijds Achterburgwal 192 I, Amsterdam
Lid: Hij was lid van de Ondergedoken Camera.
Gearresteerd: 4-1943
Gevangenschap in: Weteringschans
Opmerkingen: Hij behoorde bij de groep van Christian Corneille Dutilh. Hij was betrokken bij de persoonsbewijs Centrale. Hij werkte samen met Annelies Romein. Hij werd tegelijkertijd met Carel Adriaan Blazer, Krijn Hendrik Taconis en het echtpaar Sally en Johanna Henriëtte Presburg-Blazer gearresteerd op de Keizersgracht 522.

Windig-Stam, Anna Elisabeth Frederika (Annabet), Zeist 20-9-1920, Fotografe
Woonachtig: Oude Zijds Achterburgwal 192 I, Amsterdam
Opmerkingen: Zij behoorde bij de groep van Christian Corneille Dutilh. Zij was betrokken bij de persoonsbewijs Centrale. Zij werkte samen met Carel Adriaan Blazer. Zij vervalste persoonsbewijzen.

Wingerden, Anna Antonia van, Den Haag 18-9-1900, Werkster
Woonachtig: Drebbelstraat 23, Den Haag
Godsdienst: Rooms Katholiek
Verkiezingen: Was kandidaat voor de Gemeenteraad.
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Kandidaat gemeenteraad voor de C.P.N. (1939).
Gearresteerd: 30-10-1943
Gevangenschap in: Oranjehotel, Vught, Ravensbrück
Overleden: Ravensbrück 16-3-1945
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.
Opmerkingen: Op hetzelfde adres woonde Johannes Cornelis Felix. Zij was voor de oorlog actief voor Comité Hulp voor Spanje en Internationale Roode Hulp en hielp bij het onderbrengen van Duitse vluchtelingen. Zij verspreidde De Waarheid.
Verantwoordelijkheid: Zijn vermelding op de lijst van de Centrale Inlichtingendienst is vrijwel zeker van invloed geweest op zijn arrestatie en / of lot gedurende zijn gevangenschap. De ministers van Justitie Van Schaik (Katholiek), Goseling (Katholiek) en Gerbrandy (Antirevolutionair) zijn medeverantwoordelijk voor de ondergane wreedheden in gevangenschap, omdat ze de lijst aan de Gestapo in Berlijn ter beschikking hebben gesteld en de Amsterdamse burgemeester De Vlugt (Antirevolutionair) en Broekhoff van de Amsterdams Politie Inlichtingendienst voor de overhandiging aan Heinrich Müller (moordenaar van vier miljoen mensen, waarbij 75.000 Amsterdamse Joden) van de Gestapo.

Winius, Jan, Groningen 15-3-1898, Garagehouder
Woonachtig: Blekerstraat, Groningen
Opmerkingen: In zijn garage annex fietsenstalling werd het papier voor het Noorderlicht opgeslagen.
Naoorlogse Communistenjacht: Voormalige Gestapo-medewerkers die tijdens de oorlog de dood van grote aantallen communisten veroorzaakten en na de oorlog in dienst van de Binnenlandse Veiligheidsdienst traden, registreerden hem toen als staatsgevaarlijk.

Winkel, Henderina, Termunten 15-7-1906, Apothekeres
Woonachtig: Statenweg 189, Rotterdam
Verwantschap: Zij was een dochter van Sijlvain Winkel.
Afkomst: Van Joodse afkomst.
Godsdienst: Geen
Gearresteerd: 25-5-1943
Gevangenschap in: Oranjehotel, Westerbork, Auschwitz, Lublin-Majdanek
Overleden: Lublin-Majdanek 11-1943

Winkel, Sijlvain, Den Haag 29-4-1878, Arts
Woonachtig: Boezemsingel 130, Rotterdam
Verwantschap: Hij was de vader van Henderina Winkel.
Afkomst: Van Joodse afkomst.
Godsdienst: Nederlands Israëlitisch
Gearresteerd: <2-1943
Gevangenschap in: Vught, Westerbork, Sobibor

Winsum, Willem Petrus van, Deventer 1-6-1914, Metaalbewerker
Woonachtig: Koolstraat 22 bis, Utrecht
Godsdienst: Geen
Gearresteerd: 25-6-1941
Aktion CPN: Stond vermeld op een van de door de Sicherheitsdienst of de lokale Politie Inlichtingendiensten samengestelde lijsten van op 25 juni 1941 te arresteren personen tijdens de Aktion CPN naar aanleiding van de Duitse inval in de Sovjet Unie.
Gevangenschap in: Schoorl, Amersfoort, Neuengamme
Overleden: Neuengamme 19-5-1942
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.
Nationale Eerelijst: Stond daarop opgenomen als gevallene in het verzet.
Verantwoordelijkheid: Hij werd door de Utrechtse Politie Inlichtingendienst aangewezen om vermoord te worden; burgemeester Gerhard ter Pelkwijk was medeverantwoordelijk omdat hij in mei 1940 geen opdracht gaf de gegevens van de Politie Inlichtingendienst te laten vernietigen.

Winter, Augustinus de, Schiedam 2-4-1909, Kantoorbediende
Woonachtig: Taandersstraat 143, Rotterdam
Verwantschap: Hij was een broer van Dirk de Winter.
Afkomst: Van Joodse afkomst.
Godsdienst: Geen
Lid: Was voor de oorlog lid van de RSAP, mogelijk eerder of later lid van de CPN.
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Kantoorbediende. Voorzitter Rotterdamse. revolution. jeugdbond. L.J.G. Fondspenningmeester. V.V.V.O./R.S.A.P. (1939). In militaire dienst (1939). Secretaris R.S.A.P. afdeling Rotterdam (1939). Penningmeester A.W.B. van het P.A.S. (1938).
Gearresteerd: 25-6-1941
Aktion CPN: Stond vermeld op een van de door de Sicherheitsdienst of de lokale Politie Inlichtingendiensten samengestelde lijsten van op 25 juni 1941 te arresteren personen tijdens de Aktion CPN naar aanleiding van de Duitse inval in de Sovjet Unie.
Gevangenschap in: Schoorl, Amersfoort
Verantwoordelijkheid: Hij werd door de Rotterdamse Politie Inlichtingendienst aangewezen om vermoord te worden.
Naoorlogse Communistenjacht: Voormalige Gestapo-medewerkers die tijdens de oorlog de dood van grote aantallen communisten veroorzaakten en na de oorlog in dienst van de Binnenlandse Veiligheidsdienst traden, registreerden hem toen als staatsgevaarlijk.

Winter-Tilborg, Hendrika Cornelia de, Rotterdam 20-10-1914
Woonachtig: Taandersstraat 143, Rotterdam
Godsdienst: Geen
Lid: Was voor de oorlog lid van de RSAP, mogelijk eerder of later lid van de CPN.
Verkiezingen: Was kandidaat voor de Gemeenteraad.
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Echtgenote van A. Treedt af als secretaris afdeling L.J.G. (1938). Kandidaat gemeenteraad voor de R.S.A.P. (1939). Bij vergadering R.S.A.P. Federatie Rotterdam.
Gearresteerd: 26-8-1941, vrijgekomen 27-8-1941
Gevangenschap in: Haagsche Veer Rotterdam
Opmerkingen: Zij werd door de Rotterdamse Politie Inlichtingendienst gearresteerd vanwege de ‘verspreiding van drukwerken’.

Winter, C., Meubelmaker
Woonachtig: Oranjesteeg 1, Zaandam

Winter, Dirk de, Schiedam 12-1-1908, Levensverzekeringagent
Woonachtig: 2e Gijsingstraat 66 , Rotterdam
Verwantschap: Hij was een broer van Augustinus de Winter.
Afkomst: Van Joodse afkomst.
Godsdienst: Geen
Lid: Was voor de oorlog lid van de RSAP, mogelijk eerder of later lid van de CPN.
Verkiezingen: Was kandidaat voor de Gemeenteraad.
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Broer van A. Penningmeester federatie R.S.A.P. (1939). Kandidaat gemeenteraad Rotterdam (1939).
Gearresteerd: 25-6-1941
Aktion CPN: Stond vermeld op een van de door de Sicherheitsdienst of de lokale Politie Inlichtingendiensten samengestelde lijsten van op 25 juni 1941 te arresteren personen tijdens de Aktion CPN naar aanleiding van de Duitse inval in de Sovjet Unie.
Gevangenschap in: Schoorl, Amersfoort, Neuengamme, Dachau, Auschwitz
Overleden: Auschwitz 20-12-1942
Verantwoordelijkheid: Hij werd door de Rotterdamse Politie Inlichtingendienst aangewezen om vermoord te worden.

Winter-Zolf, Grietje de, Rotterdam 15-9-1909
Woonachtig: 2e Gijsingstraat 66 B, Rotterdam
Godsdienst: Nederlands Hervormd
Lid: Was voor de oorlog lid van de RSAP, mogelijk eerder of later lid van de CPN.
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Bestuur afdeling R.S.A.P. (1937).
Gearresteerd: 25-8-1941, vrijgekomen 26-8-1941
Gevangenschap in: Haagsche Veer Rotterdam
Opmerkingen: De Rotterdamse politie vermeldde op haar arrestantenkaart als reden van arrestatie ‘zou commun. [communistische] krantjes in ontvangst genomen hebben’.

Winter, Johannes Theodorus de, Amsterdam 2-1-1908, Harmonicaspeler
Woonachtig: Houtrijkstraat 57, Amsterdam
Godsdienst: Nederlands Hervormd
Gearresteerd: 15-8-1944
Gevangenschap in: Neuengamme, Barkhausen
Overleden: Barkhausen 2-12-1944
Opmerkingen: Hij meldde zich zelf op het politiebureau en is vermoedelijk vanwege het niet hebben van een vaste werkkring gevangen gehouden. Hij werd gearresteerd vanwege ‘Arbeitsverweigerung’.

Winterink, Antonie (Derwin, Antonie, Tino, Tibo, Tanne), Arnhem 5-9-1914, Reiziger
Woonachtig: Boterdiepstraat 11 II, Amsterdam
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Communist. N.R.H. Landelijk emigrantenvertrouwensman (1937).
Lid: Was voor of tijdens de oorlog bij de sabotage- en spionagegroep Wollweber aangesloten.
Gearresteerd: 18-8-1942
Gevangenschap in: Weteringschans, Breendonk (België), Rheinbach, Keulen
Overleden: Brussel 6-7-1944
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.
Nationale Eerelijst: Stond daarop opgenomen als gevallene in het verzet.
Opmerkingen: Hij kwam in 1935 naar Amsterdam, waar hij de verzorging van illegale politieke vluchtelingen voor zijn rekening nam. Zijn schuilnaam was Tino. Hij werd door Johann Wenzel opgeleid tot marconist. Hij was een van de twee leiders van de Nederlandse afdeling van het ‘Rode orkest‘, dat naar Moskou seinde. Hij stond voor de oorlog al in radiocontact met Moskou en heeft dat tijdens de oorlog voortgezet. Door gebruik te maken van informatie afkomstig van Nederlandse arbeiders die in Duitsland te werk gesteld waren en zo nu en dan met verlof terug kwamen, kon hij belangwekkende informatie over Duitsland naar Moskou zenden. Hij werkte nauw samen met Daan Goulooze, Hans Luteraan en Piet Groeneveld. Hij werkte ook samen met Leon Trepper in Brussel.
Hij was betrokken bij het omstreeks augustus 1940 naar Moskou zenden van het bericht afkomstig van Arie Kloostra dat de Duitsers vele duizenden houten Schneekufen (vliegtuigonderstellen in de vorm van gondels om op sneeuw te kunnen landen) voor Messerschmitt 52 transportvliegtuigen bij de meubelfabriek Pander liet bouwen, waaruit kon worden afgeleid dat de Duitsers zich voorbereidde op een winteroorlog in de Sovjet Unie, waarbij de bevoorrading door de lucht zou plaats vinden. In principe kan dat bericht de afloop van de Tweede Wereldoorlog hebben bepaald, mits Stalin het inderdaad gebruikt heeft om zijn leger daarop in te stellen. (Uit de snelheid waarmee in mei 1940 direct na de Nederlandse capitulatie met gedetailleerde plannen contact met Pander werd gelegd, kan afgeleid worden dat de Duitsers al op zijn laatst in december 1939 het plan hadden opgevat om de Sovjet Unie aan te vallen, ondanks het afgesloten niet-aanvalsverdrag van augustus 1939.)
Maurice Peper was koerier tussen hem en de leiding in Brussel. De Sicherheitsdienst kon Winterink arresteren door de gearresteerde koerier Maurice Peper voor een tref in Amsterdam op te stellen, zodat Winterink in de val liep.
Verantwoordelijkheid: Zijn vermelding op de lijst van de Centrale Inlichtingendienst is vrijwel zeker van invloed geweest op zijn arrestatie en / of lot gedurende zijn gevangenschap. De ministers van Justitie Van Schaik (Katholiek), Goseling (Katholiek) en Gerbrandy (Antirevolutionair) zijn medeverantwoordelijk voor de ondergane wreedheden in gevangenschap, omdat ze de lijst aan de Gestapo in Berlijn ter beschikking hebben gesteld en de Amsterdamse burgemeester De Vlugt (Antirevolutionair) en Broekhoff van de Amsterdams Politie Inlichtingendienst voor de overhandiging aan Heinrich Müller (moordenaar van vier miljoen mensen, waarbij 75.000 Amsterdamse Joden) van de Gestapo.
Naoorlogse Communistenjacht: Voormalige Gestapo-medewerkers die tijdens de oorlog de dood van grote aantallen communisten veroorzaakten en na de oorlog in dienst van de Binnenlandse Veiligheidsdienst traden, registreerden hem toen als staatsgevaarlijk. Ondanks dat hij al tijdens de oorlog om het leven was gekomen stelde de Binnenlandse Veiligheidsdienst een dossier over hem samen, dat refereerde aan gegevens uit 1943 en werd bijgehouden tot 1963; blijkbaar waren ze bang dat hij kwam spoken.

Winterink-De Raat, Hendrika Geertruida (Riek), Amsterdam 6-12-1918, Ateliermeisje, kunstschilderes
Woonachtig: Bloys Van Treslongstraat 58 II, Amsterdam
Lid: Was voor of tijdens de oorlog bij de sabotage- en spionagegroep Wollweber aangesloten.
Gearresteerd: Datum onbekend
Gevangenschap in: Weteringschans
Opmerkingen: Zij assisteerde haar echtgenoot Antonie Winterink bij zijn verzetsactiviteiten. Toen hij gearresteerd werd, kon zij ontkomen. Zij stencilde illegale lectuur en plakte bulletins van De Waarheid aan. Zij schreef met grote letters berichten van de Engelse zender op bulletins die aangeplakt werden, zodat mensen ze konden lezen zonder stil te moeten blijven staan, want dat was te gevaarlijk. Zij zat bij de familie Valk-Huijser ondergedoken. Zij huwde na de oorlog met Herman Philip Milikowski.
Naoorlogse Communistenjacht: Voormalige Gestapo-medewerkers die tijdens de oorlog de dood van grote aantallen communisten veroorzaakten en na de oorlog in dienst van de Binnenlandse Veiligheidsdienst traden, registreerden haar toen als staatsgevaarlijk.

Winterink, Carolus Johannes Jacobus, Amsterdam 30-8-1896, Boekhouder
Woonachtig: Kempstraat 33, Haarlem
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Boekhouder. Communist. Secretaris afdeling Amsterdam en lid landelijk bestuur Liga tegen Koloniale Onderdrukking en Imperialisme (1928). M.A.S. V.V.S.U.
Gearresteerd: 25-6-1941
Aktion CPN: Stond vermeld op een van de door de Sicherheitsdienst of de lokale Politie Inlichtingendiensten samengestelde lijsten van op 25 juni 1941 te arresteren personen tijdens de Aktion CPN naar aanleiding van de Duitse inval in de Sovjet Unie.
Gevangenschap in: Schoorl, Amersfoort, Sint-Michielsgestel, Vught, Neuengamme, Dachau
Overleden: Dachau 13-2-1945
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.
Onderscheiding: Verzetsherdenkingskruis.
Nationale Eerelijst: Stond daarop opgenomen als gevallene in het verzet.
Opmerkingen: Hij verspreidde De Vonk en De Waarheid.
Verantwoordelijkheid: Hij werd door de Haarlemse Politie Inlichtingendienst aangewezen om vermoord te worden; burgemeester Jacob baron de Vos van Steenwijk (Liberaal) was medeverantwoordelijk omdat hij in mei 1940 geen opdracht gaf de gegevens van de Politie Inlichtingendienst te laten vernietigen en de Duitse opdracht om mensen aan te wijzen in juni 1941 doorspeelde.

Winterink, Hendrik Bernardus, Amsterdam 1-2-1896, Steenhouwer
Woonachtig: Jacob van Lennepkade 141 II, Haarlem
Opmerkingen: Hij werd op 10 september 1941 door agent van politie Jonker van de Inlichtingendienst in de Nieuwe Doelenstraat gearresteerd, vermoedelijk na korte tijd weer vrijgelaten.

Wissink, W.
Woonachtig: Varviksingel, Enschede

Wit, Anthonij Martinus de (Don), Dordrecht 16-10-1888, Handelsreiziger
Woonachtig: Lange Singelstraat 11, Schiedam
Godsdienst: Nederlands Hervormd
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Voorzitter afdeling V.V.S.U. (1938).
Gearresteerd: eerste arrestatie 1-3-1941, vrijgekomen 11-3-1941, tweede arrestatie 25-6-1941
Aktion CPN: Stond vermeld op een van de door de Sicherheitsdienst of de lokale Politie Inlichtingendiensten samengestelde lijsten van op 25 juni 1941 te arresteren personen tijdens de Aktion CPN naar aanleiding van de Duitse inval in de Sovjet Unie.
Gevangenschap in: Noordsingel Rotterdam, Schoorl, Amersfoort, Neuengamme
Overleden: Neuengamme 8-5-1942
Onderscheiding: Verzetsherdenkingskruis.
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.
Nationale Eerelijst: Stond daarop opgenomen als gevallene in het verzet.
Opmerkingen: Hij zamelde geld voor het Solidariteitsfonds in. De Rotterdamse Politie registreerde op zijn arrestantenkaart als reden van arrestatie: ‘communist’.
Verantwoordelijkheid: Hij werd door de Schiedamse Politie Inlichtingendienst aangewezen om vermoord te worden; burgemeester Van Haaren was medeverantwoordelijk omdat hij in mei 1940 geen opdracht gaf de gegevens van de Politie Inlichtingendienst te laten vernietigen.

Wit, Dirk de, Rotterdam 16-6-1913, Lijstenmaker
Woonachtig: Haagweg 685, Leiden
Godsdienst: Nederlands Hervormd
Gearresteerd: 14-12-1944
Gevangenschap in: Amersfoort
Overleden: Leusden 8-3-1945 Gefusilleerd
Nationale Eerelijst: Stond daarop opgenomen als gevallene in het verzet.
Opmerkingen: Hij is in Rotterdam gearresteerd.

Wit, Gerrit Jan de, Krommenie 17-4-1899, Los werkman
Woonachtig: Vermaningspad 1, Krommenie
Godsdienst: Nederlands Hervormd
Gearresteerd: 17-11-1942
Gevangenschap in: Weteringschans, Amersfoort, Vught, Dachau, Flossenbürg
Overleden: Flossenbürg 15-1-1945
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.
Opmerkingen: Op hetzelfde adres woonde Johan Bak.

Wit, Hendrik (Henk Jansen), Wormerveer 19-5-1886, Schilder
Woonachtig: Dubbelbuurt 25, Wormerveer

Wit, Marinus Hendricus de, Amsterdam 21-10-1887, Machinist heimachine
Woonachtig: Kanaalstraat 54, Amsterdam
Verwantschap: Hij was de vader van Marinus Hendricus de Wit.
Gearresteerd: 17-4-1941
Aktion CPN: Hij werd medio juli 1941 vanuit de gevangenis naar Schoorl overgebracht en gevoegd bij de arrestanten van de Aktion CPN in verband met de Duitse inval in de Sovjet Unie.
Gevangenschap in: Weteringschans, Schoorl, Amersfoort, Sachsenhausen
Overleden: Sachsenhausen 21-10-1942
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.
Nationale Eerelijst: Stond daarop opgenomen als gevallene in het verzet.

Wit-Spaans, Geertje de, Nieuwer Amstel 17-4-1892
Woonachtig: Kanaalstraat 54, Amsterdam

Wit, Marinus Hendricus de, Amsterdam 1-12-1918, Handlanger
Woonachtig: Kanaalstraat 51, Amsterdam
Verwantschap: Hij was een zoon van Marinus Hendricus de Wit.
Onderscheiding: Verzetsherdenkingskruis.
Naoorlogse Communistenjacht: Voormalige Gestapo-medewerkers die tijdens de oorlog de dood van grote aantallen communisten veroorzaakten en na de oorlog in dienst van de Binnenlandse Veiligheidsdienst traden, registreerden hem toen als staatsgevaarlijk.

Wit, Wouter de, Sliedrecht 10-5-1902, Incasseerder
Woonachtig: Pieter van der Doesstraat 72 II, Amsterdam
Spanje: Was tijdens de burgeroorlog als vrijwilliger in Spanje.
Lid: Was voor of tijdens de oorlog bij de sabotage- en spionagegroep Wollweber aangesloten.
Opmerkingen: Hij volgde ten behoeve van de groep Wollweber in Spanje een sabotageopleiding. Hij zamelde geld in voor het communistisch verzet. Hij pleegde een mislukte brandbomaanslag op de firma Tabak.
Naoorlogse Communistenjacht: Voormalige Gestapo-medewerkers die tijdens de oorlog de dood van grote aantallen communisten veroorzaakten en na de oorlog in dienst van de Binnenlandse Veiligheidsdienst traden, registreerden hem toen als staatsgevaarlijk.

Withuis, Berend Jan (Berry), Zutphen 20-1-1920, Journalist
Woonachtig: Ruysdaelstraat 6, Zutphen
Naoorlogse Communistenjacht: Voormalige Gestapo-medewerkers die tijdens de oorlog de dood van grote aantallen communisten veroorzaakten en na de oorlog in dienst van de Binnenlandse Veiligheidsdienst traden, registreerden hem toen als staatsgevaarlijk.

Witmaar, Gerardus Hendricus Leonardus, Den Haag 27-9-1895, Gemeentearbeider
Woonachtig: Vlierboomstraat 336, Den Haag
Godsdienst: Nederlands Hervormd
Opmerkingen: Hij was buurman van Anthonij Bogaars. Hij verspreidde het mededelingenblad van De Waarheid, dat opgevangen radionieuwsberichten bevatte. Hij zat ondergedoken en kon daardoor in voorjaar 1944 niet gearresteerd worden.

Witschge, Johannes, Amsterdam 7-10-1906, Vertegenwoordiger
Woonachtig: Wilhelminastraat 56 I, Amsterdam
Godsdienst: Geen
Lid: Was voor de oorlog lid van de RSAP, mogelijk eerder of later lid van de CPN.
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: R.S.A.P. tot 1938; daarna B.R.S.
Gearresteerd: 25-6-1941
Aktion CPN: Stond vermeld op een van de door de Sicherheitsdienst of de lokale Politie Inlichtingendiensten samengestelde lijsten van op 25 juni 1941 te arresteren personen tijdens de Aktion CPN naar aanleiding van de Duitse inval in de Sovjet Unie.
Gevangenschap in: Schoorl, Amersfoort, Neuengamme
Overleden: Neuengamme 24-2-1942
Verantwoordelijkheid: Hij werd door commissaris Karel Henri Broekhoff van de Amsterdamse Politie Inlichtingendienst (‘Bureau Falsificaten’) aangewezen om vermoord te worden; burgemeester De Vlugt (Antirevolutionair) was medeverantwoordelijk omdat hij in mei 1940 geen opdracht gaf de gegevens van de Politie Inlichtingendienst te laten vernietigen.

Witte, Arie de, Rotterdam 25-3-1919
Woonachtig: Riederstraat 5, Rotterdam
Verwantschap: Hij was een zoon van Pieter Abraham en Willempje Helena de Witte-Lugtenburg en een broer van Marcus Arij en Willem Lugtenburg.
Godsdienst: Geen

Witte, Marcus Arij de, Rotterdam 24-3-1912
Woonachtig: Riederstraat 5, Rotterdam
Verwantschap: Hij was een zoon van Pieter Abraham en Willempje Helena de Witte-Lugtenburg en een broer van Arie en Willem Lugtenburg.
Godsdienst: Geen

Witte, Pieter Abraham de, Rotterdam 5-10-1887, Broodbezorger
Woonachtig: Riederstraat 5, Rotterdam
Verwantschap: Hij was de vader van Arie, Marcus Arij en Willem de Witte.
Godsdienst: Nederlands Hervormd

Witte-Lugtenburg, Willempje Helena de (Oma Witte), Rotterdam 17-7-1889
Woonachtig: Riederstraat 5, Rotterdam
Verwantschap: Zij was de moeder van Arie, Marcus Arij en Willem de Witte en een zuster van Bartholomeus Hendrik Lugtenburg.
Godsdienst: Nederlands Hervormd
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Sectiebestuur C.P.N. (1936).
Lid: Was lid van de Nederlandse Volks Militie (NVM).
Gearresteerd: 21-1-1943, vrijgelaten 22-12-1943
Gevangenschap in: Haagsche Veer Rotterdam, Vught
Opmerkingen: Zij werd gearresteerd omdat zij lid zou zijn van de NVM en de CPN.
Verantwoordelijkheid: Haar vermelding op de lijst van de Centrale Inlichtingendienst is vrijwel zeker van invloed geweest op haar arrestatie en / of lot gedurende zijn gevangenschap. De ministers van Justitie Van Schaik (Katholiek), Goseling (Katholiek) en Gerbrandy (Antirevolutionair) zijn medeverantwoordelijk voor de ondergane wreedheden in gevangenschap, omdat ze de lijst aan de Gestapo in Berlijn ter beschikking hebben gesteld en de Amsterdamse burgemeester De Vlugt (Antirevolutionair) en Broekhoff van de Amsterdams Politie Inlichtingendienst voor de overhandiging aan Heinrich Müller (moordenaar van vier miljoen mensen, waarbij 75.000 Amsterdamse Joden) van de Gestapo.
Naoorlogse Communistenjacht: Voormalige Gestapo-medewerkers die tijdens de oorlog de dood van grote aantallen communisten veroorzaakten en na de oorlog in dienst van de Binnenlandse Veiligheidsdienst traden, registreerden haar toen als staatsgevaarlijk.

Witte, Willem de, Rotterdam 17-3-1922, Timmerman
Woonachtig: Riederstraat 5, Rotterdam
Verwantschap: Hij was een zoon van Pieter Abraham en Willempje Helena de Witte-Lugtenburg en een broer van Arie, en Marcus Arij Lugtenburg.
Godsdienst: Geen
Gearresteerd: 2-9-1942
Gevangenschap in: Haagsche Veer Rotterdam, Amersfoort, Oranjehotel, Vught, Utrecht, Neuengamme, Sachsenhausen, Bergen-Belsen
Overleden: Bergen-Belsen 31-5-1945
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.
Nationale Eerelijst: Stond daarop opgenomen als gevallene in het verzet.
Opmerkingen: Hij verrichtte werkzaamheden voor De Waarheid.

Wittenberg, Albert Leonard (Harry), Paramaribo (Suriname) 14-4-1909, Varensgezel
Woonachtig: President Brandstraat 32 II, Amsterdam
Afkomst: Van Surinaamse afkomst
Gearresteerd: 10-6-1944
Gevangenschap in: Weteringschans, Vught, Sachsenhausen, Neuengamme, Mittelbau-Dora
Overleden: Gardelegen 13-4-1945
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.
Nationale Eerelijst: Stond daarop opgenomen als gevallene in het verzet.
Opmerkingen: Tijdens dodenmars uit Mittelbau werd een massamoord op meer dan duizend gevangenen begaan. Ze werden in een schuur opgesloten, waarna de schuur in brand werd gestoken. De gevangenen trapten het vuur uit, waarna er met mitrailleurs op hen werd geschoten en handgranaten naar binnen werden gegooid. Niemand overleefde.

Wittenberg-Jetten, Janna Hendrika, Amsterdam 1-10-1911
Woonachtig: President Brandstraat 32 II, Amsterdam
Verwantschap: Zij was een zuster van Jan Hendrik Jetten.

Witvoet, Marinus, Emmen 13-12-1922, Mijnarbeider
Woonachtig: Bankastraat 21, Geleen
Gearresteerd: 24-3-1944
Gevangenschap in: Remscheid, Amersfoort, Vught, Venlo
Overleden: Venlo 28-10-1944
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.
Opmerkingen: Hij verrichtte werkzaamheden voor De Waarheid. Bij ontvluchting tijdens bombardement op vliegveld gedood

Wobben, Jan Ferdinand, Lonneker 16-9-1914, Schoenmaker
Woonachtig: Geesinkweg 12, Enschede
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Communist. Chauffeert C.P.N.-functionarissen.
Gearresteerd: 27-5-1943
Gevangenschap in: Vught, Utrecht, Mittelbau-Dora, Nordhausen
Overleden: Nordhausen 15-3-1945
Onderscheiding: Verzetsherdenkingskruis.
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.
Nationale Eerelijst: Stond daarop opgenomen als gevallene in het verzet.
Opmerkingen: Bij het chaufferen van CPN-functionarissen werd gebruik gemaakt van de Roode Auto. Hij verrichte werkzaamheden voor De Waarheid.
Verantwoordelijkheid: Zijn vermelding op de lijst van de Centrale Inlichtingendienst is vrijwel zeker van invloed geweest op zijn arrestatie en / of lot gedurende zijn gevangenschap. De ministers van Justitie Van Schaik (Katholiek), Goseling (Katholiek) en Gerbrandy (Antirevolutionair) zijn medeverantwoordelijk voor de ondergane wreedheden in gevangenschap, omdat ze de lijst aan de Gestapo in Berlijn ter beschikking hebben gesteld en de Amsterdamse burgemeester De Vlugt (Antirevolutionair) en Broekhoff van de Amsterdams Politie Inlichtingendienst voor de overhandiging aan Heinrich Müller (moordenaar van vier miljoen mensen, waarbij 75.000 Amsterdamse Joden) van de Gestapo.

Woensel, Adrianus van (Dries), Zwartewaal 19-1-1895, Visser
Woonachtig: Gaelstraat 9, Haarlem
Verwantschap: Hij was een broer van Dirk van Woensel.
Verkiezingen: Was lid van de Gemeenteraad.
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Spreker bij 1 meiviering te Velsen (1932). Raadslid Velsen voor de C.P.H. (1931-1935).
Gearresteerd: 12-10-1943
Gevangenschap in: Vught, Sachsenhausen
Overleden: Schwerin 7-5-1945
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.
Opmerkingen: Overleden tijdens dodenmars uit Sachsenhausen
Verantwoordelijkheid: Zijn vermelding op de lijst van de Centrale Inlichtingendienst is vrijwel zeker van invloed geweest op zijn arrestatie en / of lot gedurende zijn gevangenschap. De ministers van Justitie Van Schaik (Katholiek), Goseling (Katholiek) en Gerbrandy (Antirevolutionair) zijn medeverantwoordelijk voor de ondergane wreedheden in gevangenschap, omdat ze de lijst aan de Gestapo in Berlijn ter beschikking hebben gesteld en de Amsterdamse burgemeester De Vlugt (Antirevolutionair) en Broekhoff van de Amsterdams Politie Inlichtingendienst voor de overhandiging aan Heinrich Müller (moordenaar van vier miljoen mensen, waarbij 75.000 Amsterdamse Joden) van de Gestapo.

Woensel, Dirk van, Zwartewaal 28-9-1903
Verwantschap: Hij was een broer van Adrianus van Woensel.
Naoorlogse Communistenjacht: Voormalige Gestapo-medewerkers die tijdens de oorlog de dood van grote aantallen communisten veroorzaakten en na de oorlog in dienst van de Binnenlandse Veiligheidsdienst traden, registreerden hem toen als staatsgevaarlijk.

Woerdt, Gijsbert van der (Bob), Ridderkerk 24-5-1894
Woonachtig: Mr. P.J. Troelstrastraat 86, Hengelo
Lid: Was lid van de Nederlandse Volks Militie (NVM).
Opmerkingen: Hij maakte deel uit van de Hazemeijer-groep in Hengelo, die nauw met de NVM samenwerkte. De groep pleegde aaslagen op spoorlijnen naar Duitsland, waarlangs militaire goederen naar Duitsland werden gebracht; Cornelis van der Kraats was nauw bij deze bomaanslagen betrokken.

Woezik, Johannes Cornelis, Rotterdam 22-10-1915
Woonachtig: Noordpolderstraat 41 B, Rotterdam
Godsdienst: Rooms Katholiek
Lid: Hij was anarchist.
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Dienstweigeraar. Actief voor V.A.U. (1938).
Gijzeling: Zijn naam kwam voor op de Rotterdamse lijst van communistische gijzelaars, die in september 1942 gearresteerd moesten worden. De lijst was door de Sicherheitsdienst samengesteld op basis van de lijst van de Centrale Inlichtingendienst die in 1936 en 1939 door de Nederlandse regering aan de Gestapo in Berlijn werd overhandigd.

Woggelum, Albertus Cornelis van, Leiden 11-7-1910, Tuindersknecht
Woonachtig: Raamstraat 26, Delft
Verwantschap: Zij was een zuster van Cornelis Hendrik, Jacobus Johannes en Wilhelmus Willebrordus Mattheus van Woggelum en Maria Geertruida Poot-Van Woggelum.
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Propagandist De Zaaier.

Woggelum, Cornelis Hendricus van, Delft 28-12-1900, Tuindersknecht
Woonachtig: Raamstraat 75, Delft
Verwantschap: Hij was broer zuster van Albertus Cornelis, Jacobus Johannes en Wilhelmus Willebrordus Mattheus van Woggelum en Maria Geertruida Poot-Van Woggelum.
Verkiezingen: Was kandidaat voor de Gemeenteraad.
Verkiezingen: Was kandidaat voor de Provinciale Staten.
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Tuinder bij de gemeente. Communist. Penningmeester I.R.H. afdeling Delft (1929, 1930). Kandidaat C.P.N. voor gemeenteraad en Provinciale Staten (1931). Redactie De Metaalslaaf (1929).

Woggelum, Jacobus Johannes van, Delft 24-5-1894, Sigarenmaker
Woonachtig: Raamstraat 73, Delft
Verwantschap: Hij was een broer van Albertus Cornelis, Cornelis Hendrik en Wilhelmus Willebrordus Mattheus van Woggelum en Maria Geertruida Poot-Van Woggelum.
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Sigarenmaker. Redactieadres De Koninklijke Hel en De Metaalslaaf.
Gearresteerd: 9-7-1942
Infiltratie: Gearresteerd ten gevolge van de infiltratie in de CPN door Johannes Hubertus van Soolingen in opdracht van burgemeester De Monchy: in een rapport schreef Johannes Hubertus Veefkind van de Haagse Politie Inlichtingendienst dat Van Soolingen gemeld had dat na het oprollen in 1941 de Haagse CPN in 1942 ‘domicilie’ had in Delft.
Gevangenschap in: Oranjehotel

Woggelum, Wilhelmus Willebrordus Mattheus van, Delft 31-1-1897, Loswerkman
Woonachtig: Koningin Emmalaan 153, Delft
Verwantschap: Hij was een broer van Albertus Cornelis, Cornelis Hendrik en Jacobus Johannes van Woggelum en Maria Geertruida Poot-Van Woggelum.
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Los werkman. Voorzitter afdeling I.A.M.V. Propagandist der C.P. Ondertekent Opruiïngs-Manifest 1921.
Opmerkingen: Hij werd voor de oorlog veroordeeld vanwege weigering van de dienstplicht.

Woldhuis
Woonachtig: Laan 1914, Amersfoort

Wolf, Gerardus de, Leiden 9-1-1890
Woonachtig: Vestestraat 55, Leiden
Verkiezingen: Was kandidaat voor de Gemeenteraad.
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Kandidaat gemeenteraad voor de Bolsjewiki-Leninisten (1939).
Gearresteerd: 9-9-1942, vrijgekomen 24-12-1943
Gijzeling: Gearresteerd doordat zijn naam stond vermeld op de Haagse lijst van communistische gijzelaars, die in september 1942 gearresteerd moesten worden. De lijst was door de Sicherheitsdienst samengesteld op basis van de lijst van de Centrale Inlichtingendienst die in 1936 en 1939 door de Nederlandse regering aan de Gestapo in Berlijn werd overhandigd.
Gevangenschap in: Amersfoort, Vught
Opmerkingen: Hij was in 1939 voor de Bolsjewistisch Leninisten kandidaat voor de Gemeenteraad.
Verantwoordelijkheid: De ministers van Justitie Van Schaik (Katholiek), Goseling (Katholiek) en Gerbrandy (Antirevolutionair) zijn medeverantwoordelijk voor de ondergane wreedheden in gevangenschap, omdat ze de lijst van de Centrale Inlichtingendienst aan de Gestapo in Berlijn ter beschikking hebben gesteld en de Amsterdamse burgemeester De Vlugt (Antirevolutionair) en Broekhoff van de Amsterdams Politie Inlichtingendienst voor de overhandiging aan Heinrich Müller (moordenaar van vier miljoen mensen, waarbij 75.000 Amsterdamse Joden) van de Gestapo.

Wolf, Hans Max, Amsterdam 5-6-1909, Fotograaf
Woonachtig: Watteaustraat 8, Amsterdam
Verwantschap: Hij had een relatie met Judith Oostenbroek, met wie hij samen onderdook en na de oorlog huwde.
Afkomst: Van Joodse afkomst.
Opmerkingen: Hij werd lid van de Binnenlandse Strijdkrachten.
Naoorlogse Communistenjacht: Voormalige Gestapo-medewerkers die tijdens de oorlog de dood van grote aantallen communisten veroorzaakten en na de oorlog in dienst van de Binnenlandse Veiligheidsdienst traden, registreerden hem toen als staatsgevaarlijk.

Wolf, Hendrik Herman (Henk), Delft 5-7-1918
Woonachtig: Parallelweg SS 166, Hengelo
Lid: Was lid van de Hazemeijer-groep die deels door de Nederlandse Volks Militie werd aangestuurd.
Gearresteerd: 23-10-1942, vrijgekomen 28-4-1944
Gevangenschap in: Amersfoort, Vught
Opmerkingen: Hij maakte deel uit van de Hazemeijer-groep in Hengelo, die nauw met de NVM samenwerkte. De groep pleegde aaslagen op spoorlijnen naar Duitsland, waarlangs militaire goederen naar Duitsland werden gebracht; Cornelis van der Kraats was nauw bij deze bomaanslagen betrokken. Hij werd vrijgelaten doordat Helena Agatha Reef-Weel, de echtgenote van de groepsgenoot Herman Reef, een relatie met een Sicherheitsdienstman aan ging en de vrijlating van 7 leden van de Hazemeijer-groep als gunst vroeg.

Wolf, Jacob de, Rotterdam 11-8-1902, Koopman in gummiwaren
Woonachtig: Oranjeplein 62, Den Haag
Verwantschap: Hij was de vader van Meijer de Wolf.
Afkomst: Van Joodse afkomst.
Godsdienst: Geen
Gearresteerd: 25-2-1943
Gevangenschap in: Oranjehotel, Vught, Westerbork, Auschwitz, Buchenwald

Wolf, Johannes Antonius, Almelo 30-11-1894, Wever
Woonachtig: Irisstraat 37, Almelo
Godsdienst: Geen
Verkiezingen: Was lid van de Gemeenteraad.
Verkiezingen: Was lid van de Provinciale Staten.
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Wever. Correspondent C.A.O.C. (1932). Lid gemeenteraad en Provinciale Staten voor C.P.N. (1939).
Gearresteerd: 22-6-1941
Aktion CPN: Hij werd in Schoorl gevoegd bij de arrestanten van de Aktion CPN in verband met de Duitse inval in de Sovjet Unie.
Gevangenschap in: Enschede, Schoorl, Amersfoort, Haaren, Vught, Sachsenhausen, Neuengamme, Ladelund
Overleden: Ladelund 15-12-1944
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.
Nationale Eerelijst: Stond daarop opgenomen als gevallene in het verzet.
Verantwoordelijkheid: Zijn vermelding op de lijst van de Centrale Inlichtingendienst is vrijwel zeker van invloed geweest op zijn arrestatie en / of lot gedurende zijn gevangenschap. De ministers van Justitie Van Schaik (Katholiek), Goseling (Katholiek) en Gerbrandy (Antirevolutionair) zijn medeverantwoordelijk voor de ondergane wreedheden in gevangenschap, omdat ze de lijst aan de Gestapo in Berlijn ter beschikking hebben gesteld en de Amsterdamse burgemeester De Vlugt (Antirevolutionair) en Broekhoff van de Amsterdams Politie Inlichtingendienst voor de overhandiging aan Heinrich Müller (moordenaar van vier miljoen mensen, waarbij 75.000 Amsterdamse Joden) van de Gestapo.

Wolf, Meijer de, Rotterdam 15-5-1921, Varensgezel
Woonachtig: Oranjeplein 62, Den Haag
Verwantschap: Hij was een zoon van Jacob de Wolf.
Afkomst: Van Joodse afkomst.
Gearresteerd: 25-2-1943
Gevangenschap in: Oranjehotel, Vught, Westerbork, Auschwitz
Overleden: Auschwitz 31-5-1944
Opmerkingen: Hij was ‘halfjood’, zodat een broer en zuster niet gedeporteerd werden.

Wolff, Daniel (Daan), Den Haag 24-6-1916, Letterzetter
Woonachtig: Antheunisstraat 110, Den Haag
Afkomst: Van Joodse afkomst.
Godsdienst: Geen
Onderscheiding: Verzetsherdenkingskruis.
Opmerkingen: Hij werkte van zomer tot december 1940 mee bij het vervaardigen van De Vonk en De Waarheid samen met Adrianus Jansen.

Wolff, Geert de, Groningen 16-4-1919, Schoenmaker
Woonachtig: Hortensialaan 63 A, Groningen
Godsdienst: Geen
Gearresteerd: 1-4-1941
Gevangenschap in: Groningen, Oranjehotel, Amersfoort, Buchenwald, Dachau, Natzweiler, Dachau, Neuengamme, Mittelbau-Dora
Was Nacht-und-Nebel-gevangene.
Overleden: Cap Arcona 3-5-1945
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.
Nationale Eerelijst: Stond daarop opgenomen als gevallene in het verzet.
Opmerkingen: Hij meldde in Buchenwald als arrestatiereden ‘Verbr. [Verbreitung] komm. Zeitschriften’. Hij had in Buchenwald een Schreibverbot (Keitelerlass).

Wolff, Jacob (Jaap), Bloemendaal 1-9-1923
Woonachtig: Hofmeijerstraat 10, Haarlem
Verwantschap: Hij was een broer van Johan Frederik Wolff.
Onderscheiding: Verzetsherdenkingskruis.
Naoorlogse Communistenjacht: Voormalige Gestapo-medewerkers die tijdens de oorlog de dood van grote aantallen communisten veroorzaakten en na de oorlog in dienst van de Binnenlandse Veiligheidsdienst traden, registreerden hem toen als staatsgevaarlijk.

Wolff, Johan Frederik (Joop), Velsen 14-3-1927
Woonachtig: Hofmeijerstraat 10, Haarlem
Verwantschap: Hij was een broer van Jacob Wolff.
Onderscheiding: Verzetsherdenkingskruis.
Opmerkingen: Hij zat na de oorlog voor de CPN 14 jaar in lang in de Tweede Kamer.
Naoorlogse Communistenjacht: Voormalige Gestapo-medewerkers die tijdens de oorlog de dood van grote aantallen communisten veroorzaakten en na de oorlog in dienst van de Binnenlandse Veiligheidsdienst traden, registreerden hem toen als staatsgevaarlijk.

Wolff, Robert Hein, Haarlem 3-11-1917, Ambtenaar
Woonachtig: Molenstraat 67, Oss
Afkomst: Van Joodse afkomst.
Gearresteerd: 2-7-1942
Gevangenschap in: Amersfoort, Mauthausen, Auschwitz
Overleden: Auschwitz 18-8-1942
Opmerkingen: Hij werd als communist gearresteerd.

Wolff, Samuel de, Middelburg 1-9-1900, Venter
Woonachtig: Heemsteêstraat 28 B, Rotterdam
Afkomst: Van Joodse afkomst.
Godsdienst: Nederlands Israëlitisch
Lid: Was lid of werd gearresteerd vanwege verdenking lid te zijn van de Nederlandse Volks Militie (NVM).
Gearresteerd: 18-10-1942
Gevangenschap in: Oranjehotel, Amersfoort, Westerbork, Auschwitz
Overleden: Auschwitz 30-4-1943
Holocaust: Hij werd gearresteerd in verband met zijn lidmaatschap van de Nederlandse Volksmilitie, maar vervolgens ter vermijding van rompslomp doorgestuurd naar Westerbork, omdat bij de Sicherheitsdienst sinds oktober 1942 bekend was dat de Joden vandaar de dood in werden gedreven.

Wolff, Simon (Siem), Den Haag 17-4-1913, Huisschilder
Woonachtig: Hemsterhuisstraat 7, Den Haag
Afkomst: Van Joodse afkomst.
Godsdienst: Rooms Katholiek
Gearresteerd: 7-9-1941
Infiltratie: Gearresteerd ten gevolge van de sinds 1923 voor de Haagse Politie Inlichtingendienst werkende infiltrant Johannes Hubertus van Soolingen, die door burgemeester De Monchy in mei 1940 opnieuw de CPN werd ingestuurd.
Gevangenschap in: Oranjehotel, Amersfoort, Buchenwald, Groß-Rosen, Dachau, Natzweiler, Dachau, Allach, Dachau
Hij werd gearresteerd op het adres Hemsterhuisstraat 7, waar hij net woonde. Hij werd in het Oranjehotel door Johannes Hubertus Veefkind van de Haagse Politie Inlichtingendienst en Van Duivenboden door Veefkind en Van Duivenboden met een gummiknuppel suf geslagen. Veefkind bedreigde hem door te schieten en later met zenden naar een concentratiekamp, waarvan hij zeker nooit levend zou terugkeren. Hij moest van Veefkind op gestelde vragen met ‘ja’ antwoorden en iedere keer als hij dat niet deed sloeg Veefkind hem met een gummiknuppel, zodat Simon volledig suf geslagen werd.
Veefkind bedreigde hem met: ‘Als je nu niet bekend, schieten we je direct dood en begraven we je in de tuin, je vrouw krijgt te horen dat je op de vlucht doodgeschoten bent’ en met ‘Als je maar weet dat wij je nu ergens heen sturen waar ze nog andere methoden kennen en van waar je nooit meer terugkomt. Ben je eenmaal over de Duitse grens, zul je nog wat beleven.’ Veefkind dreigde hem dood te schieten. Hij woonde na de oorlog enige tijd in bij Willem Harthoorn in de Lombokstraat 15 in Den Haag.
Was Nacht-und-Nebel-gevangene.
Onderscheiding: Verzetsherdenkingskruis.
Opmerkingen: Hij werd gearresteerd door Inlichtingendienstman Veefkind en de vooroorlogse Inlichtingendienstinfiltrant in de CPN Van Duivenboden. Tijdens verhoren zei Inlichtingendienstman Veefkind, die hem met een gummiknuppel sloeg, tegen hem: ‘Als je nu niet bekend, schieten we je direct dood en begraven we je in de tuin, je vrouw krijgt te horen dat je op de vlucht doodgeschoten bent. Als je maar weet dat wij je nu ergens heen sturen waar ze nog andere methoden kennen en van waar je nooit meer terugkomt. Ben je eenmaal over de Duitse grens, zul je nog wat beleven.’ Veefkind zei ook tegen mem dat hij op alle vragen met ‘ja’ moest antwoorden en anders sloeg hij met een gummiknuppel op zijn knie; Wolff bleef ontkennen en werd suf geslagen.
De Haagse Sicherheitsdienst vermeldde op een cartotheekkaart: ‘Halbjude. Er hat sich noch nach dem Verbot der CPN illeg. als Gruppenleiter betätigt und hat Hetzschriften zum Verkauf gebracht’. Hij meldde in Buchenwald als arrestatiereden ‘Mitglied der CPN’.
Omstreeks 1948 heeft hij met vrouw en kind enige tijd onderdak gevonden bij Willem Lodewijk Harthoorn.
Verantwoordelijkheid: De ministers van Justitie Goseling (Katholiek) en Gerbrandy (Antirevolutionair) zijn medeverantwoordelijk voor de moord, omdat ze opdracht hebben gegeven dat de Politie Inlichtingendiensten tijdens de bezetting voor de bezetter moesten blijven door werken; burgemeester De Monchy (Liberaal) is medeverantwoordelijk omdat hij op 15 mei 1940 opdracht aan de Haagse Politie Inlichtingendienst gaf om voor de bezetter communisten te blijven opsporen; het latere hoofd van de Binnenlandse Veiligheidsdienst is medeverantwoordelijk omdat hij in nauwe samenwerking met de Sicherheitsdienst leiding gaf aan de opsporing van communisten.

Wolff-Balder, Johanna Catharina, Alkmaar 2-4-1895, Huismakelaarster
Woonachtig: Valkenboskade 609, Den Haag
Godsdienst: Rooms Katholiek
Gearresteerd: 26-4-1944
Gevangenschap in: Oranjehotel
Opmerkingen: Zij verspreidde het mededelingenblad van De Waarheid, dat opgevangen radionieuwsberichten bevatte, die zij van Rijnder Zwaal kreeg.

Wolfferts, Elias, Rotterdam 3-1-1898, Perser
Woonachtig: Eemsstraat 49 I, Amsterdam
Afkomst: Van Joodse afkomst
Gearresteerd: 11-11-1942
Gevangenschap in: Oranjehotel, Westerbork, Auschwitz
Overleden: Auschwitz 28-2-1943
Opmerkingen: Ten tijde van arrestatie was hij werknemer van het bedrijf Hollandia-Kattenburg, dat regenjassen voor onder andere de Wehrmacht produceerde. Hij was betrokken bij de illegale bedrijfscel van de CPN binnen dat bedrijf; de belangrijkste activiteit van de bedrijfscel was het verspreiden en lezen van De Waarheid.
Bij het oprollen van de Nederlandse Volksmilitie in Rotterdam door de Rotterdamse Sicherheitsdienst werd een connectie ontdekt met een groep communisten in het Amsterdamse bedrijf Hollandia-Kattenburg en vervolgens dat De Waarheid daar op vrij grote schaal verspreid werd. De chef van de Rotterdamse Sicherheitsdienst Kriminalrat Herbert Wölk gaf het door aan de centrale Sicherheitsdienst in Den Haag en die deed onder leiding van Albert Barkov een inval, pakte alle Joodse werknemers op en liet een eerder gearresteerde voormalige werkneemster de lezers van De Waarheid onder hen aanwijzen. Ook hij werd aangewezen. Verder werd een groot aantal gezinsleden van de arrestanten van huis opgehaald. De aangewezen lezers werden naar het Oranjehotel overgebracht, waar ze tijdens verhoren mishandeld werden. De overige gearresteerde werknemers en alle gezinsleden gingen rechtstreeks naar Westerbork. Bij de verhoren van de lezers werden aanwijzingen voor sabotage van de kwaliteit van de productie ontdekt. De lezers werden op 26 november ook naar Westerbork overgebracht. Bijna alle opgepakten, inclusief de opgepakte gezinsleden, werden op 30 november naar Auschwitz afgevoerd, waar bijna iedereen op respectievelijk 3 december 1942 en 28 februari 1943 vermoord werd. Slechts een paar opgepakte mensen overleefden de actie. De actie was in de eerste plaats gericht tegen de communistische Nederlandse Volksmilitie, waar overigens slechts een paar werknemers bij betrokken waren. De actie had daarnaast ook een sterk antisemitisch karakter, wat duidelijk blijkt dat ook kleine kinderen vermoord werden. De Duitse actie resulteerde in enige honderden doden.

Wolfswinkel, Antoon, Amsterdam 2-10-1919, Metaalbewerker
Woonachtig: Warmondstraat 75, Amsterdam
Februaristaking: Was actief betrokken bij de voorbereiding en organisatie van de staking.
Gearresteerd: 21-3-1942
Gevangenschap in: Weteringschans, Utrecht
Overleden: Soesterberg 19-11-1942 Gefusilleerd
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.
Nationale Eerelijst: Stond daarop opgenomen als gevallene in het verzet.
Opmerkingen: Hij was actief voor De Waarheid.

Wolfswinkel, Antoon Christiaan, Amsterdam 18-4-1893, Trambestuurder
Woonachtig: Warmondstraat 75, Amsterdam
Opmerkingen: Hij riep met succes op tot deelname aan de Februaristaking bij de tramremis Havenstraat.

Wolfswinkel, Bertus, Amsterdam 22-12-1921, Metaalbewerker
Woonachtig: Warmondstraat 75, Amsterdam
Februaristaking: Was actief betrokken bij de voorbereiding en organisatie van de staking.
Gearresteerd: 21-3-1942
Gevangenschap in: Weteringschans, Utrecht
Overleden: Soesterberg 19-11-1942 Gefusilleerd
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.
Nationale Eerelijst: Stond daarop opgenomen als gevallene in het verzet.
Opmerkingen: Hij was verrichtte werkzaamheden voor De Waarheid en deed andere verzetsdaden.

Wollendorf, Hendrik, Schiedam 18-9-1896, Metaalarbeider
Woonachtig: Oosthavenkade 48 A, Vlaardingen
Godsdienst: Geen
Gearresteerd: eerste arrestatie 1-3-1941, vrijgekomen 8-3-1941, tweede arrestatie 25-6-1941
Aktion CPN: Stond vermeld op een van de door de Sicherheitsdienst of de lokale Politie Inlichtingendiensten samengestelde lijsten van op 25 juni 1941 te arresteren personen tijdens de Aktion CPN naar aanleiding van de Duitse inval in de Sovjet Unie.
Gevangenschap in: Noordsingel Rotterdam, Schoorl, Amersfoort, Vught, Dachau, Neuengamme, Sachsenhausen, Bergen-Belsen
Overleden: Bergen-Belsen 30-11-1944
Nationale Eerelijst: Stond daarop opgenomen als gevallene in het verzet.
Opmerkingen: De Rotterdamse Politie registreerde hem in maart 1941 op zijn arrestantenkaart als reden van arrestatie: ‘communist’.
Verantwoordelijkheid: Hij werd door de Politie Inlichtingendienst van Venlo aangewezen om vermoord te worden; burgemeester Meindert Siezen (CHU) was medeverantwoordelijk omdat hij in mei 1940 geen opdracht gaf de gegevens van de Politie Inlichtingendienst te laten vernietigen.

Wolters, Durk, Groningen 6-4-1911, Chauffeur
Woonachtig: Bloemgracht 82 III, Amsterdam
Verkiezingen: Was lid van de Gemeenteraad.
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Chauffeur. Kandidaat gemeenteraad voor de C.P.N. (1939).
Lid: Hij was lid van de Raad van Verzet.
Gearresteerd: eerste arrestatie 10-5-1941, vrijgekomen 23-5-1941, tweede arrestatie <24-10-1941, vrijgekomen begin 1942, derde arrestatie 25-4-1945
Gevangenschap in: Groningen, Amersfoort, Vught, Haaren
Overleden: Amsterdam 25-4-1945
Onderscheiding: Verzetsherdenkingskruis.
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.
Nationale Eerelijst: Stond daarop opgenomen als gevallene in het verzet.
Opmerkingen: Hij is in mei 1941 tijdens de overbrenging naar het hoofdbureau van politie ontsnapt. Hij is begin 1942 ontsnapt uit Haaren en in Amsterdam op de Bloemgracht 82 III ondergedoken op het adres van het echtpaar Telling-Dekens en Roelof ten Have. Hij was gewestelijk sabotagecommandant van de Raad van Verzet. Hij maakte samen met Johannes Keune en Jacobus Stevense deel uit van een sabotagegroep die overvallen pleegde om aan eten voor onderduikers te komen; alle drie werden op de zolder van Bloemgracht 82 III door de Sicherheitsdienst doodgeschoten.

Wolters, Emmy
Woonachtig: Korenbloemstraat 8, Groningen
Verwantschap: Zij was een dochter van Wolter en Anje, later bekend als Emmy Kobus-Wolters.

Wolters, Johan
Woonachtig: Korenbloemstraat 8, Groningen
Verwantschap: Hij was een zoon van Wolter en Anje Wolters-Dijkema.

Wolters, Lydia, Groningen, 27-9-1903, Boekhoudster boekhandel Pegasus
Woonachtig: Amsterdam
Verwantschap: Zij had voor de oorlog een zogenoemd vrij huwelijk met Daniël Goulooze jr.
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Concubine Daniel Goulooze. Communiste. Drijft uitgeverij Pegasus, die deel van werkzaamheden Agentschap Amstel (1932) (dat ook in haar naam werd geëxploiteerd) overnam.
Opmerkingen: Zij verspreidde De Waarheid. Zij werkte samen met Geertruida Seelemeijer-Kristel.
Naoorlogse Communistenjacht: Voormalige Gestapo-medewerkers die tijdens de oorlog de dood van grote aantallen communisten veroorzaakten en na de oorlog in dienst van de Binnenlandse Veiligheidsdienst traden, registreerden haar toen als staatsgevaarlijk.

Wolters, Tiny
Woonachtig: Korenbloemstraat 8, Groningen
Opmerkingen: Zij was een dochter van Wolter en Anje

Wolters, Wolter, Groningen 21-6-1893, Transportarbeider
Woonachtig: Korenbloemstraat 8, Groningen
Verwantschap: Hij was de vader van Johan, Tiny en Emmy Wolters.
Verkiezingen: Was kandidaat voor de Gemeenteraad.
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Amanuensis. Secretaris Vrije Socialistische vereniging. Voorzitter afdeling Nederlandse Federatieve Bond Pers. Openbare Dienst. Secretaris Exploitatiecommissie De Arbeider.
Gearresteerd: eerste arrestatie 10-5-1940, vrijgekomen 15-5-1940, tweede arrestatie 28-2-1941
Gearresteerd in verband met het uitbreken van de oorlog, waarbij de Nederlandse regering grote aantallen felle tegenstanders van Hitler arresteerde. Ze werden soms onder mensonwaardige omstandigheden gevangen gehouden.
Aktion CPN: Hij werd in Amersfoort gevoegd bij de arrestanten van de Aktion CPN naar aanleiding van de Duitse inval in de Sovjet Unie.
Gevangenschap in: Krententuin Hoorn, Groningen, Oranjehotel, Amersfoort, Neuengamme
Overleden: Neuengamme 9-12-1942
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.
Nationale Eerelijst: Stond daarop opgenomen als gevallene in het verzet.
Opmerkingen: Hij was betrokken bij de redactie van Het Noorderlicht en De Waarheid en verspreidde die bladen. Hij verleende steun aan ondergedoken communistische vluchtelingen uit Duitsland. Hij werkte samen met Frederik Jakobus Luurtsema. Hij werd gearresteerd doordat hij betrapt werd bij het stoppen van pamfletten in de jaszakken van collega’s.
Verantwoordelijkheid: Zijn vermelding op de lijst van de Centrale Inlichtingendienst is vrijwel zeker van invloed geweest op zijn arrestatie en / of lot gedurende zijn gevangenschap. De ministers van Justitie Van Schaik (Katholiek), Goseling (Katholiek) en Gerbrandy (Antirevolutionair) zijn medeverantwoordelijk voor de ondergane wreedheden in gevangenschap, omdat ze de lijst aan de Gestapo in Berlijn ter beschikking hebben gesteld en de Amsterdamse burgemeester De Vlugt (Antirevolutionair) en Broekhoff van de Amsterdams Politie Inlichtingendienst voor de overhandiging aan Heinrich Müller (moordenaar van vier miljoen mensen, waarbij 75.000 Amsterdamse Joden) van de Gestapo.

Wolters-Dijkema, Anje, Garmerwolde 3-8-1896
Woonachtig: Korenbloemstraat 8, Groningen
Verwantschap: Zij was de moeder van Johan, Tiny en Emmy Wolters. Zij was een zuster van Fokke en Popke Dijkema, Albertje van Zanten-Dijkema.

Wolters-Meijer, Harmanna Klaassiena (Annie), Groningen 17-5-1910
Woonachtig: Zonnebloemstraat 1 A, Groningen
Gearresteerd: 10-1941
Gevangenschap in: Groningen

Wolthuis, Roelof, Amsterdam 15-11-1916, Reclameschilder
Woonachtig: Wenslauerstraat 43 I, Amsterdam
Lid: Hij was lid van de Raad van Verzet.
Gearresteerd: eerste arrestatie 9-2-1944, tweede arrestatie <7-1944, vrijgekomen 1945
Gevangenschap in: Amersfoort, Stalag IV
Onderscheiding: Verzetsherdenkingskruis.
Opmerkingen: Hij is ontsnapt uit zowel Amersfoort als Stalag
Naoorlogse Communistenjacht: Voormalige Gestapo-medewerkers die tijdens de oorlog de dood van grote aantallen communisten veroorzaakten en na de oorlog in dienst van de Binnenlandse Veiligheidsdienst traden, registreerden hem toen als staatsgevaarlijk.

Wolvekamp, Leendert Huibert (Leen), Rotterdam 4-6-1907, Kraanmachinist
Woonachtig: Heemraadstraat 67 A, Rotterdam
Godsdienst: Nederlands Hervormd
Gearresteerd: 14-1-1942
Martelmoord: Gearresteerd ten gevolge van de gruwelijke martelmoord op Herman Holstege waaraan Johannes Hubertus Veefkind van de Haagse Politie Inlichtingendienst medeplichtig was en daarmee een gevolg van de opdracht van burgemeester De Monchy van mei 1940 om de CPN opnieuw te laten infiltreren door Johannes Hubertus van Soolingen.
Gevangenschap in: Oranjehotel, Amersfoort, Neuengamme
Overleden: Neuengamme 29-3-1943
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.
Nationale Eerelijst: Stond daarop opgenomen als gevallene in het verzet.
Opmerkingen: Hij werd meteen in mei 1940 leider van een communistische verzetsgroep van metaalarbeiders. De groep verspreidde De Waarheid, plakte pamfletten op muren en zamelde levensmiddelen voor onderduikers en geld voor het Solidariteitsfonds.
Verantwoordelijkheid: De ministers van Justitie Goseling (Katholiek) en Gerbrandy (Antirevolutionair) zijn medeverantwoordelijk voor de moord, omdat ze opdracht hebben gegeven dat de Politie Inlichtingendiensten tijdens de bezetting voor de bezetter moesten blijven door werken; burgemeester De Monchy (Liberaal) is medeverantwoordelijk omdat hij op 15 mei 1940 opdracht aan de Haagse Politie Inlichtingendienst gaf om voor de bezetter communisten te blijven opsporen; het latere hoofd van de Binnenlandse Veiligheidsdienst is medeverantwoordelijk omdat hij in nauwe samenwerking met de Sicherheitsdienst leiding gaf aan de opsporing van communisten.

Wolvekamp-Fabrie, Jannetje, Rotterdam 30-6-1909
Woonachtig: Heemraadstraat 67 A, Rotterdam
Godsdienst: Nederlands Hervormd

Woortman, Johannes Theodorus (Theo de Bruin), Amsterdam 25-1-1905, Kelner
Woonachtig: Ruijschstraat 12 I, Amsterdam
Gearresteerd: <8-1944
Gevangenschap in: Amersfoort, Bergen-Belsen
Overleden: Bergen-Belsen 13-3-1945
Onderscheiding: Verzetsherdenkingskruis.
Nationale Eerelijst: Stond daarop opgenomen als gevallene in het verzet.

Woortman
Woonachtig: Lavendelplein 7, Eindhoven

Worms, Juda, Amsterdam 12-8-1898, Arbeider
Woonachtig: Derde Oosterparkstraat 132 hs, Amsterdam
Afkomst: Van Joodse afkomst.
Godsdienst: Nederlands Israëlitisch
Gearresteerd: 25-6-1941
Aktion CPN: Stond vermeld op een van de door de Sicherheitsdienst of de lokale Politie Inlichtingendiensten samengestelde lijsten van op 25 juni 1941 te arresteren personen tijdens de Aktion CPN naar aanleiding van de Duitse inval in de Sovjet Unie.
Gevangenschap in: Schoorl, Amersfoort, Neuengamme
Overleden: Bernburg 2-7-1942 Vergast met koolmonoxide
Verantwoordelijkheid: Hij werd door commissaris Karel Henri Broekhoff van de Amsterdamse Politie Inlichtingendienst (‘Bureau Falsificaten’) aangewezen om vermoord te worden; burgemeester De Vlugt (Antirevolutionair) was medeverantwoordelijk omdat hij in mei 1940 geen opdracht gaf de gegevens van de Politie Inlichtingendienst te laten vernietigen.

Worms, Juda, Amsterdam 18-2-1905, Chauffeur
Woonachtig: Retiefstraat 30, Den Haag
Afkomst: Van Joodse afkomst.
Godsdienst: Geen
Spanje: Was tijdens de burgeroorlog als vrijwilliger in Spanje.
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Bakker. Communist. Penningmeester afdeling Bond v. Jonge Communisten (B.K.S.P.). Spreker op Partijcongres C.P.N. (Amsterdam 1936). Was in Spanje maar deed alleen dienst als chauffeur; bewijs dat hij in vreemde krijgsdienst ging, is niet geleverd.
Gearresteerd: 8-9-1942
Gijzeling: Gearresteerd doordat zijn naam vermeld stond op de Haagse lijst van communistische gijzelaars, die in september 1942 gearresteerd moesten worden. De lijst was door de Sicherheitsdienst samengesteld op basis van de lijst van de Centrale Inlichtingendienst die in 1936 en 1939 door de Nederlandse regering aan de Gestapo in Berlijn werd overhandigd.
Gevangenschap in: Oranjehotel, Vught, Amersfoort
Overleden: Amersfoort 3-12-1942
Nationale Eerelijst: Stond daarop opgenomen als gevallene in het verzet.
Opmerkingen: Hij was stateloos. Ondanks dat hij al tijdens de Aktion CPN in juni 1941 gearresteerd was, stond hij op de lijst van communistische gijzelaars die op 8-9-1942 gearresteerd moesten worden. Hij kreeg een oproep om zich bij de Sicherheitsdienst te melden en werd toen door Wirth als gijzelaar gearresteerd. Hij werd in Amersfoort door de SS doodgeslagen omdat hij vanwege de honger een paar appels ‘gestolen’ had.
Verantwoordelijkheid: De ministers van Justitie Van Schaik (Katholiek), Goseling (Katholiek) en Gerbrandy (Antirevolutionair) zijn medeverantwoordelijk voor de moord, omdat ze de lijst van de Centrale Inlichtingendienst aan de Gestapo in Berlijn ter beschikking hebben gesteld en de Amsterdamse burgemeester De Vlugt (Antirevolutionair) en Broekhoff van de Amsterdams Politie Inlichtingendienst voor de overhandiging aan Heinrich Müller (moordenaar van vier miljoen mensen, waarbij 75.000 Amsterdamse Joden) van de Gestapo.

Wouda, Hendrikus, Schoterland 25-11-1880, Scharensliep
Woonachtig: schip in Haarlemmertrekvaart, Leiden
Godsdienst: Rooms Katholiek
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Koopman. Communist. Penningmeester W.A.C. (1927). Bestuurslid Werklozen Organisatie de Vooruitgang. Werklozencongres R.V.O. (Rotterdam 1932). Leiding R.V.O. (1932). Uit C.P.N. geroyeerd (1937). Lid Communistische propagandistische fractie. Sectiehoofd der C.P. voor de Jodenbuurt. Werklozen Congres R.V.O.
Gearresteerd: 25-6-1941
Aktion CPN: Stond vermeld op een van de door de Sicherheitsdienst of de lokale Politie Inlichtingendiensten samengestelde lijsten van op 25 juni 1941 te arresteren personen tijdens de Aktion CPN naar aanleiding van de Duitse inval in de Sovjet Unie.
Gevangenschap in: Schoorl, Amersfoort, Neuengamme
Overleden: Neuengamme 16-1-1942
Verantwoordelijkheid: Hij werd door de Leidse Politie Inlichtingendienst aangewezen om vermoord te worden; burgemeester Adriaan van de Sande Bakhuyzen (CHU) was medeverantwoordelijk omdat hij in mei 1940 geen opdracht gaf de gegevens van de Politie Inlichtingendienst te laten vernietigen.

Woude, Klaas van der, Leeuwarden 31-8-1909, Steenhouwer
Woonachtig: Nigellestraat 14 boven, Amsterdam
Onderscheiding: Verzetsherdenkingskruis.
Naoorlogse Communistenjacht: Voormalige Gestapo-medewerkers die tijdens de oorlog de dood van grote aantallen communisten veroorzaakten en na de oorlog in dienst van de Binnenlandse Veiligheidsdienst traden, registreerden hem toen als staatsgevaarlijk.

Woude, Sape, Tietjerksteradeel 1-9-1910, Viskoper
Woonachtig: Terschellingstraat 42, Amsterdam
Naoorlogse Communistenjacht: Voormalige Gestapo-medewerkers die tijdens de oorlog de dood van grote aantallen communisten veroorzaakten en na de oorlog in dienst van de Binnenlandse Veiligheidsdienst traden, registreerden hem toen als staatsgevaarlijk.

Woude-Van Exter, Anna Maria Elisabeth van der, Amsterdam 6-3-1914
Woonachtig: Terschellingstraat 42, Amsterdam
Verwantschap: Zij was een zuster van Willem van Exter.
Onderscheiding: Verzetsherdenkingskruis.

Woudenberg, Adrianus, Leerdam 5-1-1921, Kantoorbediende
Woonachtig: Havikstraat 48 bis, Amsterdam
Naoorlogse Communistenjacht: Voormalige Gestapo-medewerkers die tijdens de oorlog de dood van grote aantallen communisten veroorzaakten en na de oorlog in dienst van de Binnenlandse Veiligheidsdienst traden, registreerden haar toen als staatsgevaarlijk.

Woudenberg, Johan Hendrik, Amsterdam 19-7-1913, Kantoorbediende
Woonachtig: Ter Haarstraat 16 II, Amsterdam
Naoorlogse Communistenjacht: Voormalige Gestapo-medewerkers die tijdens de oorlog de dood van grote aantallen communisten veroorzaakten en na de oorlog in dienst van de Binnenlandse Veiligheidsdienst traden, registreerden hem toen als staatsgevaarlijk.

Woudstra, Gerke, Surhuisterveen 8-11-1900
Woonachtig: Houtigehage

Woudt, G. (Bob)
Woonachtig: Troelstrastraat 66, Hengelo

Wout, Huibertus van ’t, Amsterdam 31-7-1907, Typograaf
Woonachtig: Vasco da Gamastraat 55, Amsterdam
Gearresteerd: <8-1943
Gevangenschap in: Sint-Michielsgestel, Vught, Sachsenhausen
Naoorlogse Communistenjacht: Voormalige Gestapo-medewerkers die tijdens de oorlog de dood van grote aantallen communisten veroorzaakten en na de oorlog in dienst van de Binnenlandse Veiligheidsdienst traden, registreerden hem toen als staatsgevaarlijk.

Wouters, Tjitte, Bolsward 27-3-1892, Jeugdherbergbeheerder
Woonachtig: Laren
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Drijft jeugdherberg De Regenboog. Communist. Administrateur Arbeidershulp (orgaan I.A.H.) in 1930.
Gearresteerd: 3-5-1943, vrijgelaten 12-6-1943
Gevangenschap in: Vught
Opmerkingen: Gearresteerd bij de Sonderaktion tegen deelnemers aan de april-mei stakingen.
Naoorlogse Communistenjacht: Voormalige Gestapo-medewerkers die tijdens de oorlog de dood van grote aantallen communisten veroorzaakten en na de oorlog in dienst van de Binnenlandse Veiligheidsdienst traden, registreerden hem toen als staatsgevaarlijk.

Wouw, Alexander van (Alex), Den Haag 15-8-1906, Stukadoor
Woonachtig: Colensostraat 25, Den Haag
Godsdienst: Nederlands Hervormd
Gearresteerd: 12-8-1941
Infiltratie: Gearresteerd ten gevolge van de sinds 1923 voor de Haagse Politie Inlichtingendienst werkende infiltrant Johannes Hubertus van Soolingen, die door burgemeester De Monchy in mei 1940 opnieuw de CPN werd ingestuurd.
Gevangenschap in: Oranjehotel, Amersfoort, Buchenwald, Dachau
Overleden: Dachau 1-7-1943
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.
Nationale Eerelijst: Stond daarop opgenomen als gevallene in het verzet.
Opmerkingen: Hij verspreidde De Vonk. Hij meldde in Buchenwald als arrestatiereden ‘Verteilen komm. Zeitungen’.
Verantwoordelijkheid: De ministers van Justitie Goseling (Katholiek) en Gerbrandy (Antirevolutionair) zijn medeverantwoordelijk voor de moord, omdat ze opdracht hebben gegeven dat de Politie Inlichtingendiensten tijdens de bezetting voor de bezetter moesten blijven door werken; burgemeester De Monchy (Liberaal) is medeverantwoordelijk omdat hij op 15 mei 1940 opdracht aan de Haagse Politie Inlichtingendienst gaf om voor de bezetter communisten te blijven opsporen; het latere hoofd van de Binnenlandse Veiligheidsdienst is medeverantwoordelijk omdat hij in nauwe samenwerking met de Sicherheitsdienst leiding gaf aan de opsporing van communisten.

Wühl, Ulrich Cornelis Hendrik Gottlieb, Den Haag 8-5-1910, Voeger
Woonachtig: Koekstraat 68, Den Haag
Godsdienst: Geen
Gearresteerd: 12-8-1941
Infiltratie: Gearresteerd ten gevolge van de sinds 1923 voor de Haagse Politie Inlichtingendienst werkende infiltrant Johannes Hubertus van Soolingen, die door burgemeester De Monchy in mei 1940 opnieuw de CPN werd ingestuurd.
Gevangenschap in: Oranjehotel, Amersfoort, Buchenwald, Groß-Rosen
Overleden: Groß-Rosen 25-8-1942
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.
Nationale Eerelijst: Stond daarop opgenomen als gevallene in het verzet.
Opmerkingen: Hij verspreidde De Waarheid. Hij meldde in Buchenwald als arrestatiereden ‘4 Blätter kommunistische verbreitet’.
Verantwoordelijkheid: De ministers van Justitie Goseling (Katholiek) en Gerbrandy (Antirevolutionair) zijn medeverantwoordelijk voor de moord, omdat ze opdracht hebben gegeven dat de Politie Inlichtingendiensten tijdens de bezetting voor de bezetter moesten blijven door werken; burgemeester De Monchy (Liberaal) is medeverantwoordelijk omdat hij op 15 mei 1940 opdracht aan de Haagse Politie Inlichtingendienst gaf om voor de bezetter communisten te blijven opsporen; het latere hoofd van de Binnenlandse Veiligheidsdienst is medeverantwoordelijk omdat hij in nauwe samenwerking met de Sicherheitsdienst leiding gaf aan de opsporing van communisten.

Wurms, Isaac (John), Amsterdam 26-6-1916, Regenjassenplakker
Woonachtig: Oudeschans 50 II, Amsterdam
Afkomst: Van Joodse afkomst.
Godsdienst: Nederlands Israëlitisch
Gearresteerd: 25-6-1941
Aktion CPN: Stond vermeld op een van de door de Sicherheitsdienst of de lokale Politie Inlichtingendiensten samengestelde lijsten van op 25 juni 1941 te arresteren personen tijdens de Aktion CPN naar aanleiding van de Duitse inval in de Sovjet Unie.
Gevangenschap in: Schoorl, Amersfoort, Neuengamme
Overleden: Neuengamme 26-5-1942
Verantwoordelijkheid: Hij werd door commissaris Karel Henri Broekhoff van de Amsterdamse Politie Inlichtingendienst (‘Bureau Falsificaten’) aangewezen om vermoord te worden; burgemeester De Vlugt (Antirevolutionair) was medeverantwoordelijk omdat hij in mei 1940 geen opdracht gaf de gegevens van de Politie Inlichtingendienst te laten vernietigen.
Opmerkingen: Hij was werknemer van Hollandia-Kattenburg.

Wurms-Menist, Sipora, Amsterdam 16-8-1917, Confectienaaister
Woonachtig: Oudeschans 50, Amsterdam
Verwantschap: Zij was een schoonzuster van Catharina Vogel-Wurms.
Afkomst: Van Joodse afkomst
Gearresteerd: 11-11-1942
Gevangenschap in: Oranjehotel, Westerbork, Auschwitz
Overleden: Auschwitz 3-12-1942
Opmerkingen: Ten tijde van arrestatie was zij werkneemster van het bedrijf Hollandia-Kattenburg, dat regenjassen voor onder andere de Wehrmacht produceerde. Zij was betrokken bij de illegale bedrijfscel van de CPN binnen dat bedrijf; de belangrijkste activiteit van de bedrijfscel was het verspreiden en lezen van De Waarheid.
Bij het oprollen van de Nederlandse Volksmilitie in Rotterdam door de Rotterdamse Sicherheitsdienst werd een connectie ontdekt met een groep communisten in het Amsterdamse bedrijf Hollandia-Kattenburg en vervolgens dat De Waarheid daar op vrij grote schaal verspreid werd. De chef van de Rotterdamse Sicherheitsdienst Kriminalrat Herbert Wölk gaf het door aan de centrale Sicherheitsdienst in Den Haag en die deed onder leiding van Albert Barkov een inval, pakte alle Joodse werknemers op en liet een eerder gearresteerde voormalige werkneemster de lezers van De Waarheid onder hen aanwijzen. Ook zij werd aangewezen. Verder werd een groot aantal gezinsleden van de arrestanten van huis opgehaald. De aangewezen lezers werden naar het Oranjehotel overgebracht, waar ze tijdens verhoren mishandeld werden. De overige gearresteerde werknemers en alle gezinsleden gingen rechtstreeks naar Westerbork. Bij de verhoren van de lezers werden aanwijzingen voor sabotage van de kwaliteit van de productie ontdekt. De lezers werden op 26 november ook naar Westerbork overgebracht. Bijna alle opgepakten, inclusief de opgepakte gezinsleden, werden op 30 november naar Auschwitz afgevoerd, waar bijna iedereen op respectievelijk 3 december 1942 en 28 februari 1943 vermoord werd. Slechts een paar opgepakte mensen overleefden de actie. De actie was in de eerste plaats gericht tegen de communistische Nederlandse Volksmilitie, waar overigens slechts een paar werknemers bij betrokken waren. De actie had daarnaast ook een sterk antisemitisch karakter, wat duidelijk blijkt dat ook kleine kinderen vermoord werden. De Duitse actie resulteerde in enige honderden doden.

Zaaiman, Lambertus, Amsterdam 14-5-1897, Advertentiereiziger
Woonachtig: Walcherenstraat 59, Amsterdam

Zadel, Hendrik Wouter van, Amsterdam 30-11-1920, Chemisch laborant
Woonachtig: Noorderkerkstraat 18, Amsterdam
Gearresteerd: 2-7-1941, vrijgekomen 30-10-1943
Gevangenschap in: Weteringschans, Oranjehotel, Siegburg
Overleden: Amsterdam 21-12-1944
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.
Nationale Eerelijst: Stond daarop opgenomen als gevallene in het verzet.
Opmerkingen: Hij verspreidde De Waarheid. Hij werd ten behoeve van de Sicherheits Polizei gearresteerd. Hij werd tot twee jaar tuchthuis veroordeeld, in een chemische fabriek te werk gesteld en liep daar tbc op, waaraan hij na vrijlating overleed.

Zagorski, Löbl (Leo), Jaworzno (Polen) 15-7-1910, Kleermaker
Woonachtig: Ruyschstraat 11 I, Amsterdam
Afkomst: Van Joodse afkomst.
Gearresteerd: <4-1943
Gevangenschap in: Vught, Westerbork, Auschwitz
Overleden: Auschwitz 3-1944
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.
Opmerkingen: Hij had de Poolse nationaliteit. Hij was een buurman van Samuel Marek Anstadt

Zagorski-Aldorf, Chana Brucha, Warschau (Polen) 1-7-1919
Woonachtig: Ruyschstraat 11 I, Amsterdam
Godsdienst: Nederlands Hervormd
Gearresteerd: <4-1943
Gevangenschap in: Vught, Westerbork, Auschwitz
Opmerkingen: Zij had de Poolse nationaliteit. Zij heeft vermoedelijk de oorlog overleefd (de Oorlogsgravenstichting geeft aan dat zij tijdens de oorlog overleden is en Joods Digitaal Monument dat zij overleefd heeft).

Zaken-Van Trommel, Betje van der (Bets), Rotterdam 21-3-1908
Woonachtig: Nijverheidstraat 16 B, Rotterdam
Afkomst: Van Joodse afkomst.
Godsdienst: Nederlands Israëlitisch
Onderscheiding: Verzetsherdenkingskruis.
Naoorlogse Communistenjacht: Voormalige Gestapo-medewerkers die tijdens de oorlog de dood van grote aantallen communisten veroorzaakten en na de oorlog in dienst van de Binnenlandse Veiligheidsdienst traden, registreerden haar toen als staatsgevaarlijk.

Zandbergen, Harm, Amsterdam 14-4-1909, Houtwerker
Woonachtig: Krommeniestraat 3 II, Amsterdam
Verwantschap: Hij was een broer van Jacob Antonius en Jan Zandbergen.
Godsdienst: Nederlands Hervormd
Gearresteerd: 21-7-1941
Aktion CPN: Stond vermeld op een van de door de Sicherheitsdienst of de lokale Politie Inlichtingendiensten samengestelde lijsten van op 25 juni 1941 te arresteren personen tijdens de Aktion CPN naar aanleiding van de Duitse inval in de Sovjet Unie.
Gevangenschap in: Weteringschans, Schoorl, Amersfoort, Neuengamme, Dachau
Overleden: Dachau 17-8-1942
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.
Nationale Eerelijst: Stond daarop opgenomen als gevallene in het verzet.
Opmerkingen: Hij plakte pamfletten aan en schilderde leuzen.
Verantwoordelijkheid: Hij werd door commissaris Karel Henri Broekhoff van de Amsterdamse Politie Inlichtingendienst (‘Bureau Falsificaten’) aangewezen om vermoord te worden; burgemeester De Vlugt (Antirevolutionair) was medeverantwoordelijk omdat hij in mei 1940 geen opdracht gaf de gegevens van de Politie Inlichtingendienst te laten vernietigen.

Zandbergen, Jacob Antonius, Amsterdam 5-4-1911, Timmerman
Woonachtig: De Kempenaerstraat 20, Amsterdam
Verwantschap: Hij was een broer van Harm en Jan Zandbergen.
Naoorlogse Communistenjacht: Voormalige Gestapo-medewerkers die tijdens de oorlog de dood van grote aantallen communisten veroorzaakten en na de oorlog in dienst van de Binnenlandse Veiligheidsdienst traden, registreerden hem toen als staatsgevaarlijk.

Zandbergen, Jan, Amsterdam 30-1-1908, Los werkman
Woonachtig: Krommeniestraat 3 II links, Amsterdam
Verkiezingen: Was kandidaat voor de Gemeenteraad.
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Kandidaat gemeenteraad voor de C.P.N. (1939).
Verwantschap: Hij was een broer van Harm en Jacob Antonius Zandbergen.

Zanders, Johan Gerhard, Kevelaer (Duitsland) 20-5-1898, Wegwerker
Woonachtig: Huskensweg 17, Heerlen
Godsdienst: Rooms Katholiek
Gearresteerd: 24-8-1943
Gevangenschap in: Siegburg
Overleden: Siegburg 3-5-1945
Opmerkingen: Hij is in de gevangenis overleden.
Naoorlogse Communistenjacht: Voormalige Gestapo-medewerkers die tijdens de oorlog de dood van grote aantallen communisten veroorzaakten en na de oorlog in dienst van de Binnenlandse Veiligheidsdienst traden, registreerden hem toen als staatsgevaarlijk.

Zanders, Michaël, Oberhausen (Duitsland) 30-10-1899, Opperman
Woonachtig: Heerlen
Gearresteerd: 24-9-1940, vrijgekomen 29-11-1941
Gevangenschap in: Maastricht, Aken
Opmerkingen: Gearresteerd ten gevolge van informatie die voor de oorlog door Nederlandse Inlichtingendiensten aan de Duitse Gestapo werd verstrekt.

Zanders, Theodorus, Elsloo 14-2-1905
Woonachtig: Heerlen
Verkiezingen: Was kandidaat voor de Gemeenteraad.
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Voorzitter afdeling V.V.S.U. (1938). Kandidaat gemeenteraad voor de C.P.N. (1939).
Gearresteerd: 24-9-1940, vrijgekomen 20-10-1941
Gevangenschap in: Maastricht, Aken
Opmerkingen: Gearresteerd ten gevolge van informatie die voor de oorlog door Nederlandse Inlichtingendiensten aan de Duitse Gestapo werd verstrekt.
Naoorlogse Communistenjacht: Voormalige Gestapo-medewerkers die tijdens de oorlog de dood van grote aantallen communisten veroorzaakten en na de oorlog in dienst van de Binnenlandse Veiligheidsdienst traden, registreerden hem toen als staatsgevaarlijk.

Zandstra, Henderikus Johannes, Delfzijl 28-3-1904, Machinist
Woonachtig: Delfzijl
Verwantschap: Hij was een volle neef van Bonno Kornelis Tjapke Smit.
Lid: Was voor of tijdens de oorlog bij de sabotage- en spionagegroep Wollweber aangesloten.
Gearresteerd: 7-10-1941, vrijgekomen 13-4-1944
Gevangenschap in: Hamm, Münster
Opmerkingen: Hij smokkelde voor de oorlog voor het Duits communistisch verzet in Nederland gedrukte anti-Hitler pamfletten met het schip Greta van Delfzijl naar Emden, zijn tante Menke Oppenborn-Zandstra verleende ondersteuning bij het verder transport in Duitsland. Na zijn arrestatie werd hij meteen naar Duitsland afgevoerd en drie dagen lang in een kast opgesloten zodat hij niet kon zitten of liggen. Hij werd in 1942 in Hamm vanwege zijn vooroorlogse activiteiten tot een gevangenisstraf veroordeeld.

Zanoli, Hendrikus Guani Celestino Antonius (Henk), Hilversum 10-7-1896, Rechtskundig adviseur
Woonachtig: Zandersweg 126, Laren
Godsdienst: Rooms Katholiek
Gearresteerd: 25-6-1941
Lid: Hij was anarchist.
Aktion CPN: Stond vermeld op een van de door de Sicherheitsdienst of de lokale Politie Inlichtingendiensten samengestelde lijsten van op 25 juni 1941 te arresteren personen tijdens de Aktion CPN naar aanleiding van de Duitse inval in de Sovjet Unie.
Gevangenschap in: Schoorl, Amersfoort, Neuengamme, Dachau, Lublin-Majdanek, Auschwitz, Mauthausen
Overleden: Mauthausen 12-2-1945
Opmerkingen: Hij had de Zwitserse nationaliteit.
Verantwoordelijkheid: Hij werd door de Larense Politie Inlichtingendienst aangewezen om vermoord te worden; burgemeester jhr. Hubert van Nispen tot Sevenaer was medeverantwoordelijk omdat hij in mei 1940 geen opdracht gaf de gegevens van de Politie Inlichtingendienst te laten vernietigen.

Zanoli-Smit, Johanna Jacoba, Laren 11-9-1897
Woonachtig: Zandersweg 126, Laren

Zanten, Jacobus Berend van (Koos), Groningen 8-7-1884
Woonachtig: Multatulistraat 2, Groningen
Verwantschap: Hij was de vader van Johannes Jakob van Zanten.
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Koopman. Communist.
Gearresteerd: 10-5-1940, vrijgekomen 15-5-1940
Gearresteerd in verband met het uitbreken van de oorlog, waarbij de Nederlandse regering grote aantallen felle tegenstanders van Hitler arresteerde. Ze werden soms onder mensonwaardige omstandigheden gevangen gehouden.
Gevangenschap in: Krententuin Hoorn

Zanten-Dijkema, Albertje van, Garmerwolde 18-7-1888
Woonachtig: Multatulistraat 2, Groningen
Verwantschap: Zij was de moeder van Johannes Jakob van Zanten. Zij was een zuster van Fokke en Popke Dijkema en Anje Wolters-Dijkema.
Naoorlogse Communistenjacht: Voormalige Gestapo-medewerkers die tijdens de oorlog de dood van grote aantallen communisten veroorzaakten en na de oorlog in dienst van de Binnenlandse Veiligheidsdienst traden, registreerden haar toen als staatsgevaarlijk.

Zanten, Johannes Jakob van (Joop), Groningen 1-8-1925
Woonachtig: Multatulistraat 2, Groningen
Verwantschap: Hij was een zoon van Jacobus en Albertje van Zanten-Dijkema.
Onderscheiding: Verzetsherdenkingskruis.

Zee, Lolke van der (Dolf), Hindeloopen 5-7-1901, Chauffeur
Woonachtig: Dunklerstraat 92, Haarlem
Verwantschap: Hij was een broer van Tjeerd van der Zee en een zwager van Johan van Vooren.
Godsdienst: Geen
Verkiezingen: Was kandidaat voor de Gemeenteraad.
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Koopman. Communist. Bestuur afdeling C.P.N. en kandidaat gemeenteraad (1939).
Gearresteerd: 25-6-1941
Aktion CPN: Stond vermeld op een van de door de Sicherheitsdienst of de lokale Politie Inlichtingendiensten samengestelde lijsten van op 25 juni 1941 te arresteren personen tijdens de Aktion CPN naar aanleiding van de Duitse inval in de Sovjet Unie.
Gevangenschap in: Schoorl, Amersfoort, Neuengamme, Dachau, Auschwitz
Overleden: Auschwitz 15-1-1943
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.
Nationale Eerelijst: Stond daarop opgenomen als gevallene in het verzet.
Verantwoordelijkheid: Hij werd door de Haarlemse Politie Inlichtingendienst aangewezen om vermoord te worden; burgemeester Jacob baron de Vos van Steenwijk (Liberaal) was medeverantwoordelijk omdat hij in mei 1940 geen opdracht gaf de gegevens van de Politie Inlichtingendienst te laten vernietigen en de Duitse opdracht om mensen aan te wijzen in juni 1941 doorspeelde.

Zee-Van Vooren, Clasina Johanna van der, Haarlem 16-7-1908
Woonachtig: Dunklerstraat 92, Haarlem
Verwantschap: Zij was een zuster van Johan en Pieter Hendrik van Vooren en de schoonzuster van Tjeerd van der Zee.

Zee, Tjeerd, Hindeloopen 23-4-1894, Garagechef
Woonachtig: Haarlem
Verwantschap: Hij was een broer van Lolke van der Zee en een zwager van Clasina Johanna van der Zee-Van Vooren.

Zeegers, Matthijs, Amsterdam 10-9-1906, Ambtenaar
Woonachtig: Breedeweg 34 I, Amsterdam
Naoorlogse Communistenjacht: Voormalige Gestapo-medewerkers die tijdens de oorlog de dood van grote aantallen communisten veroorzaakten en na de oorlog in dienst van de Binnenlandse Veiligheidsdienst traden, registreerden hem toen als staatsgevaarlijk.

Zeeland, Johan van, Haarlem 4-9-1901, Stoker
Gearresteerd: <8-1944
Gevangenschap in: Haaren

Zeeman, J., Werkman
Woonachtig: Walstraat 12, Groningen

Zeeuw, Jan, Velsen 2-12-1911, Arbeider
Woonachtig: Melklaan 22, IJmuiden
Lid: Hij was aangesloten bij het Militair Contact (mil) dat onder leiding van Gerben Wagenaar stond.
Gearresteerd: 3-6-1943
Gevangenschap in: Euterpestraat, Weteringschans, Vught, Utrecht, Oranjehotel
Overleden: Waalsdorpervlakte 20-5-1944
Nationale Eerelijst: Stond daarop opgenomen als gevallene in het verzet.
Opmerkingen: Hij was medeorganisator van de Februaristaking in de IJmond.

Zeevat, Hendrika (Dicky), Renkum 19-4-1890
Woonachtig: Prinsengracht 467 II, Amsterdam
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Communiste. Secretaresse Landelijk Vrouwen Comité van de I.A.H. Penningmeester Comité voor Zieke Emigranten (1938).
Gearresteerd: 25-6-1941
Aktion CPN: Stond vermeld op een van de door de Sicherheitsdienst of de lokale Politie Inlichtingendiensten samengestelde lijsten van op 25 juni 1941 te arresteren personen tijdens de Aktion CPN naar aanleiding van de Duitse inval in de Sovjet Unie.
Gevangenschap in: Schoorl, Amsterdam, Ravensbrück
Opmerkingen: Op hetzelfde adres woonde Theunis Uilke de Vries. Zij werd in april 1945 door het Zweedse Rode Kruis vanuit Ravensbrück door het oorlogsgebied in Duitsland via Denemarken naar Malmö in Zweden geëvacueerd.
Verantwoordelijkheid: Zij werd door commissaris Karel Henri Broekhoff van de Amsterdamse Politie Inlichtingendienst (‘Bureau Falsificaten’) aangewezen om vermoord te worden; burgemeester De Vlugt (Antirevolutionair) was medeverantwoordelijk omdat hij in mei 1940 geen opdracht gaf de gegevens van de Politie Inlichtingendienst te laten vernietigen.
Naoorlogse Communistenjacht: Voormalige Gestapo-medewerkers die tijdens de oorlog de dood van grote aantallen communisten veroorzaakten en na de oorlog in dienst van de Binnenlandse Veiligheidsdienst traden, registreerden haar toen als staatsgevaarlijk.

Zegeren, Harm van, Havelte 26-6-1903, Dekenwever
Woonachtig: Voortsweg 63, Enschede
Godsdienst: Nederlands Hervormd
Gearresteerd: 25-6-1941
Aktion CPN: Stond vermeld op een van de door de Sicherheitsdienst of de lokale Politie Inlichtingendiensten samengestelde lijsten van op 25 juni 1941 te arresteren personen tijdens de Aktion CPN naar aanleiding van de Duitse inval in de Sovjet Unie.
Gevangenschap in: Schoorl, Amersfoort, Sint-Michielsgestel, Vught, Sint-Michielsgestel, Dachau, Auschwitz
Verantwoordelijkheid: Hij werd door Willem Sanders van de Enschedese Politie Inlichtingendienst aangewezen om vermoord te worden; burgemeester Johannes Rückert was medeverantwoordelijk omdat hij in mei 1940 geen opdracht gaf de gegevens van de Politie Inlichtingendienst te laten vernietigen en de Duitse opdracht om mensen aan te wijzen in juni 1941 doorspeelde.

Zeiss, Hermanus Franciskus, Amersfoort 2-4-1891, Dagloner
Woonachtig: Deventer
Verwantschap: Hij was de vader van Leonardus Willem Zeiss en een broer van Leonardus Franciskus Zeiss.

Zeiss, Leonardus Franciskus, Amersfoort 21-1-1894, Dagloner
Woonachtig: Deventer
Verwantschap: Hij was een broer van Hermanus Franciskus Zeis.
Verkiezingen: Was kandidaat voor de Gemeenteraad.
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Los arbeider. C.P.N. Kandidaat gemeenteraad voor de C.P.H. (1931).
Naoorlogse Communistenjacht: Voormalige Gestapo-medewerkers die tijdens de oorlog de dood van grote aantallen communisten veroorzaakten en na de oorlog in dienst van de Binnenlandse Veiligheidsdienst traden, registreerden hem toen als staatsgevaarlijk.

Zeiss, Leonardus Willem, Deventer 16-6-1918
Woonachtig: Deventer
Verwantschap: Hij was een zoon van Hermanus Franciskus Zeis.
Onderscheiding: Verzetsherdenkingskruis.

Zelm, Jenneke van, Arnhem 15-12-1897, Onderwijzeres
Woonachtig: Olympiaplein 84 III, Amsterdam
Verwantschap: Zij was een zuster van Hendrika Goldstein-Van Zelm.
Gearresteerd: <6-1943
Gevangenschap in: Vught, Reichenbach

Zevenbergen, Cornelis Arie, Ottoland 2-7-1887, Handelsvertegenwoordiger
Woonachtig: Capellenstraat 25, Den Haag
Godsdienst: Nederlands Hervormd
Gearresteerd: 4-8-1943
Gevangenschap in: Oranjehotel
Opmerkingen: Hij werd op 1-10-1944 in Homburg in Duitsland te werk gesteld.

Zevering, Rienk, Muiden 18-9-1901, Wasverzender
Woonachtig: Rijnstraat 81 II, Amsterdam
Gearresteerd: 5-10-1944
Gevangenschap in: Weteringschans
Overleden: Amsterdam 24-10-1944 Gefusilleerd
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.
Nationale Eerelijst: Stond daarop opgenomen als gevallene in het verzet.
Opmerkingen: Hij verspreidde illegale lectuur, vervolgens vormde hij een groep voor gewapend verzet. Hij is aan de Apollolaan gefusilleerd

Zevering-Van den Belt, Beiske, Kampen 11-8-1902
Woonachtig: Rijnstraat 81 II, Amsterdam

Ziekenoppasser, Eliezer (Leo), Rotterdam 25-12-1911, Boekhouder, bedrijfsleider fietsenwinkel Cycle-import
Woonachtig: Bankastraat 131 / Nieuwe Parklaan 147, Den Haag
Verwantschap: Hij was een zwager van Samuel Zacharis Dormits.
Afkomst: Van Joodse afkomst.
Godsdienst: Nederlands Israëlitisch
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Boekhouder. Lid redactiecommissie Anti-fascistische stemmen. Lid V.V.S.U. Een van de leiders van Intellectuelen van Nederland tegen Oorlog en Fascisme. Bestuur N.R.H. (1938). Trotskist genoemd.
Gearresteerd: eerste arrestatie 26-1-1942, vrijgekomen 31-1-1942, tweede arrestatie 22-10-1942
Gevangenschap in: Oranjehotel, Amersfoort, Vught, Westerbork
Overleden: Sobibor 9-4-1943
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.
Opmerkingen: In Vught stond vermeld als arrestatiereden ‘Judenbegünstigung’.
Nationale Eerelijst: Stond daarop opgenomen als gevallene in het verzet.
Opmerkingen: Hij kwam hij wonen in een communistische woongemeenschap in de Bankastraat 131, waar relatief veel Joodse communisten verbleven. Hij was chef verkoper bij Cycle Import, waar zijn zwager Sally Dormits zijn fiets kocht; de politie kon aan de hand van het framenummer achterhalen dat Dormits die fiets gekocht had (maar was al doorverkocht aan Jan van Kalsbeek); door dat framenummer kon Sally Dormits gearresteerd worden, wat leidde tot de massa-arrestaties onder de leden van de Nederlandse Volksmilitie, de Joodse werknemers van Hollandia-Kattenburg en veel van hun gezinsleden en uiteindelijk ook de arrestaties van onder anderen Nico Bergsma, Piet Wapperom, Gerrit kastein en Hendrik Hiensch. Bij elkaar kunnen ongeveer 770 doden aan de fiets gelinkt worden. De woongemeenschap werd in 1942 opgeheven en toen begon hij een nieuwe in de Nieuwe Parklaan 147. Maar dat gemeenschapshuis kwam nooit van de grond. Cornelis Heijnis, die voor de oorlog zo nu en dan voor de Haagse Politie Inlichtingendienst werkte, arresteerde hem de eerste keer in verband met een artikel in Vrij Nederland, waarin de inval in Rusland door Napoleon, die in een nederlaag resulteerde, vergeleken werd met de Duitse inval in de Sovjet Unie. Er werd geen bewijs gevonden dat hij er mee te maken had en werd weer heen gezonden. In Vught stond vermeld als arrestatiereden ‘Judenbegünstigung’.
Verantwoordelijkheid: Zijn vermelding op de lijst van de Centrale Inlichtingendienst is vrijwel zeker van invloed geweest op zijn arrestatie en / of lot gedurende zijn gevangenschap. De ministers van Justitie Van Schaik (Katholiek), Goseling (Katholiek) en Gerbrandy (Antirevolutionair) zijn medeverantwoordelijk voor de ondergane wreedheden in gevangenschap, omdat ze de lijst aan de Gestapo in Berlijn ter beschikking hebben gesteld en de Amsterdamse burgemeester De Vlugt (Antirevolutionair) en Broekhoff van de Amsterdams Politie Inlichtingendienst voor de overhandiging aan Heinrich Müller (moordenaar van vier miljoen mensen, waarbij 75.000 Amsterdamse Joden) van de Gestapo.

Ziekenoppasser-Dormits, Klaartje Henrietta (Cleo), Sao Paulo (Brazilië) 28-8-1911
Woonachtig: Bankastraat 131/ Nieuwe Parklaan 147, Den Haag
Verwantschap: Zij was een dochter van Kaatje Mendels-Kapper, een zuster van Samuel Zacharias Dormits en een volle nicht van Jozef Dormits.
Afkomst: Van Joodse afkomst.
Godsdienst: Nederlands Israëlitisch
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Echtgenote van Eliezer. Communiste. Secretaresse afdeling Wereld Vrouwen Comité tegen Oorlog en fascisme (1936).
Gearresteerd: 22-10-1942
Gevangenschap in: Oranjehotel, Westerbork, Auschwitz
Overleden: Auschwitz 28-2-1943
Opmerkingen: Zij heeft van 1937 tot begin 1942 in het communistische gemeenschapshuis aan de Bankastraat 131 gewoond. Na de opheffing van het gemeenschapshuis verhuisde zij met haar echtgenoot naar de Nieuwe Parklaan 147 waar een nieuw gemeenschapshuis begonnen zou worden, maar wat nooit van de grond kwam.
Holocaust: Zij werd gearresteerd in verband met verzetsactiviteiten, maar vervolgens ter vermijding van rompslomp doorgestuurd naar Westerbork, omdat bij de Sicherheitsdienst sinds oktober 1942 bekend was dat de Joden vandaar de dood in werden gedreven.
Verantwoordelijkheid: Zijn vermelding op de lijst van de Centrale Inlichtingendienst is vrijwel zeker van invloed geweest op zijn arrestatie en / of lot gedurende zijn gevangenschap. De ministers van Justitie Van Schaik (Katholiek), Goseling (Katholiek) en Gerbrandy (Antirevolutionair) zijn medeverantwoordelijk voor de ondergane wreedheden in gevangenschap, omdat ze de lijst aan de Gestapo in Berlijn ter beschikking hebben gesteld en de Amsterdamse burgemeester De Vlugt (Antirevolutionair) en Broekhoff van de Amsterdams Politie Inlichtingendienst voor de overhandiging aan Heinrich Müller (moordenaar van vier miljoen mensen, waarbij 75.000 Amsterdamse Joden) van de Gestapo.

Zijp, Leendert van, Den Haag 16-6-1910, Wagenmaker
Woonachtig: Heesterstraat 14, Den Haag
Godsdienst: Geen
Gearresteerd: 16-2-1942
Gevangenschap in: Oranjehotel

Zilver, Frans, Rotterdam 28-9-1914, Monteur
Woonachtig: Mariastraat 41 A, Schiedam
Spanje: Was tijdens de burgeroorlog als vrijwilliger in Spanje.
Opmerkingen: Hij was stateloos. Na de oorlog meldde Binnenlandse Veiligheidsdienst dat hij van 1940 tot 1942 lid van de NSB was, vervolgens daaruit trad en De Waarheid ging verspreiden. Het lijkt erop dat de bewering of fout was of dat het ter misleiding was.
Opmerkingen: Hij had in Spanje door een ongeluk een been verloren. Hij was stateloos.
Terwijl het grootste deel van de staatsgevaarlijke SS’ers in de jaren vijftig het Nederlanderschap terugkregen, kreeg de verzetsman Zilver, die tijdens de oorlog zijn leven voor Nederland waagde voor zover bekend zijn Nederlanderschap nooit terug van partijen als ARP, KVP en VVD, waarvan de voorgangers tijdens de oorlog op grote schaal met de Duitsers gecollaboreerd hadden en daarmee medeplichtig waren aan de massamoord op veel verzetsmensen.
Naoorlogse Communistenjacht: Voormalige Gestapo-medewerkers die tijdens de oorlog de dood van grote aantallen communisten veroorzaakten en na de oorlog in dienst van de Binnenlandse Veiligheidsdienst traden, registreerden hem toen als staatsgevaarlijk.

Zilverberg, David Estella (Lard), Amsterdam 11-4-1916, Letterschilder
Woonachtig: Valkenburgerstraat 10 III, Amsterdam
Verwantschap: Hij was een broer van Isaac Dina, Maurits en Philip Margot Zilverberg.
Afkomst: Van Joodse afkomst.
Godsdienst: Nederlands Israëlitisch
Gearresteerd: 22-2-1941
Gevangenschap in: Schoorl, Buchenwald, Mauthausen
Overleden: Mauthausen 5-2-1942
Opmerkingen: Hij werd in 1938 Nederlands kampioen vlieggewicht boksen. Hij maakte deel uit van een Joodse knokploeg op het Waterlooplein. Hij werd gearresteerd tijdens de razzia van 22 februari 1941 die tot de Februaristaking leidde.

Zilverberg, Isaac Dina (Kickie), Amsterdam 13-1-1921, Reclameschilder
Woonachtig: Valkenburgerstraat 10 III, Amsterdam
Verwantschap: Hij was een broer van David Estella, Maurits en Philip Margot Zilverberg.
Afkomst: Van Joodse afkomst.
Godsdienst: Nederlands Israëlitisch
Gearresteerd: Eerste arrestaie 5-3-1941, tweede arrestatie 11-6-1941
Gevangenschap in: Mauthausen
Overleden: Mauthausen 26-9-1941
Opmerkingen: Hij maakte deel uit van een Joodse knokploeg op het Waterlooplein. Hij werd de eerste keer gearresteerd door de rechercheurs Van Zwam en Baanen doordat de schuilplaats bij Zacherius Blog in de Oude Zijds Burgwal 150 III waar hij en Joel Doof zich verstopt hadden, verraden werd door de musicus Christiaan Knaap. Zilverberg en Doof werden verdacht medeplichtig te zijn aan de aanval op de WA-man Hendrik Evert Koot. Beiden werden op 8 maart 1941 naar de rechter-commissaris overgebracht. De tweede arrestatie was bij de razzia van 11-6-1941, alhoewel het ook mogelijk is dat hij vanuit de gevangenis bij de slachtoffers van de razzia gevoegd werd.

Zilverberg, Maurits, Oss 30-10-1912, Koopman
Woonachtig: Oranje Nassaulaan 2, Leerdam
Verwantschap: Hij was een broer van David Estella, Isaac Dina en Philip Margot Zilverberg.
Afkomst: Van Joodse afkomst.
Verkiezingen: Was kandidaat voor de Gemeenteraad.
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Kandidaat gemeenteraad voor de C.P.N. (1939).
Onderscheiding: Verzetsherdenkingskruis.

Zilverberg, Philip Margot, Amsterdam 18-2-1923, Magazijnknecht
Woonachtig: Valkenburgerstraat 10 III, Amsterdam
Verwantschap: Hij was een broer van David Estella, Isaac Dina en Maurits Zilverberg.
Afkomst: Van Joodse afkomst.
Godsdienst: Nederlands Israëlitisch
Gearresteerd: 11-8-1942
Gevangenschap in: Westerbork, Auschwitz
Overleden: Auschwitz 30-9-1942
Holocaust: Hij werd in Westerbork vastgezet zonder dat de politie of Sicherheitsdienst hem in verband met verzetsdaden bracht en vervolgens vermoord in het kader van de holocaust.
Opmerkingen: Hij maakte deel uit van een Joodse knokploeg op het Waterlooplein.

Zinkhaan, Cornelis Lambertus, Gouda 22-7-1910, Betonwerker
Woonachtig: Baanstraat 19, Gouda
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Communist.
Gearresteerd: 24-9-1942, vrijgelaten 19-11-1943
Gijzeling: Gearresteerd doordat zijn naam stond vermeld op de Rotterdamse lijst van communistische gijzelaars, die in september 1942 gearresteerd moesten worden. De lijst was door de Sicherheitsdienst samengesteld op basis van de lijst van de Centrale Inlichtingendienst die in 1936 en 1939 door de Nederlandse regering aan de Gestapo in Berlijn werd overhandigd.
Gevangenschap in: Amersfoort, Vught
Verantwoordelijkheid: De ministers van Justitie Van Schaik (Katholiek), Goseling (Katholiek) en Gerbrandy (Antirevolutionair) zijn medeverantwoordelijk voor de ondergane wreedheden in gevangenschap, omdat ze de lijst van de Centrale Inlichtingendienst aan de Gestapo in Berlijn ter beschikking hebben gesteld en de Amsterdamse burgemeester De Vlugt (Antirevolutionair) en Broekhoff van de Amsterdams Politie Inlichtingendienst voor de overhandiging aan Heinrich Müller (moordenaar van vier miljoen mensen, waarbij 75.000 Amsterdamse Joden) van de Gestapo.

Zoest, Dirk Jacob van, Nieuwveen 30-5-1912, Bloemist
Woonachtig: Laurierstraat 212 A, Amsterdam
Verkiezingen: Was kandidaat voor de Gemeenteraad.
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Kandidaat C.P.N. voor de gemeenteraad (1935). Propagandist.
Naoorlogse Communistenjacht: Voormalige Gestapo-medewerkers die tijdens de oorlog de dood van grote aantallen communisten veroorzaakten en na de oorlog in dienst van de Binnenlandse Veiligheidsdienst traden, registreerden hem toen als staatsgevaarlijk.

Zoet, Freek, Rotterdam 7-7-1902, Bakker
Gearresteerd: <8-1944
Gevangenschap in: Sint-Michielsgestel

Zoet, Harmanna Marchina Catharina (Manna), Onstwedde 7-6-1894, Werkster
Woonachtig: Bos en Lommerweg 4 I, Amsterdam
Verwantschap: Zij had een relatie met Albert Pötze, met wie ze na de oorlog huwde.
Naoorlogse Communistenjacht: Voormalige Gestapo-medewerkers die tijdens de oorlog de dood van grote aantallen communisten veroorzaakten en na de oorlog in dienst van de Binnenlandse Veiligheidsdienst traden, registreerden haar toen als staatsgevaarlijk.

Zoete, Engelbertus Samuel de (Bert), Rotterdam 30-8-1917, Kapper
Woonachtig: Toussaintstraat 15 B, Rotterdam
Godsdienst: Nederlands Hervormd
Gearresteerd: 14-1-1942
Martelmoord: Gearresteerd ten gevolge van de gruwelijke martelmoord op Herman Holstege waaraan Johannes Hubertus Veefkind van de Haagse Politie Inlichtingendienst medeplichtig was en daarmee een gevolg van de opdracht van burgemeester De Monchy van mei 1940 om de CPN opnieuw te laten infiltreren door Johannes Hubertus van Soolingen.
Gevangenschap in: Oranjehotel, Amersfoort, Neuengamme
Onderscheiding: Verzetsherdenkingskruis.
Opmerkingen: Hij werkte in de groep van Gerrit Kastein. Hij werd tijdens een proces van 20-23 oktober 1942 in Amsterdam ter dood veroordeeld, wat werd omgezet in gevangenisstraf.
Verantwoordelijkheid: De ministers van Justitie Goseling (Katholiek) en Gerbrandy (Antirevolutionair) zijn medeverantwoordelijk voor de ondergane wreedheden in gevangenschap, omdat ze opdracht hebben gegeven dat de Politie Inlichtingendiensten tijdens de bezetting voor de bezetter moesten blijven door werken; burgemeester De Monchy (Liberaal) is medeverantwoordelijk omdat hij op 15 mei 1940 opdracht aan de Haagse Politie Inlichtingendienst gaf om voor de bezetter communisten te blijven opsporen; het latere hoofd van de Binnenlandse Veiligheidsdienst is medeverantwoordelijk omdat hij in nauwe samenwerking met de Sicherheitsdienst leiding gaf aan de opsporing van communisten.

Zoetewei, Gerard, Schore 4-2-1899, Grondwerker
Woonachtig: Bas Jungeriusstraat 163 B, Rotterdam
Verwantschap: Hij was de vader van Jan Anthonij Zoetewei.
Godsdienst: Nederlands Hervormd
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Grondwerker. Leider vakbewegingswerk afdeling C.P.N. (1937).
Gearresteerd: 2-9-1942
Gevangenschap in: Haagsche Veer Rotterdam, Amersfoort
Verantwoordelijkheid: Zijn vermelding op de lijst van de Centrale Inlichtingendienst is vrijwel zeker van invloed geweest op zijn arrestatie en / of lot gedurende zijn gevangenschap. De ministers van Justitie Van Schaik (Katholiek), Goseling (Katholiek) en Gerbrandy (Antirevolutionair) zijn medeverantwoordelijk voor de ondergane wreedheden in gevangenschap, omdat ze de lijst aan de Gestapo in Berlijn ter beschikking hebben gesteld en de Amsterdamse burgemeester De Vlugt (Antirevolutionair) en Broekhoff van de Amsterdams Politie Inlichtingendienst voor de overhandiging aan Heinrich Müller (moordenaar van vier miljoen mensen, waarbij 75.000 Amsterdamse Joden) van de Gestapo.

Zoetewei, Jan Anthonij, Schore 7-9-1924, Fabrieksarbeider
Woonachtig: Bas Jungeriusstraat 163 B, Rotterdam
Verwantschap: Hij was een zoon van Gerard Zoetewei.
Godsdienst: Nederlands Hervormd
Gearresteerd: 1-9-1942
Gevangenschap in: Haagsche Veer Rotterdam, Amersfoort, Sachsenhausen, Neuengamme
Onderscheiding: Verzetsherdenkingskruis.
Verantwoordelijkheid: Zijn vermelding op de lijst van de Centrale Inlichtingendienst is vrijwel zeker van invloed geweest op zijn arrestatie en / of lot gedurende zijn gevangenschap. De ministers van Justitie Van Schaik (Katholiek), Goseling (Katholiek) en Gerbrandy (Antirevolutionair) zijn medeverantwoordelijk voor de ondergane wreedheden in gevangenschap, omdat ze de lijst aan de Gestapo in Berlijn ter beschikking hebben gesteld en de Amsterdamse burgemeester De Vlugt (Antirevolutionair) en Broekhoff van de Amsterdams Politie Inlichtingendienst voor de overhandiging aan Heinrich Müller (moordenaar van vier miljoen mensen, waarbij 75.000 Amsterdamse Joden) van de Gestapo.

Zomeren, Andreas Johannes Leendert van (Han), Amsterdam 16-7-1920
Woonachtig: Mesdagstraat 10 II, Amsterdam
Afkomst: Van Joodse afkomst.
Gearresteerd: 26-8-1941
Gevangenschap in: Weteringschans
Overleden: Laren 10-10-1941 Gefusilleerd
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.
Nationale Eerelijst: Stond daarop opgenomen als gevallene in het verzet.
Opmerkingen: Hij stencilde De Waarheid.

Zomervrucht, Carel, Delft 14-10-1896, Stukadoor
Woonachtig: Welhoeckstraat 30, Delft
Verwantschap: Hij was de vader van Jan Zomervrucht.
Gearresteerd: 2-7-1942
Infiltratie: Gearresteerd ten gevolge van de infiltratie in de CPN door Johannes Hubertus van Soolingen in opdracht van burgemeester De Monchy: in een rapport schreef Johannes Hubertus Veefkind van de Haagse Politie Inlichtingendienst dat Van Soolingen gemeld had dat na het oprollen in 1941 de Haagse CPN in 1942 ‘domicilie’ had in Delft.
Gevangenschap in: Oranjehotel

Zomervrucht, Jan, Delft 13-5-1924
Woonachtig: Delft
Verwantschap: Hij was een zoon van Carel Zomervrucht.
Gearresteerd: 2-7-1942
Infiltratie: Gearresteerd ten gevolge van de infiltratie in de CPN door Johannes Hubertus van Soolingen in opdracht van burgemeester De Monchy: in een rapport schreef Johannes Hubertus Veefkind van de Haagse Politie Inlichtingendienst dat Van Soolingen gemeld had dat na het oprollen in 1941 de Haagse CPN in 1942 ‘domicilie’ had in Delft.
Gevangenschap in: Oranjehotel

Zoutenbier, Petrus Martinus, Den Haag 7-9-1898, Huisschilder
Woonachtig: Wieringschestraat 190, Den Haag
Godsdienst: Nederlands Hervormd
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Communist. Contact met buitenlandse revolutionairen (1939).
Gearresteerd: 8-9-1942, vrijgekomen 7-6-1943
Gijzeling: Gearresteerd doordat zijn naam stond vermeld op de Haagse lijst van communistische gijzelaars, die in september 1942 gearresteerd moesten worden. De lijst was door de Sicherheitsdienst samengesteld op basis van de lijst van de Centrale Inlichtingendienst die in 1936 en 1939 door de Nederlandse regering aan de Gestapo in Berlijn werd overhandigd.
Gevangenschap in: Oranjehotel, Amersfoort, Vught
Opmerkingen: Hij kreeg een oproep om zich bij de Sicherheitsdienst te melden en werd toen door Friedrich Wilhem Schmidt en Erich Zinkel als gijzelaar gearresteerd.
Verantwoordelijkheid: De ministers van Justitie Van Schaik (Katholiek), Goseling (Katholiek) en Gerbrandy (Antirevolutionair) zijn medeverantwoordelijk voor de ondergane wreedheden in gevangenschap, omdat ze de lijst van de Centrale Inlichtingendienst aan de Gestapo in Berlijn ter beschikking hebben gesteld en de Amsterdamse burgemeester De Vlugt (Antirevolutionair) en Broekhoff van de Amsterdams Politie Inlichtingendienst voor de overhandiging aan Heinrich Müller (moordenaar van vier miljoen mensen, waarbij 75.000 Amsterdamse Joden) van de Gestapo.

Zuidam, Adam Andreas (Jan), Hof van Delft 1-8-1898, Bakker
Woonachtig: Zieken 5, Den Haag
Godsdienst: Geen
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Hoofdbestuur V.V.S.U. (1938).
Opmerkingen: Hij werkte in verzet met Kees Neven samen; zijn schuilnaam was Jan. Hij bezorgde stapeltjes van De Waarheid bij Henk Molenkamp voor verdere verspreiding. Hij werd na de oorlog rechercheur bij de Politieke Recherche Afdeling (PRA) in Den Haag, hij maakte een proces-verbaal tegen Veefkind sr. op. Hij werd na de oorlog door Johann Gottlieb Crabbendam van het Bureau Nationale Veiligheid (tijdens de oorlog als chef van de Documentatiedienst hulpje van de Sicherheitsdienst, vanaf 1948 hoofd van de Binnenlandse Veiligheidsdienst) gesignaleerd als lid van de CPN.
Naoorlogse Communistenjacht: Voormalige Gestapo-medewerkers die tijdens de oorlog de dood van grote aantallen communisten veroorzaakten en na de oorlog in dienst van de Binnenlandse Veiligheidsdienst traden, registreerden hem toen als staatsgevaarlijk.

Zuidam-Smit, Pieternella Johanna, Vrijenban (Delft) 28-4-1900
Woonachtig: Zieken 5, Den Haag
Godsdienst: Geen
Gearresteerd: 1-6-1942
Gevangenschap in: Oranjehotel, concentratiekamp

Zuidhof, Geert Wolter, Groningen 3-11-1890, Fruithandelaar
Woonachtig: Anreeperstraat 5, Assen
Godsdienst: Geen
Verkiezingen: Was lid van de Gemeenteraad.
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Groentenhandelaar. Penningmeester/voorzitter afdeling C.P. (1926/1939). Gemeenteraad (1939).
Gearresteerd: Eerste arrestatie 1-3-1941, vrijgelaten 27-3-1941, tweede arrestatie 28-3-1941, vrijgelaten 24-10-1941
Gevangenschap in: Assen, Amersfoort, Buchenwald, Warschau, Dachau, Rabstein
Opmerkingen: Hij verspreidde Het Noorderlicht. Hij werd door de Asser politie gearresteerd. Hij meldde in Buchenwald als arrestatiereden ‘illeg. Betätigung.
Verantwoordelijkheid: Zijn vermelding op de lijst van de Centrale Inlichtingendienst is vrijwel zeker van invloed geweest op zijn arrestatie en / of lot gedurende zijn gevangenschap. De ministers van Justitie Van Schaik (Katholiek), Goseling (Katholiek) en Gerbrandy (Antirevolutionair) zijn medeverantwoordelijk voor de ondergane wreedheden in gevangenschap, omdat ze de lijst aan de Gestapo in Berlijn ter beschikking hebben gesteld en de Amsterdamse burgemeester De Vlugt (Antirevolutionair) en Broekhoff van de Amsterdams Politie Inlichtingendienst voor de overhandiging aan Heinrich Müller (moordenaar van vier miljoen mensen, waarbij 75.000 Amsterdamse Joden) van de Gestapo.

Zuijlen, Antonius Jan van (Jan), Amsterdam 24-10-1919, Decoratieschilder
Woonachtig: 1e Looiersdwarsstraat 31, Amsterdam
Gearresteerd: <8-1944
Gevangenschap in: Vught
Overleden: Vught 5-9-1944

Zuiver, Bernard, Amsterdam 12-10-1914, Winkelbediende
Woonachtig: Palembangstraat 46 III, Amsterdam
Verwantschap: Hij was een broer van Leendert Laurens Zuiver.
Onderscheiding: Verzetsherdenkingskruis.
Opmerkingen: Hij stencilde in zijn woning De Waarheid. In zijn woning vonden regelmatig vergaderingen plaats.
Naoorlogse Communistenjacht: Voormalige Gestapo-medewerkers die tijdens de oorlog de dood van grote aantallen communisten veroorzaakten en na de oorlog in dienst van de Binnenlandse Veiligheidsdienst traden, registreerden hem toen als staatsgevaarlijk.

Zuiver, Leendert Laurens, Amsterdam 5-9-1908, Magazijnbediende
Woonachtig: Meerhuizenstraat 16 II, Amsterdam
Verwantschap: Hij was een broer van Bernard Zuiver.
Onderscheiding: Verzetsherdenkingskruis.
Naoorlogse Communistenjacht: Voormalige Gestapo-medewerkers die tijdens de oorlog de dood van grote aantallen communisten veroorzaakten en na de oorlog in dienst van de Binnenlandse Veiligheidsdienst traden, registreerden hem toen als staatsgevaarlijk.

Zuiver-Dekker, Johanna Engelbertha, Amsterdam 2-4-1908
Woonachtig: Meerhuizenstraat 16 II, Amsterdam
Onderscheiding: Verzetsherdenkingskruis.

Zut, Freek, Rotterdam 7-7-1902, Bakker
Woonachtig: Bartholomeus Diazstraat 22 II, Amsterdam
Godsdienst: Geen
Gearresteerd: <8-1941
Aktion CPN: Stond vermeld op een van de door de Sicherheitsdienst of de lokale Politie Inlichtingendiensten samengestelde lijsten van op 25 juni 1941 te arresteren personen tijdens de Aktion CPN naar aanleiding van de Duitse inval in de Sovjet Unie.
Gevangenschap in: Schoorl, Amersfoort, Sint-Michielsgestel, Vught, Dachau
Overleden: Dachau 4-3-1945
Nationale Eerelijst: Stond daarop opgenomen als gevallene in het verzet.
Verantwoordelijkheid: Hij werd door commissaris Karel Henri Broekhoff van de Amsterdamse Politie Inlichtingendienst (‘Bureau Falsificaten’) aangewezen om vermoord te worden; burgemeester De Vlugt (Antirevolutionair) was medeverantwoordelijk omdat hij in mei 1940 geen opdracht gaf de gegevens van de Politie Inlichtingendienst te laten vernietigen.

Zutphen, Andries van (André), Rotterdam 14-4-1897, Handelsreiziger
Woonachtig: Bijlwerffstraat 37, Elzendaal 5 B, Rotterdam
Verwantschap: Hij was de vader van Hendrika Eltina van Zutphen
Godsdienst: Geen
Lid: Was lid of werd gearresteerd vanwege verdenking lid te zijn van de Nederlandse Volks Militie (NVM).
Gearresteerd: eerste arrestatie 9-1-1942, vrijgekomen 13-1-1942, tweede arrestatie 22-10-1942
Gevangenschap in: Haagsche Veer Rotterdam, Oranjehotel, Amersfoort, Vught, Utrecht, Amersfoort
Overleden: Leusden 8-4-1943 Gefusilleerd
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.
Nationale Eerelijst: Stond daarop opgenomen als gevallene in het verzet.
Opmerkingen: Hij stencilde en verspreidde De Vonk en De Waarheid. Hij dook in september 1941 onder bij Pieter Baan aan de Bijlwerffstraat 37 B, waar hij de eerste keer gearresteerd werd. Hij werd de eerste keer gearresteerd vanwege ‘illegale berichten’. Na zijn vrijlating zocht hij een ander onderduikadres. Daardoor kwam het eerste onderduikadres vrij voor Samuel Dormits. Hij was betrokken bij de bomaanslag op het Rotte-viaduct. Hij werd gearresteerd op zijn officiële adres, waar hij toevallig enkele dagen verbleef; zijn dochter woonde toen in zijn woning. Hij werd ter dood veroordeeld.

Zutphen-Vermaak, Marie van, Maarseveen 19-8-1893
Woonachtig: Bijlwerffstraat 37, Elzendaal 5 B, Rotterdam
Godsdienst: Nederlands Hervormd
Lid: Was lid of werd gearresteerd vanwege verdenking lid te zijn van de Nederlandse Volks Militie (NVM).
Gearresteerd: 8-11-1942
Gevangenschap in: Oranjehotel

Zutphen, Hendrika Eltina van, Rotterdam 20-3-1922
Woonachtig: Elzendaal 5 B, Rotterdam
Verwantschap: Zij was een dochter van Andries en Maria van Zutphen-Vermaak.
Godsdienst: Nederlands Hervormd
Lid: Was lid of werd gearresteerd vanwege verdenking lid te zijn van de Nederlandse Volks Militie (NVM).
Gearresteerd: 8-11-1942
Gevangenschap in: Oranjehotel

Zutphen, Pieter van, Schiedam 18-2-1886, Smid
Woonachtig: Oude Kerkhof 20, Schiedam
Godsdienst: Nederlands Hervormd
Gearresteerd: 5-9-1941, vrijgekomen 9-10-1941
Martelmoord: Gearresteerd ten gevolge van de gruwelijke martelmoord op Herman Holstege waaraan Johannes Hubertus Veefkind van de Haagse Politie Inlichtingendienst medeplichtig was en daarmee een gevolg van de opdracht van burgemeester De Monchy van mei 1940 om de CPN opnieuw te laten infiltreren door Johannes Hubertus van Soolingen.
Gevangenschap in: Haagsche Veer Rotterdam
Opmerkingen: De Rotterdamse politie vermeldde op zijn arrestantenkaart dat de reden van arrestatie ‘verm. [vermoedelijk] communist’ was.

Zuur, Jacobus, Den Haag 26-4-1908, Loodgieter
Woonachtig: Van Miereveltstraat 34, Den Haag
Godsdienst: Nederlands Hervormd
Gearresteerd: <1945
Gevangenschap in: Oranjehotel
Overleden: Leusden 8-3-1945 Gefusilleerd
Nationale Eerelijst: Stond daarop opgenomen als gevallene in het verzet.

Zwaag, Jan van der, Sneek 4-5-1905, Glazenwasser
Woonachtig: Zanderstraat 22, Velsen
Gearresteerd: 17-5-1943
Gevangenschap in: Haarlem, Weteringschans, Utrecht, Oranjehotel
Overleden: Waalsdorpervlakte 20-5-1944 Gefusilleerd
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.
Nationale Eerelijst: Stond daarop opgenomen als gevallene in het verzet.
Opmerkingen: Hij organiseerde samen met Martinus Grégoire, Johannes Hissink en Pieter Vooren verschijning van de CPN-bladen De Vonk en De Waarheid voor de regio Haarlem. Hij werd in januari 1943 verbindingsman tussen de CPN in Kennemerland en de landelijke leiding die in Amsterdam was gevestigd. Bij zijn arrestatie had hij duizend exemplaren van een geschrift met de kop ‘Radiodiefstal!’ bij zich. In de Weteringschans-gevangenis werd hij gedurende verhoren zwaar mishandeld.

Zwaal, Adriaan Cornelis, Amsterdam 11-3-1911, PTT-beambte
Woonachtig: Vlierboomstraat 342, Den Haag
Verwantschap: Hij was een zoon van Rijnder Cornelis Zwaal.
Godsdienst: Nederlands Hervormd
Gearresteerd: 25-4-1944, vrijgelaten 19-10-1944
Gevangenschap in: Oranjehotel, Vught, Wolvenplein Utrecht
Opmerkingen: Hij was buurman van het gezin Koert-Dijkstra. Hij verspreidde het mededelingenblad van De Waarheid, dat opgevangen radionieuwsberichten bevatte.

Zwaal, Rijnder Cornelis, Terschelling 23-9-1883, PTT-beambte, gepensioneerd
Woonachtig: Valkenboskade 526, Den Haag
Verwantschap: Hij was de vader van Adriaan Cornelis Zwaal.
Godsdienst: Nederlands Hervormd
Gearresteerd: 25-4-1944
Gevangenschap in: Oranjehotel
Opmerkingen: Hij gaf 50 exemplaren van het mededelingenblad van De Waarheid, dat opgevangen radionieuwsberichten bevatte, voor verdere verspreiding aan Rudolf Steggerda. Hij verspreidde stapeltjes van het mededelingenblad van De Waarheid over een aantal onderverdelers.

Zwaap, Salomon, Amsterdam 28-1-1916, Perser
Woonachtig: Rechtboomsloot 32, Amsterdam
Afkomst: Van Joodse afkomst
Gearresteerd: 11-11-1942
Gevangenschap in: Oranjehotel, Westerbork, Auschwitz
Overleden: Auschwitz 28-2-1943
Opmerkingen: Ten tijde van arrestatie was hij werknemer van het bedrijf Hollandia-Kattenburg, dat regenjassen voor onder andere de Wehrmacht produceerde. Hij was betrokken bij de illegale bedrijfscel van de CPN binnen dat bedrijf; de belangrijkste activiteit van de bedrijfscel was het verspreiden en lezen van De Waarheid.
Bij het oprollen van de Nederlandse Volksmilitie in Rotterdam door de Rotterdamse Sicherheitsdienst werd een connectie ontdekt met een groep communisten in het Amsterdamse bedrijf Hollandia-Kattenburg en vervolgens dat De Waarheid daar op vrij grote schaal verspreid werd. De chef van de Rotterdamse Sicherheitsdienst Kriminalrat Herbert Wölk gaf het door aan de centrale Sicherheitsdienst in Den Haag en die deed onder leiding van Albert Barkov een inval, pakte alle Joodse werknemers op en liet een eerder gearresteerde voormalige werkneemster de lezers van De Waarheid onder hen aanwijzen. Ook hij werd aangewezen. Verder werd een groot aantal gezinsleden van de arrestanten van huis opgehaald. De aangewezen lezers werden naar het Oranjehotel overgebracht, waar ze tijdens verhoren mishandeld werden. De overige gearresteerde werknemers en alle gezinsleden gingen rechtstreeks naar Westerbork. Bij de verhoren van de lezers werden aanwijzingen voor sabotage van de kwaliteit van de productie ontdekt. De lezers werden op 26 november ook naar Westerbork overgebracht. Bijna alle opgepakten, inclusief de opgepakte gezinsleden, werden op 30 november naar Auschwitz afgevoerd, waar bijna iedereen op respectievelijk 3 december 1942 en 28 februari 1943 vermoord werd. Slechts een paar opgepakte mensen overleefden de actie. De actie was in de eerste plaats gericht tegen de communistische Nederlandse Volksmilitie, waar overigens slechts een paar werknemers bij betrokken waren. De actie had daarnaast ook een sterk antisemitisch karakter, wat duidelijk blijkt dat ook kleine kinderen vermoord werden. De Duitse actie resulteerde in enige honderden doden.

Zwan, Cornelis van der, Vlaardingen 8-7-1904, Leraar ambachtsschool
Woonachtig: Soestdijkschekade 497, Den Haag
Godsdienst: Gereformeerde Kerken
Gearresteerd: 13-3-1944
Gevangenschap in: Oranjehotel, Amersfoort, krijgsgevangenenkamp in Duitsland
Opmerkingen: Hij was een buurman van Pieter Rietkerk. Hij verspreidde De Waarheid. Hij verzorgde bonkaarten voor onderduikers, verspreidde De Waarheid en zamelde geld in voor onderduikers. Hij werd veroordeeld tot drie maanden gevangenisstraf, 300 gulden boeten en werd vervolgens als krijgsgevangene naar Duitsland gestuurd.

Zwan, Dirk van der, Den Haag 24-10-1919
Woonachtig: Magneetstraat 14, Den Haag
Godsdienst: Nederlands Hervormd

Zwan, F. van der, Den Haag 17-3-1909
Lid: Was voor de oorlog lid van de RSAP, mogelijk eerder of later lid van de CPN.
Gearresteerd: 25-6-1941, vrijgekomen 29-9-1941
Aktion CPN: Stond vermeld op een van de door de Sicherheitsdienst of de lokale Politie Inlichtingendiensten samengestelde lijsten van op 25 juni 1941 te arresteren personen tijdens de Aktion CPN naar aanleiding van de Duitse inval in de Sovjet Unie.
Gevangenschap in: Schoorl, Amersfoort
Opmerkingen: Tijdens de Aktion CPN gaven de Duitsers opdracht aan de burgemeesters om CPN’ers aan te wijzen, die gearresteerd zouden worden. Het was voor iedereen duidelijk dat ze vermoord zouden worden. De opdracht werd doorgegeven aan de (hoofd-)commissarissen van politie en vervolgens de chefs van de lokale Inlichtingendiensten. Deze personen lieten ook andere linkse personen, vooral RSAP’ers en anarchisten, voordragen om vermoord te worden. Echter volgens fascistische doctrines moesten bevelen letterlijk opgevolgd worden (zie bijvoorbeeld briewisseling tussen Haagse Sicherheitsdienst en Leidse commissaris van politie). Daarom werden de meeste RSAP’ers en anarchisten op 29 september 1941 weer vrijgelaten.

Zwan, Jacobus van der (Jaap), Den Haag 22-12-1913, Bakker
Woonachtig: Markenschestraat 161, Den Haag
Godsdienst: Geen
Gearresteerd: 11-6-1941
Infiltratie: Gearresteerd ten gevolge van de sinds 1923 voor de Haagse Politie Inlichtingendienst werkende infiltrant Johannes Hubertus van Soolingen, die door burgemeester De Monchy in mei 1940 opnieuw de CPN werd ingestuurd.
Gevangenschap in: Oranjehotel, Amersfoort, Buchenwald
Overleden: Buchenwald 11-7-1942
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.
Opmerkingen: Hij stencilde en verspreidde De Vonk en De Waarheid. Hij verrichtte werkzaamheden voor het Solidariteitsfonds. Hij werd op zijn werk in de bakkerij gearresteerd. De Haagse Sicherheitsdienst vermeldde op een cartotheekkaart: ‘Er hat nach dem Verbot der CPN die Hetzschrift “De Vonk” verkauft und seine illegale Sektion in Scheveningen gebaut’. Hij meldde in Buchenwald als arrestatiereden ‘Kommunist. Reklame verbreitet’.
Verantwoordelijkheid: De ministers van Justitie Goseling (Katholiek) en Gerbrandy (Antirevolutionair) zijn medeverantwoordelijk voor de moord, omdat ze opdracht hebben gegeven dat de Politie Inlichtingendiensten tijdens de bezetting voor de bezetter moesten blijven door werken; burgemeester De Monchy (Liberaal) is medeverantwoordelijk omdat hij op 15 mei 1940 opdracht aan de Haagse Politie Inlichtingendienst gaf om voor de bezetter communisten te blijven opsporen; het latere hoofd van de Binnenlandse Veiligheidsdienst is medeverantwoordelijk omdat hij in nauwe samenwerking met de Sicherheitsdienst leiding gaf aan de opsporing van communisten.

Zwan-Pegman, Henriette Janna van der, Den Haag 3-4-1918
Woonachtig: Markenschestraat 161, Den Haag
Godsdienst: Nederlands Hervormd

Zwan, Johannes van der, Den Haag 3-4-1908, Opperman
Woonachtig: Kerkstraat 15, De Lier
Godsdienst: Nederlands Hervormd
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Penningmeester W.S.C. afdeling Scheveningen (1936).
Gearresteerd: 13-6-1941
Infiltratie: Gearresteerd ten gevolge van de sinds 1923 voor de Haagse Politie Inlichtingendienst werkende infiltrant Johannes Hubertus van Soolingen, die door burgemeester De Monchy in mei 1940 opnieuw de CPN werd ingestuurd.
Gevangenschap in: Amersfoort, Halle, Zöschen
Overleden: Zöschen 20-10-1944
Verantwoordelijkheid: De ministers van Justitie Goseling (Katholiek) en Gerbrandy (Antirevolutionair) zijn medeverantwoordelijk voor de moord, omdat ze opdracht hebben gegeven dat de Politie Inlichtingendiensten tijdens de bezetting voor de bezetter moesten blijven door werken; burgemeester De Monchy (Liberaal) is medeverantwoordelijk omdat hij op 15 mei 1940 opdracht aan de Haagse Politie Inlichtingendienst gaf om voor de bezetter communisten te blijven opsporen; het latere hoofd van de Binnenlandse Veiligheidsdienst is medeverantwoordelijk omdat hij in nauwe samenwerking met de Sicherheitsdienst leiding gaf aan de opsporing van communisten.

Zwan, Leenderd Martinus van der, Den Haag 14-9-1880, Broodbakker
Woonachtig: Noordwijkstraat 2, Den Haag
Godsdienst: Nederlands Hervormd
Gearresteerd: 1941,vrijgelaten 1941
Infiltratie: Gearresteerd ten gevolge van de sinds 1923 voor de Haagse Politie Inlichtingendienst werkende infiltrant Johannes Hubertus van Soolingen, die door burgemeester De Monchy in mei 1940 opnieuw de CPN werd ingestuurd.
Gevangenschap in: Oranjehotel

Zwanenbeek, Cornelis Jan, Alphen aan den Rijn 19-8-1873, Sigarenmaker
Woonachtig: IJmuiden
Gearresteerd: 8-3-1944
Gevangenschap in: Dieburg
Overleden: Nieder-Roden 4-1-1945
Opmerkingen: Hij is in de gevangenis Rodgau overleden
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.
Opmerkingen: Hij verspreidde De Waarheid en verrichtte andere verzetsdaden.

Zwanenbeek, Iwan Ferdinand, Delft 19-11-1902, Stoffeerder
Woonachtig: Hyacinthenlaan 96, Haarlem
Gearresteerd: 31-1-1943
Gevangenschap in: Weteringschans
Overleden: Bloemendaal 2-2-1943 Gefusilleerd
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.
Nationale Eerelijst: Stond daarop opgenomen als gevallene in het verzet.

Zwanenburg, Johannes Cornelis van, Alkmaar 2-1-1905, Timmerman
Woonachtig: Kievitstraat 17, Oudorp
Godsdienst: Nederlands Hervormd
Gearresteerd: <8-1944
Gevangenschap in: Amersfoort, Neuengamme, Husum-Schwesing
Overleden: Husum-Schwesing 4-10-1944
Opmerkingen: Hij werd gearresteerd wegens ‘Kontraktbruch’.

Zwart, Cornelis (Cees), Alphen aan den Rijn 12-2-1895, Timmerman
Woonachtig: Nassaustraat 3, Zaandam
Godsdienst: Geen
Gearresteerd: 23-11-1943
Gevangenschap in: Weteringschans, Amersfoort, Neuengamme, Meppen, Neuengamme, Ravensbrück
Overleden: Ravensbrück 22-4-1945
Opmerkingen: Hij verspreidde De Waarheid en haalde geld op voor het Solidariteitsfonds.
Onderscheiding: Verzetsherdenkingskruis.
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.
Nationale Eerelijst: Stond daarop opgenomen als gevallene in het verzet.

Zwart-Van der Staaij, Johanna Anthonetta, Dordrecht 30-4-1897
Woonachtig: Nassaustraat 3, Zaandam
Gearresteerd: 23-11-1943
Gevangenschap in: Vught, Ravensbrück, Dachau
Opmerkingen: In Vught gaf zij op als arrestatiereden ‘Illegale Betätigung’.
Onderscheiding: Verzetsherdenkingskruis.
Naoorlogse Communistenjacht: Voormalige Gestapo-medewerkers die tijdens de oorlog de dood van grote aantallen communisten veroorzaakten en na de oorlog in dienst van de Binnenlandse Veiligheidsdienst traden, registreerden haar toen als staatsgevaarlijk.

Zwart, Cornelis, Haarlem 16-4-1905, Bankwerker
Woonachtig: Cederstraat 19, Haarlem
Gearresteerd: 4-9-1943, vrijgelaten 28-4-1944
Gevangenschap in: Weteringschans, Vught
Opmerkingen: Hij werd gearresteerd door rechercheur Grootendorst van Joodsche Zaken, vermoedelijk vanwege het laten onderduiken van Joden; er werden tegelijkertijd twee mannen en twee Duitse Joodse vrouwen met de achternaam Strelitz gearresteerd, vermoedelijk nichten.
Naoorlogse Communistenjacht: Voormalige Gestapo-medewerkers die tijdens de oorlog de dood van grote aantallen communisten veroorzaakten en na de oorlog in dienst van de Binnenlandse Veiligheidsdienst traden, registreerden haar toen als staatsgevaarlijk.

Zwart, Franciscus Johannes de (Frans), Haarlem 1-4-1922, Boekhouder
Woonachtig: Van Goghstraat 57, Amsterdam
Gearresteerd: <7-1944
Gevangenschap in: Amersfoort, Böhlen
Overleden: Böhlen 20-3-1945
Opmerkingen: Hij werd in Lippendorf te werk gesteld.

Zwart, Gerrit, Amsterdam 8-7-1895, Sigarenmaker
Woonachtig: Stuartstraat 34, Alkmaar
Godsdienst: Geen
Lid: Was voor de oorlog lid van de RSAP en het PAS, mogelijk eerder of later lid van de CPN.
Verkiezingen: Was kandidaat voor de Gemeenteraad.
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Voorzitter P.A.S. (1939). Kandidaat gemeenteraad voor R.S.A.P. (1939).
Gearresteerd: 25-6-1941
Aktion CPN: Stond vermeld op een van de door de Sicherheitsdienst of de lokale Politie Inlichtingendiensten samengestelde lijsten van op 25 juni 1941 te arresteren personen tijdens de Aktion CPN naar aanleiding van de Duitse inval in de Sovjet Unie.
Gevangenschap in: Schoorl, Amersfoort, Neuengamme, Dachau
Overleden: Dachau 13-8-1942
Nationale Eerelijst: Stond daarop opgenomen als gevallene in het verzet.
Verantwoordelijkheid: Hij werd door Alkmaarse Politie Inlichtingendienst aangewezen om vermoord te worden; burgemeester Jhr. François van Kinschot (CHU) was medeverantwoordelijk omdat hij in mei 1940 geen opdracht gaf de gegevens van de Politie Inlichtingendienst te laten vernietigen en de Duitse opdracht om mensen aan te wijzen in juni 1941 doorspeelde.

Zwart, Johannes Hendrikus (Joop), Amsterdam 6-10-1912, Verslaggever
Woonachtig: Volkerakstraat 34 II, Amsterdam
Lid: Was voor de oorlog lid van de RSAP en het PAS, mogelijk eerder of later lid van de CPN.
Spanje: Was tijdens de burgeroorlog als vrijwilliger in Spanje.
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: C.P.H. Verliest Nederlanderschap doordat hij in Russische staatsdienst is gegaan. Reist geregeld naar het buitenland. Misschien koerier.
Gearresteerd: 25-9-1941
Gevangenschap in: Amersfoort, Sachsenhausen, Bergen-Belsen
Opmerkingen: Hij was stateloos. Hij werd op 25 september 1941 gearresteerd door agent van politie Dierikx van het bureau Nieuwe Doelenstraat (Inlichtingendienst). Hij huwde na de oorlog met Irene Vorrink, dochter van de leider Koos Vorrink van de PvdA. Het was een afgesproken tijdelijk huwelijk om haar te helpen, omdat ze zwanger was.
Terwijl het grootste deel van de staatsgevaarlijke SS’ers in de jaren vijftig het Nederlanderschap terugkregen, kreeg de verzetsman Zwart, die tijdens de oorlog zijn leven voor Nederland waagde voor zover bekend zijn Nederlanderschap nooit terug van partijen als ARP, KVP en VVD, waarvan de voorgangers tijdens de oorlog op grote schaal met de Duitsers gecollaboreerd hadden en daarmee medeplichtig waren aan de massamoord op veel verzetsmensen.
Ver na de oorlog probeerde hij de top NSB’er Rost van Tonningen te rehabiliteren.
Naoorlogse Communistenjacht: Voormalige Gestapo-medewerkers die tijdens de oorlog de dood van grote aantallen communisten veroorzaakten en na de oorlog in dienst van de Binnenlandse Veiligheidsdienst traden, registreerden hem toen als staatsgevaarlijk.

Zwart, Nicolaas (Nico, Niek), Amsterdam 4-4-1894, Kapper
Woonachtig: Kromme Mijdrechtstaat 3, Amsterdam
Gearresteerd: <3-1943
Gevangenschap in: Vught
Onderscheiding: Verzetsherdenkingskruis.
Opmerkingen: In zijn kapperszaak werden samenkomsten gehouden van verspreiders van De Waarheid. Hij was betrokken bij de lokale productie van De Waarheid. Hij werkte samen met Mathilda Kahlfuss.

Zwart, Willem (Wim), 24-3-1905
Gearresteerd: <2-1942
Gevangenschap in: Amersfoort, Sachsenhausen

Zwart, Willem (Wim), Amsterdam 15-10-1910, Los werkman
Woonachtig: Ruysdaelstraat 48 III, Amsterdam
Verwantschap: Hij was een schoonzoon van Daniël Goulooze en een zwager van Daniël Goulooze en Baukje Kuster-Goulooze.
Lid: Was voor of tijdens de oorlog bij de sabotage- en spionagegroep Wollweber aangesloten.
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Communist. Kassier drukkerij Atalanta (De Tribune) (1933).
Gearresteerd: 25-6-1941
Aktion CPN: Stond vermeld op een van de door de Sicherheitsdienst of de lokale Politie Inlichtingendiensten samengestelde lijsten van op 25 juni 1941 te arresteren personen tijdens de Aktion CPN naar aanleiding van de Duitse inval in de Sovjet Unie.
Gevangenschap in: Schoorl, Amersfoort, Fuhlsbüttel, Sachsenhausen
Verantwoordelijkheid: Hij werd door commissaris Karel Henri Broekhoff van de Amsterdamse Politie Inlichtingendienst (‘Bureau Falsificaten’) aangewezen om vermoord te worden; burgemeester De Vlugt (Antirevolutionair) was medeverantwoordelijk omdat hij in mei 1940 geen opdracht gaf de gegevens van de Politie Inlichtingendienst te laten vernietigen.
Naoorlogse Communistenjacht: Voormalige Gestapo-medewerkers die tijdens de oorlog de dood van grote aantallen communisten veroorzaakten en na de oorlog in dienst van de Binnenlandse Veiligheidsdienst traden, registreerden hem toen als staatsgevaarlijk.

Zwart-Goulooze, Saapke (Aaf), Amsterdam 25-5-1911
Woonachtig: Ruysdaelstraat 48 III, Amsterdam
Verwantschap: Zij was een dochter van Daniël Goulooze en een zuster van Daniël Goulooze, Pieter Goulooze en Baukje Kuster-Goulooze.
Opmerkingen: Zij was koerierster voor haar broer Daniël Goulooze.

Zwarte, Joseph de (Joop), Amsterdam 2-8-1911, Magazijnbediende
Woonachtig: 2e Oosterparkstraat 245, Amsterdam
Afkomst: Van Joodse afkomst.
Gearresteerd: 1-4-1943
Gevangenschap in: Vught, Westerbork, Auschwitz
Overleden: Polen 31-3-1944
Opmerkingen: Hij hielp mensen onderduiken.

Zwarte-Walvisch, Klaartje de, Amsterdam 6-2-1911, Naaister
Woonachtig: 2e Oosterparkstraat 245, Amsterdam
Afkomst: Van Joodse afkomst.
Gearresteerd: 1-4-1943
Gevangenschap in: Vught, Westerbork, Auschwitz
Overleden: Sobibor 16-7-1943
Opmerkingen: Zij verleende hulp aan onderduikers.

Zwarter, Johannes Franciscus, Haarlem 13-10-1901, Chemigraaf
Woonachtig: Timorstraat 42, Heemstede
Opmerkingen: Hij gaf onderdak aan de communistische onderduiker Albertus Terol. Hij verspreidde De Waarheid.

Zwebe, Johan Hendrik, Amsterdam 24-12-1891, Lijnwerker Gemeentetram
Woonachtig: Vasco da Gamastraat 59, Amsterdam
Afkomst: Van Joodse afkomst.
Godsdienst: Nederlands Hervormd
Gearresteerd: 9-9-1942
Gevangenschap in: Weteringschans, Amersfoort, Neuengamme
Overleden: Neuengamme 27-12-1942
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.
Opmerkingen: Hij verspreidde illegale lectuur en plakte pamfletten aan. Hij werd in het huis van een broer gearresteerd door leden van de Amsterdamse Politie Inlichtingendienst uit de Nieuwe Doelenstraat.

Zweden, Daniël van, Winschoten 30-3-1907, Bakker
Woonachtig: Holendrechtstraat 23 I, Amsterdam
Verwantschap: Hij was een broer van Johan Hendrik van Zweden.
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Secretaris Comité tot herdenking van Henri Barbusse. (1935).
Lid: Was voor of tijdens de oorlog bij de sabotage- en spionagegroep Wollweber aangesloten.
Naoorlogse Communistenjacht: Voormalige Gestapo-medewerkers die tijdens de oorlog de dood van grote aantallen communisten veroorzaakten en na de oorlog in dienst van de Binnenlandse Veiligheidsdienst traden, registreerden hem toen als staatsgevaarlijk.

Zweden-Plenckers, Johanna van (Jopie), Amsterdam 16-2-1908
Woonachtig: Holendrechtstraat 23 I, Amsterdam
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Speelbemiddeling agitproptroepen Amsterdam.
Lid: Was voor of tijdens de oorlog bij de sabotage- en spionagegroep Wollweber aangesloten.
Aktion CPN: Stond vermeld op een van de door de Sicherheitsdienst of de lokale Politie Inlichtingendiensten samengestelde lijsten van op 25 juni 1941 te arresteren personen tijdens de Aktion CPN naar aanleiding van de Duitse inval in de Sovjet Unie.
Naoorlogse Communistenjacht: Voormalige Gestapo-medewerkers die tijdens de oorlog de dood van grote aantallen communisten veroorzaakten en na de oorlog in dienst van de Binnenlandse Veiligheidsdienst traden, registreerden haar toen als staatsgevaarlijk.

Zweden, Johan Hendrik van, Winschoten 29-6-1896, Onderwijzer / kunstschilder
Woonachtig: Van Lawick Van Pabststraat 31, Arnhem
Verwantschap: Hij was een broer van Daniël van Zweden.
Godsdienst: Geen
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Kunstschilder en onderwijzer. Communist. Vermoedelijk cel van Moskou. Bezoekt Rusland. Secretaris Club der Blauwkielen (1928). In 1938 minder actief.
Gearresteerd: 6-2-1943
Gevangenschap in: Amersfoort, Vught, Dachau
Opmerkingen: In Vught gaf hij op als arrestatiereden ‘Zusammenlauf von verdächtige Umstanden’.
Verantwoordelijkheid: Zijn vermelding op de lijst van de Centrale Inlichtingendienst is vrijwel zeker van invloed geweest op zijn arrestatie en / of lot gedurende zijn gevangenschap. De ministers van Justitie Van Schaik (Katholiek), Goseling (Katholiek) en Gerbrandy (Antirevolutionair) zijn medeverantwoordelijk voor de ondergane wreedheden in gevangenschap, omdat ze de lijst aan de Gestapo in Berlijn ter beschikking hebben gesteld en de Amsterdamse burgemeester De Vlugt (Antirevolutionair) en Broekhoff van de Amsterdams Politie Inlichtingendienst voor de overhandiging aan Heinrich Müller (moordenaar van vier miljoen mensen, waarbij 75.000 Amsterdamse Joden) van de Gestapo.
Naoorlogse Communistenjacht: Voormalige Gestapo-medewerkers die tijdens de oorlog de dood van grote aantallen communisten veroorzaakten en na de oorlog in dienst van de Binnenlandse Veiligheidsdienst traden, registreerden hem toen als staatsgevaarlijk.

Zweden-Rijser, Suze van, Batavia (Nederlandsch Oost Indië) 6-11-1902, Lerares wiskunde
Woonachtig: Van Lawick Van Pabststraat 31, Arnhem
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Studente Wis- en Natuurkunde/ Revolutionaire onderwijskracht (1929). Ondertekent Dienstweigeringsmanifest Mobiliseren 1925. Ondertekent Dienstweigeringsmanifest Mobiliseren 1925. Secretaresse Comité Dienstweigeringsmanifest Mobiliseren. Echtgenote van J.H. Communiste. Secretaresse Comité van Actie Dienstweigerings-manifest Mobiliseren (1931). Minder actief in 1938.

Zweth, Maarten van der, Charlois 16-10-1892, Werkman R.E.T.
Woonachtig: Pleinweg 83 B, Rotterdam
Godsdienst: Nederlands Hervormd
Lid: Was lid of werd gearresteerd vanwege verdenking lid te zijn van de Nederlandse Volks Militie (NVM).
Gearresteerd: 23-11-1943
Gevangenschap in: Haagsche Veer Rotterdam, Vught, Utrecht

Zwetsloot, Gerardus Marie, Den Haag 13-4-1910, Technisch chemicus
Woonachtig: Hendrik Zwaardekroonstraat, Den Haag
Godsdienst: Rooms Katholiek
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Broer van Zwetsloot, Andre Marie Martinus. K.J.V.A. (Deze broer reisde in 1941 naar de Sovjet Unie en van daar in 1941 naar Shanghai in China).
Opmerkingen: Voor de oorlog stond hij in nauw contact met de drie zusters Pierôt. In 1939 ging hij samen met Jeanne Aartje Pierôt voor communistische scholing naar Moskou. Doordat Duitsland Polen binnen viel had hij grote problemen om naar Nederland terug te keren (Jeanne bleef in Moskou achter).
Naoorlogse Communistenjacht: Voormalige Gestapo-medewerkers die tijdens de oorlog de dood van grote aantallen communisten veroorzaakten en na de oorlog in dienst van de Binnenlandse Veiligheidsdienst traden, registreerden hem toen als staatsgevaarlijk.

Zwijnenburg, Cornelis Johannes, Rotterdam 15-12-1888, Zakenman
Woonachtig: Voorde 22, Rotterdam
Godsdienst: Nederlands Hervormd
Lid: Was lid of werd gearresteerd vanwege verdenking lid te zijn van de Nederlandse Volks Militie (NVM).
Gearresteerd: 26-1-1943
Gevangenschap in: Haagsche Veer Rotterdam, Vught, Sachsenhausen
Overleden: Sachsenhausen 15-2-1945
Onderscheiding: Verzetsherdenkingskruis.
Eerelijst CPN: Werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.
Nationale Eerelijst: Stond daarop opgenomen als gevallene in het verzet.
Opmerkingen: Hij stencilde en verspreidde De Waarheid.

Zwitser, Emanuel, Den Haag 16-2-1914, Verzekeringsagent
Woonachtig: Jacob Pronkstraat 128, Den Haag
Godsdienst: Nederlands Hervormd
Gearresteerd: 18-10-1942
Overleden: Rotterdam 18-10-1942
Nationale Eerelijst: Stond daarop opgenomen als gevallene in het verzet.
Opmerkingen: Hij is bij arrestatie doodgeschoten toen de Sicherheitsdienst het gebouw Geloof en Vrijheid aan de Eerste Pijnackerstraat 102-106 in Rotterdam binnenviel. Bij de naoorlogse herbegrafenis zong Stem des Volks het lied Geloof en Vrijheid.

Zwitser-Jonker, Christine Louise, Den Haag 25-5-1915
Woonachtig: Jacob Pronkstraat 128, Den Haag

Zwolsman, Nicolaas, Amsterdam 28-7-1897, Chauffeur strijkinrichting
Woonachtig: Lijnbaansgracht 122, Amsterdam
Lijst van de Centralen Inlichtingendienst: Communist.
Gearresteerd: 22-8-1941, vrijgekomen 29-4-1943
Gevangenschap in: Weteringschans, Haaren, Vught
Opmerkingen: Hij werd door agent Dierikx van het bureau Nieuwe Doelenstraat (Inlichtingendienst) in de Galerij van het voormalig Paleis van Volksvlijt gearresteerd en aan de Sicherheitsdienst overgeleverd. Hij is vanwege medische redenen vrijgelaten.
Verantwoordelijkheid: Zijn vermelding op de lijst van de Centrale Inlichtingendienst is vrijwel zeker van invloed geweest op zijn arrestatie en / of lot gedurende zijn gevangenschap. De ministers van Justitie Van Schaik (Katholiek), Goseling (Katholiek) en Gerbrandy (Antirevolutionair) zijn medeverantwoordelijk voor de ondergane wreedheden in gevangenschap, omdat ze de lijst aan de Gestapo in Berlijn ter beschikking hebben gesteld en de Amsterdamse burgemeester De Vlugt (Antirevolutionair) en Broekhoff van de Amsterdams Politie Inlichtingendienst voor de overhandiging aan Heinrich Müller (moordenaar van vier miljoen mensen, waarbij 75.000 Amsterdamse Joden) van de Gestapo.
Naoorlogse Communistenjacht: Voormalige Gestapo-medewerkers die tijdens de oorlog de dood van grote aantallen communisten veroorzaakten en na de oorlog in dienst van de Binnenlandse Veiligheidsdienst traden, registreerden hem toen als staatsgevaarlijk.